Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 6
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
HAAŠKI TRIBUNAL

Stanišić i Simatović nijekali krivnju i na ponovnom suđenju za zločine u Hrvatskoj i BiH

Jovica Stanišić i Franko Simatović Frenki
Foto: Screenshot
1/2
18.12.2015.
u 16:36

Tužiteljstvo je tražilo da se utvrdi da su zločini počinjeni u okviru udruženog zločinačkog pothvata na čelu s tadašnjim predsjednikom Slobodanom Miloševićem

Bivši dužnosnici Službe državne sigurnosti Srbije (SDB), Jovica Stanišić i Franko Simatović Frenki danas su pred Haaškim tribunalom (ICTY) zanijekali krivnju u sklopu ponovljenog suđenja za ratne zločine u Hrvatskoj i BiH, a do početka suđenja ostat će u pritvoru, izvijestili su beogradski elektronički mediji.

Stanišić i Simatović prvi su se put danas pojavili pred sudom u ponovljenom procesu budući da je Žalbeno vijeće ICTY-a u utorak odlučilo da im se sudi po svim točkama optužnice, čime je poništena prvostupanjska oslobađajuća presuda iz 2013. godine kojom su oslobođeni odgovornosti za ratne zločine.

Stanišića i Simatovića Haaški sud optužio je za ratne zločine počinjene na području Hrvatske i BiH te za sudjelovanje u udruženom zločinačkom pothvatu koji je za posljedice imao progonstva, ubojstva, deportacije i prisilno premještanja hrvatskog i muslimanskog stanovništva.

Glavni tužitelj Haaškog suda Serge Brammertz izrazio je zadovoljstvo presudom Žalbenog vijeća kojom je poništena prvostupanjska odluka i naređeno ponovno suđenje. Žalbeno je vijeće zaključilo da je odluka Pretresnog vijeća da ih oslobodi bila "pravno pogrešna", a Brammertz je za beogradski tisak naglasio da se tužiteljstvo u žalbi pozvalo na dva ključna pravna argumenta. Prvi, da Pretresno vijeće nije presudilo o velikom broju  predočenih dokaza koji pokazuju da je postojao zajednički zločinački plan da se počine zločini u Hrvatskoj i u BiH, te drugi – da su Stanišić i Simatović pridonijeli provođenju tog zajedničkog zločinačkog plana.

– Žalbeno vijeće prihvatilo je naše argumente i naložilo ponovno suđenje u cijelosti, na temelju važećih pravila – prokomentirao je Brammertz za beogradski list Danas odluku o ponovnom suđenju dvojice nekad bliskih suradnika Slobodana Miloševića.

Tužiteljstvo je tražilo da se utvrdi da su zločini počinjeni u okviru udruženog zločinačkog pothvata na čelu s tadašnjim predsjednikom Slobodanom Miloševićem.

Prvostupanjskom oslobađajućom presudom bilo je utvrđeno da su Stanišić i Simatović, bivši čelnici SDB Srbije, slali u Hrvatsku i BiH  specijalne postrojbe SDB tzv. crvene beretke koje su sa Škorpionima, Srpskom dragovoljačkom gardom Željka Ražnatovića Arkana i milicijom samozvane SAO Krajine počinile zločine.

Vlasti Srbije uhitile su Stanišića i Simatovića tijekom akcije Sablja nakon ubojstva premijera Zorana Đinđića 12. ožujka 2003. Simatović je izručen u Den Haag 30. svibnja, a Stanišić 11. lipnja te godine. U prvom pojavljivanju pred sudskim vijećem obojica su nijekala krivnju.

>> Haaški sud poništio oslobađajuću presudu Stanišiću i Simatoviću!

>> 'Ledeni' je mozak svih operacija, a Hrvat Frenki prvi komandos

Komentara 8

Avatar nemam-pojm@
nemam-pojm@
22:07 18.12.2015.

Frenki je HRVAT bio zap.jedinice - on je Izmislio kap. Dragana

Avatar naroz
naroz
21:08 18.12.2015.

evo kako se sudi srbima i hagu- prvi put ako si nevin nemoguce vjerovati boze dragi da je srbin nevin ahh hajmo opet da ih tuzimo hahah to je miki maus sud, to se samo moze naci u filmovima.

MH
mrtav-hladan
19:43 18.12.2015.

samo bu..dale bi priznale ... na sudu je. da im odreze po pravdi koje nema svakom po 20 god i stvar rjesena

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije