Naslovnica Vijesti Hrvatska

Kako je bivši šef Otpadnih voda došao do devet stanova i kuća

Paviću je utvrđen nerazmjer između prihoda i rashoda od 9,5 milijuna kuna.
24. ožujka 2018. u 16:28 93 komentara 27028 prikaza
Pogledajte galeriju 1/5

Majka svih afera, kako su mediji nazivali posao s izgradnjom pročistača otpadnih voda u Zagrebu, za sada je završila s – optužnicom. USKOK je jučer u aferi Pročistač podigao optužnicu protiv Ante Pavića, direktora Zagrebačkih otpadnih voda (ZOV), Hannesa Schweitzera, voditelja projekta i nadzornog inženjeru radova na izgradnji glavnog odvodnog kanala, te Darka Turopoljca i Damira Vuljanka.

Ante Pavić Primanje mita USKOK podignuo optužnicu u aferi Pročistač

Fingirali natječaje

Tereti ih se za milijunske zloporabe, a Pavić je optužen i za primanje mita jer je tražio od Turopoljca da mu besplatno adaptira stan kako bi Turopoljčeva tvrtka Dia graditeljstvo dobila posao na gradnji ZOV-a. Pavić je optužen i da je primio neutvrđeni iznos mita, a sve se događalo 2005. Tereti ga se i da je iskoristio svoj položaj kako bi od Schweitzera tražio da fingira natječaje u korist Turopoljčevih tvrtki. Nakon što je Dia graditeljstvo dobilo posao, USKOK tvrdi da je Turopoljac Paviću isplatio neutvrđen iznos mita te da mu je njegova tvrtka besplatno adaptirala stan u iznosu od 52.000 kuna. Prema optužnici, Dia graditeljstvu je pribavljena korist od dva milijuna kuna, dok je ZOV oštećen za 5,6 milijuna kuna.

USKOK u optužnici tvrdi i da je Schweitzer od svibnja 2006. pune dvije godine Turopoljcu i njegovoj tvrtki odobravao plaćanje neizvršenih radova. Tako je plaćeno 7,6 milijuna kuna za radove koji nisu izvedeni i za koje nije postojala valjana i stvarna osnova za njihovo plaćanje. Da bi mu se odužio, Turopoljac je i njemu besplatno izveo radove na izgradnji kuće vrijedne oko pola milijuna kuna. Tako je ZOV oštećen za 3,7 milijuna kuna, dok je Grad Zagreb, tvrdi USKOK, oštećen za 4,8 milijuna kuna.

Pročistač otpadnih voda Afera Pročistač: Paviću smanjena jamčevina na 2,5 milijuna kuna

Turopoljac se tereti i da je od početka prosinca 2006. do kraja ožujka 2008. godine tražio Vuljanka da mu za određenu novčanu nagradu sačini dokumentaciju u kojoj će neistinito biti prikazana poslovna suradnja između njihovih tvrtki – Dia graditeljstva i Bubanj niskogradnje. Optuženi su da su fingirali poslove, prikrivali tragove nezakonitog tijeka novca i to tako što su novac prosljeđivali na račune drugih pravnih i fizičkih osoba.

Okladu isplatio u kovanicama

Novac se podizao u gotovini, nakon čega ga je Vuljanko osobno ili posredovanjem drugih osoba predavao Turopoljcu, a dio zadržavao za sebe. Tako je, tvrdi USKOK, Turopoljac zaradio nešto više od četiri milijuna kuna, dok se Vuljanko okoristio za više od 15 milijuna.

Ante Pavić afera pročistač Direktoru Zagrebačkih otpadnih voda Anti Paviću blokirano čak devet kuća i stanova

USKOK u optužnici traži i da se od svih optuženika oduzme protupravno stečena imovinska korist, a za Pavića traže i prošireno oduzimanje imovinske koristi jer mu je utvrđen nerazmjer između prihoda i rashoda od 9,5 milijuna kuna. Kada je u ožujku 2016. protiv njega pokrenuta istraga, većina njegove, impozantne imovine bila je blokirana. Konkretnije, prema podacima iz zemljišnih knjiga, Pavić posjeduje devet stanova i kuća, a na zahtjev USKOK-a sud mu je na početku istrage blokirao stan u Amruševoj od 418 kvadrata, za koji se sumnja da mu ga je Turopoljac besplatno adaptirao. Osim tog stana, blokirano mu je bilo i zemljište od 2822 kvadrata u Grmoščici, na kojem je sagrađena kuća, a nekretnina ima dvorište i voćnjak. Pavić posjeduje još dvije kuće na Kožinčevu brijegu, trosobni stan u Mesničkoj, stan na Dolcu te tri nekretnine na Visu.

Nekretnine su bile blokirane i Schweitzeru, a Turopoljac slovi kao jedan od bliskih prijatelja gradonačelnika Milana Bandića, koji je široj javnosti postao poznat nakon što se s Bandićem kladio na rezultat jedne utakmice. Bandić je, pisali su mediji, dobio okladu od 150.000 kuna, koju mu je Turopoljac isplatio u – kovanicama.

Ante Pavić AFERA PROČISTAČ Paviću određen istražni zatvor i zamijenjen jamčevinom od 5 milijuna kuna Ante Pavić AFERA PROČISTAČ Provodi se istraga protiv direktora Zagrebačkih otpadnih voda i još petorice pročistač voda "majka svih afera" U aferi Pročistač otpadnih voda uhićeno šest osoba, među njima i direktor
Financije
Ja sam PMP
Znate li što je PMP i zašto se u svijetu smatra zlatnim standardom?
 • horton:

  A ovome suđenje počinje kad Nadanu Vidoševiću završi, tj. za 20 godina?

 • ivto22:

  Ta su dijela iz 2005. za koje sumnjiče ove likove ? Znači kriminalne aktivnosti Milanovića, njegovog brata i njihove ekipe od 2011. do 2015. budu na red došle 2025.? Super! Uglavnom, USKOK tvrdi, sumnja, konstruira, hrani tim optužbama javnost, a ... prikaži još! a gdje su presude? Sa Sanaderom su krenula bombastična uhićenja i optužnice, uglavnom prema onima koji su partiji trn u oku, i te optužnice traju u režiji selektivnog Cvitana sve do danas, a gdje su presude? Čehoka uhitili 2013. a na sudu njegov slučaj pun nebuloza i ne vidi mu se kraj. Sjeća li se tko slučaja bankomat iz 2010.? Evo suđenje još traje, teški amaterizam tužitelja na sudu, a u medijima afera opisivana kao ova, milijuni otuđeni, banka i proračun oštećeni, bla, bla. Ništa ne vjerujem selektivnom DORH-u, pogotovo ne njihovim vještacima te njihovim procjenam štete, previše je primjera njihovog šlamperaja i političke selektivnosti. Ovi likovi iz članka su već medijski i od javnosti osuđeni, kao i svi uhićenici zadnjih 8 godina, međutim sud ima zadnju, a ne tužitelji koji javnosti serviraju svoje konstrikcije koje tek moraju dokazati na sudu, a dokazivanja im baš ne ide na sudu kada se gledaju svi razvikani slučajevi zadnjih 8 godina.

 • Avatar southman
  southman:

  Koliko je godina Uskok znao za ovo ??