Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 0
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
ne podržava nikoga

Jurčić: Ne pišem gospodarski program za HDZ, nego za sve nas

Ljubo Jurčić
Boris Ščitar/PIXSELL
25.07.2012.
u 10:30

Ljubo Jurčić: Ne radim po narudžbi, imam svoju ekonomsku politiku i platformu.

Najveća oporbena stranka, HDZ, na jesen bi trebala izaći u javnost s novim ekonomskim i političkim programom. U krugovima analitičara u posljednjih se nekoliko dana sve češće spominje ime Ljube Jurčića, kao stručnjaka koji će svojim znanjem pomoći HDZ-u. – Ja se bavim ekonomskom politikom, koju kao javno dobro može koristiti tko god hoće – prva je reakcija Jurčića koji demantira da se dogovorio s Tomislavom Karamarkom o čvrstoj suradnji.

Ne podržavam nikoga

Jurčić ističe da je u posljednje vrijeme razgovarao sa svim opcijama, isključivo kao stručnjak angažiran na različitim projektima, ali da ne surađuje ekskluzivno ni s jednom strankom.

– Nakon izbora 2007. ne podržavam nijednu opciju. Ne radim po narudžbi, već imam svoju ekonomsku politiku i platformu. Ako neka stranka u njoj pronađe sličnosti sa svojom politikom, otvoren sam za razgovore i konzultacije – kazao je Jurčić ponovo ističući da se nije dogovorio ni o kakvoj ekskluzivnoj suradnji s HDZ-om.

– Od takvog sam aranžmana udaljen sto svjetlosnih godina – kaže Jurčić.

Za povezivanje Jurčića i HDZ-a potvrdu se pronašlo u sastanku Bloka umirovljenika zajedno i čelnika HDZ-a na kojem se nedavno, prema neslužbenim informacijama, dogovarala suradnja. BUZ je bio partner Jurčiću na parlamentarnim izborima. Iako se ekonomista veže uz SDP, u kojem je bio na poziciji ministra gospodarstva i ekonomskog stratega, Jurčić je u mandatu Vlade Jadranke Kosor obnašao funkciju predsjednika Nadzornog odbora Podravke, koja iako nije politička znači određeno povjerenje.

Nema kontakt sa SDP-om

Sa SDP-om više nema kontakt, osim što povremeno pomaže u Podravki, ali mu vrata zatvara osobna netrpeljivost s premijerom Zoranom Milanovićem. Iz njegovih istupa jasno je da ne podržava ekonomski program Milanovićeve vlade, a otvoreno kritizira i privatizaciju brodogradnje.

– Nijedan od izabranih poduzetnika nije sposoban restrukturirati brodogradnju. To što imaju novca ne znači da znaju graditi brodove – kazao je Jurčić poznat po kritici proračunske štednje, koja će, kazao je, samo donijeti značajan pad osobne potrošnje i gurnuti državu dublje u recesiju.

Komentara 14

TO
Toni12345
11:49 25.07.2012.

Da stranka od 215.188 članova (HRTov jučerašnji prilog) nema sposobnog ekonomista koji može napisati gospodarski program je sramota. Još veća sramota je da HDZ misli angažirati premijerskog kandidata SDP-a 2007. za pisanje gospodarskog programa.

DU
Deleted user
12:07 25.07.2012.

Svaka čast Jurčiću, i na znanju i na volji i dobronamjernosti, ali nije politika za njega. To je dokazao posredno, kao žrtva, jer ga Milanović 2x izigrao nevjerojatnom lakoćom. Pa će ga ta huda sudba dočekati i u idućoj epizodi, s nekom drugom pol. garniturom. Nije to svijet za njega, odveć su pokvareni i prljavi to igrači. Inače, da je Milanović imao pameti, a ne ego tripa, mogao je Jurčića ustoličiti za premijera i onda onako s Iblerovog trga, kao rasni komitetlija, stalno zvocati i zivkati da kako ne ide, da što ovaj, što onaj, moramo, treba se, ovog prekrižiti, onog staviti, da puk nezadovoljan itd. itd. Ovako on samo mantra komitetlijske fraze iz fotelje premijera, nadmen i šupalj kao PET boca. A toliko i vrijedi kao premijer - 0.50 kn!

DU
Deleted user
11:20 25.07.2012.

Čovjek je u pravu! Smanjenje potrošnje=manje prihoda u proračun=manje proizvodnje, manje radnih mjesta. Gospodarski program velikog Čačića u energetiku, pruge i ostale druge „neproizvodne „ djelatnosti neće otvoriti nova radna mjesta, osim kratkoročno, odnosno potaknuti proizvodnju koja je jedini uvjetet rastu i oporavku - u načelu opstanka države. Zanima me jedino koja je kritična masa ( 400.000 nezaposlenih ili 500.000) u ovoj državi da se nešto promjeni. Velike promjene uvijek su rezultat rata!

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije