Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Vijesti Hrvatska

Još jedan domaći trgovački lanac za neradnu nedjelju: 'Radna mjesta neće biti ugrožena'

- Ukoliko bi i došlo do smanjenja prihoda uvjereni smo da ono neće biti značajno. Iskustva iz protekla tri tjedna, kada trgovine nisu radile nedjeljom, pokazuju da se prometi i prihodi od nedjelje uglavnom raspoređuju na ostale dane u tjednu - kažu iz Bose
21. svibnja 2020. u 11:37 7 komentara 4559 prikaza
Foto: Ivica Galovic/PIXSELL

Nastavno na polemike ovih dana oko regulacije (ne)radne nedjelje, trgovački lanac Boso priopćio je kako se on već duže vrijeme zalaže za zakonsko reguliranje neradne nedjelje te se i u ovoj situaciji pridružuje domaćim trgovačkim lancima koji su javno iskazali podršku neradnoj nedjelji. Podsjetimo, prvi je to učinio KTC, a prije nekoliko dana i Pevex. Iz Bose kažu kako su trenutne okolnosti u kojima trgovine ne rade nedjeljom pokazatelji su da se trgovci i kupci mogu prilagoditi takvoj situaciji.

KEKS Pay Plac poslije korone Kako ćemo kupovati svježe namirnice bez bojazni zaraze?

- Unatoč tome što dosadašnje inicijative za zakonsko reguliranje neradne nedjelje nisu bile uspješne i dalje smo uvjereni da je moguće doći do konsenzusa i adekvatnog rješenja po ovom pitanju. Prihvatljivim smatramo i rješenje kojim bi se trgovačkim lancima omogućilo da rade određen broj nedjelja, primjerice 12 nedjelja kroz godinu. To je praksa koju godinama uspješno primjenjuju i neke druge europske zemlje, poput Austrije, a nedjelje će i u tom slučaju uglavnom biti neradne - kažu iz Bose, ističući kako snažno podupiru zakonsko reguliranje neradne nedjelje, sigurni da će to pozitivno utjecati na zadovoljstvo zaposlenika. Ističu kako sigurnost radnih mjesta neće biti ugrožena ukoliko se to dogodi.

Zagreb: Trgovine u centru grada pripremaju sa za dolazak prvih kupaca nakon popuštanja mjera ZABRANA RADA NEDJELJOM Trgovci podijeljeni, neki traže: Propišite maksimalan broj radnih nedjelja i radni sat prodavača

- Ukoliko bi i došlo do smanjenja prihoda uvjereni smo da ono neće biti značajno. Iskustva iz protekla tri tjedna, kada trgovine nisu radile nedjeljom, pokazuju da se prometi i prihodi od nedjelje uglavnom raspoređuju na ostale dane u tjednu - tvrde i dodaju kako se u tim okolnostima vidi da se kupovne navike mogu brzo prilagoditi takvoj situaciji, kao i poslovanje trgovačkih lanaca, a da nedjelja doista može biti taj jedan dan u tjednu kada se odmaramo i provodimo kvalitetno vrijeme s bližnjima.

IZIDOR PELAJIĆ
Poznati hrvatski meteorolog otkrio kakvo nas vrijeme očekuje na dan izbora
LJETNE PREHLADE
I dalje je važno paziti na zdravlje, pogotovo na higijenu nosa
 • kil:

  U Švicarskoj nedeljom je dozvoljeno onim malim seoskim trgovinama da rade do 12 sati,trgovinama garderobe bijele tenike i velikim šoping centrima dozvoljene su dvije ili 3 nedelje u godini, mislim i to da je radi tradicije nisam tim nedeljama kad ... prikaži još!d rade vidio neku veču gužvu.

 • franc251:

  Boso....roba široke potrrošnje ide svaki dan. Namještaj, odjeća, bijela tehnika vikendom.

 • Avatar neidemdalje
  neidemdalje:

  E kad iz "bose" pametuju i moraliziraju...