Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 29
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
rakarova vjetrenjača

Javna je nabava u RH godinama leglo korupcije i kriminala

rakar (1)
Foto: Boris Ščitar/Pixsell
1/3
27.11.2011.
u 20:00

U registru su skupljeni podaci 58.000 javnih nabava vrijednih 80 milijardi kuna te podaci o 4400 obveznika.

Tvrtka Bistra iz Đurđevca od srpnja 2009. do danas dobila je na javnim natječajima državnih tvrtki i tijela državne i lokalne uprave i samouprave poslove vrijedne 39,7 milijuna kuna. Od toga je s Hrvatskim vodama ugovorila 30,3 milijuna kuna poslova, od Ministarstva regionalnog razvitka dobila je poslovne vrijedne tri milijuna kuna, a od općine Novo Virje 2,7 milijuna kuna.

Bistra je jedan od većih donatora HSS-a u ovoj predizbornoj kampanji. Dosad je ta tvrtka koalicijskom partneru HDZ-a donirala 170.000 kuna. A na čelu Hrvatskih voda haesesovac je Jadranko Husarić, ministar regionalnog razvitka haesesovac je Božidar Pankretić, načelnik općine Novo Virje haesesovac je Branko Mesarov…

Ti podaci bacaju sumnju na regularnost dobivanja poslova tvrtke Bistra čiji godišnji prihodi ne prelaze 30 milijuna kuna. Javna je nabava u Hrvatskoj leglo korupcije i kriminala, a dosad se podaci o njoj, iako su javni, nisu mogli lako pretraživati.

No odsad mogu, zbog web-stranice http://nabava.vjetrenjaca.org koju je pokrenuo Marko Rakar, odnosno njegova udruga Vjetrenjača. Napravili su registar svih javnih nabava koje je od 1. srpnja 2009. raspisala država, odnosno njezina poduzeća, ustanove, ministarstva. Tim je registrom obuhvaćeno 58.000 javnih nabava vrijednih 80 milijardi kuna te 4400 obveznika javne nabave, odnosno pravnih osoba koje su objavljivale javne natječaje. Nabave prije 1. srpnja 2009. nisu obuhvaćene jer, objašnjava Rakar, za njih ne postoje podaci s obzirom na to da je tek od tog datuma zaživio zakon prema kojem sve javne nabave moraju biti javno objavljene.

Vjetrenjaču je, tvrdi Rakar, izrada tog registra stajala oko 150.000 kuna, a njega se može pretraživati po dobiti tvrtki, po vrijednosti javne nabave, po razlici u naručenoj i dobivenoj cijeni nabave, po broju zaposlenih, po naručitelju. Iako na Rakarovoj stranici nisu obuhvaćene godine najveće pljačke državnog proračuna od 2003. do 2009. web-stranica je korisna jer se jednostavno može provjeriti koja su poduzeća dobivala poslove od obveznika javne nabave, koliko je bilo izravnih pogodbi, poništenih natječaja…

Hrvatske ceste, primjerice, bile su u tom razdoblju najveći naručitelj, s vrijednosti nabave od 3,4 milijarde kuna. Isto se tako sad s lakoćom može doći do podataka koliko su tvrtke pojedinih ministara dobivale poslova. Tako su tvrtke Domagoja Miloševića dobile od srpnja 2009. poslove ukupno vrijedne oko 3,2 milijuna kuna. U Vladu je Milošević ušao prije godinu dana.

Komentara 38

ST
stric15
00:30 28.11.2011.

. ...pa ovi podatci su JAVNI ..i DOSTUPNI SVAKOME ...o čemu štrapa ...ovaj pravDA-in SAVJETNIK-bivši

HP
hps
00:15 28.11.2011.

je li ono tebe otkantao yucipović vjerojatno zbog toga što si pošten

VI
vidimškoj
20:45 27.11.2011.

lako ti je pljačkat kad imaš glup narod.Još te vole i brane.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije