Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 30
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
susreti u bih

Josipović: Hrvatska i BiH moraju početi rješavati probleme

ivan ergović,dani poslodavaca,ivo josipović,zoran milanović (1)
Foto: Žarko Bašić/PIXSELL
1/3
10.09.2012.
u 07:30

Osim s članovima Predsjedništva BiH, Ivo Josipović susreo se i s vrhbosanskim nadbiskupom kardinalom Vinkom Puljićem

Na hrvatskom putu prema punopravnom članstvu u Europskoj uniji nema zapreka, potvrdio je jučer u Sarajevu predsjednik Ivo Josipović prenoseći zajedničke ocjene sa sastanka s predsjednikom Europskog vijeća Hermanom van Rompuyem. Osim susreta s čelnikom Europskog vijeća Josipović je tijekom boravka u Sarajevu imao radni ručak s članovima Predsjedništva BiH, a susreo se i s vrhbosanskim nadbiskupom kardinalom Vinkom Puljićem.

Nakon razgovora u Predsjedništvu BiH nije bilo obraćanja novinarima, a za očekivati je da su razmotrena aktualna međudržavna pitanja, uključujući i ratifikaciju sporazuma Tuđman – Izetbegović koji se tiče granice na moru. Glavna tema razgovora s kardinalom Puljićem bio je položaj bosansko-hercegovačkih Hrvata i njihov povratak u mjesta u kojima su živjeli prije rata. Kardinal je posebno istaknuo značaj potpore koju u tom pravcu pruža Hrvatska.

Josipović je prokomentirao i međudržavnu suradnju s BiH.

– Mi smo sada dvije zemlje u fazi kada možemo i moramo napraviti još korak naprijed i početi praktično rješavati probleme koji nas opterećuju. Nadam se da ćemo uskoro vidjeti prve rezultate, nakon sastanka vlada, kako bi se proveli raniji sporazumi i pripremili novi – kazao je Josipović.

Nema mjesta poniženju

Prvi put od završetka rata najveći autoriteti četiri velike monoteističke religije iz BiH, ali i iz svijeta, okupili su u Sarajevu na Međunarodnom susretu za mir čije je geslo „Budućnost je živjeti zajedno“. Josipović je pozvao sve sudionike konferencije da zajedno pošalju poruku suradnje, ali i poruku da u Europi ne smije biti mjesta za ideje koje ponižavaju i ugrožavaju ili vrijeđaju bilo kojeg čovjeka.

– Vrata EU moraju ostati otvorena za sve zemlje jugoistoka Europe koje imaju ambiciju postati njeni ravnopravni članovi. U tome će Hrvatska svojim susjedima dati punu potporu, i bit ćemo iznimno ustrajni – rekao je Josipović koji se sinoć sastao s predsjednikom Europskog vijeća Hermanom van Rompuyem i talijanskim premijerom Marijom Montijem, koji su pozdravili skup.

Papina poruka

Vrhbosanski nadbiskup kardinal Vinko Puljić podsjetio je na riječi pape Ivana Pavla II. o potrebi poštivanja ljudskih prava, a posebno prava na život.

– Suživot ne samo da je moguć nego je jedina budućnost koju možemo poželjeti čovječanstvu i na čemu želimo raditi – kazao je kardinal Puljić.

Govorili su i predsjedatelj Predsjedništva BiH Bakir Izetbegović, patrijarh Irenej, reis-ul-uema Cerić, J. Finci te drugi. Pročitana je i poruka pape Benedikta XVI., u kojoj se ističe kako miru u svijetu danas prijeti dvostruka opasnost. Na jednoj strani iskorištavanje i zlouporaba vjere za nasilje, a na drugoj odbacivanje Boga uime potpuno sekularizirane vizije o čovjeku, koji je pak sposoban proizvoditi beskrajno nasilje. Kombinirani učinci ovih dviju negativnih sila su se u tragičnim razmjerima za vrijeme rata vidjeli i u Sarajevu, poručio je Sveti Otac.

Komentara 22

CH
chiko
08:09 10.09.2012.

Kakav je to odgovor vlade RH "... ako se ne ratificira postojeći sporazum (u kojem RH poklanja dio svog teritorija BiH), trebati će ponovo utrđivati cijelu granicu". Pa šta onda? Nek se utvrđuje ponovo. Znači, zato što netko nešto nebii htio raditi, idemo pokloniti dio svog teritorija. To znači da vlada između rada i izdaje bira - izdaju.

DO
dobrek
08:38 10.09.2012.

Najbolje rješenje je Federacija RH i BIH u RHB i svi problemi nestaju

BA
banini
07:59 10.09.2012.

Predsjedniče u vašim komentarima oko granice s Bi H više ste puta naglasi " ako su granice, odnosno školji i vrh Kleka bili hrvatski". Vi morate znati a također i kategorički ustvrditi da su školji i vrh Kleka u SRHH bili hrvatski. Što je bila namjera Tuđmana kad je potpisivao sporazum, još nije u potpunosti jasno, no sigurno je da to nije bilo neznanje. Dakle predsjedniče nema AKO nego JE.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije