Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 166
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
ulazak RH u EU

Josipović uručio povelje Jadranki Kosor i Ivici Račanu

Jadranka Kosor, Ivo Josipović (1)
Foto: Jurica Galoić/PIXSELL
1/4
29.06.2013.
u 11:29

Zamislimo ovaj put kao građenje mosta, neke dionice bile su osobito teške, a Ivica Račan radio je samozatajno čak i u nepovoljnim okolnostima, rekla je Kosor

Nakon svečane sjednice Hrvatskog sabora u povodu pristupanja Republike Hrvatske Europskoj uniji, predsjednik RH Ivo Josipović dodijelio je Povelje RH za osobiti doprinos bivšoj premijerki Jadranki Kosor za uspješno vođenje i završetak pregovora o pridruživanju Hrvatske Europskoj uniji te posthumno i Ivici Račanu, koji je bio premijer od 2000. do 2003. te je zaslužan za uspješno zaključenje Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju i za promicanje Hrvatske u svijetu. Povelju za Ivicu Račana primila je njegova udovica Diana Pleština, a nazočili su i njegovi sinovi Ivan i Zoran s obitelji.

– Ulaskom u EU ostvaren je generacijski cilj koji znači prekretnicu u razvoju Republike Hrvatske, i to je bio nacionalni cilj oko kojeg je postojalo jedinstvo svih stranaka u Hrvatskoj. Ivica Račan bio je pravi europejac, čovjek s vizijom koji je Hrvatsku vidio kao europsku državu. Na kraju našeg europskog puta, bivša premijerka Jadranka Kosor je bila osoba koja je potpisala pristupni ugovor, uložila silnu energiju i napravila sve da budemo članica. Najmanje što mogu učiniti sjećajući se svega što je učinjeno na tom dugom putu jest dodijeliti Povelju RH – rekao je predsjednik RH Ivo Josipović.

U ime Ivice Račana i sebe, govor zahvale održala je Jadranka Kosor koja je rekla da joj je zaista velika čast primiti Povelju.

– Ovo je priznanje koje dijelimo sa stotinama i stotinama, možda i tisućama, znanih i neznanih imena koja su utkala svoj rad, energiju, vjeru i hrabrost u put u EU. Zamislimo ovaj put kao građenje mosta, neke dionice bile su osobito teške, a Ivica Račan radio je samozatajno čak i u nepovoljnim okolnostima. Ono što je mene zateklo u gradnji toga mosta je bilo u nepovoljnim okolnostima, rijeka je nabujala i bila je puna prepreka, i rekla bih, udaljila je tu obalu. Ipak, radili smo energično i hrabro, most je gotov, valja nama preko rijeke – rekla je bivša premijerka te se prisjetila pjesme Dobriše Cesarića "Slap" i rekla kako je svaka kap pridonijela tom slapu.

– Neka živi Republika Hrvatska u Europskoj uniji – zaključila je Jadranka Kosor.

>> Milanović: Naš uspjeh više nego ikada ovisi o nama

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije