Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 30
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Zagrijavanje

Jadran ušao u rekordnu sezonu? Rusi i Srbi raspituju se za luksuz

'01.07.2011. Novalja -  Vise tisuca britanskih turista jucer je doslo na Hideout festival na Zrcu na kojem ce uz nastupe desetak DJ-eva partijati do nedjelje Photo: Dino Stanin/PIXSELL'
Foto: 'Dino Stanin/PIXSELL'
1/3
03.07.2011.
u 22:44

U Split sletjelo 90 zrakoplova s oko 20.000 putnika, a najviše je stiglo Skandinavaca

Glavna turistička sezona počela je ovoga vikenda u velikom stilu. Kolone na ulazu u Hrvatsku na graničnom prijelazu Maclju, na primjer, protezale su se duboko u Sloveniju, čak do Maribora, a na ulazak u Hrvatsku čekalo se i četiri sata. U kolonama se i jučer i prekjučer vozilo i na svim hrvatskim cestama prema moru, gužve su bile na željezničkim i autobusnim kolodvorima, ali većih zastoja ipak nije bilo.

Dodatna isplovljavanja

U splitskoj zračnoj luci u Resniku, Gradskoj luci i autobusnom kolodvoru, obarali su, štoviše, rekorde. Samo u subotu prevezli su ukupno 50.000 putnika, od kojih je polovica nastavila putovanje prema nekom od srednjodalmatinskih otoka. Na splitski aerodrom sletjelo je oko 90 zrakoplova s oko 20.000 putnika, najviše iz skandinavskih zemalja.

Jadrolinija je 1. srpnja uvela ljetni red plovidbe s povećanim brojem isplovaljavanja za Supeatr (Brač), Vis i Starigrad (Hvar), ali u subotu su zbog velikog broja putnika uveli jedno dodatno isplovljavanje za Supetar.

– Nedjelja je znatno mirnija. Popodne će biti povećan broj odlazaka s otoka, ali to očekujemo i neće biti problema – rekao nam je jučer prijepodne Ante Mrvica iz Jadrolinije.

Vedran Matošić, direktor Turističke zajednice Splita, vrlo je zadovoljan početkom sezone.

– Split je pun. Bio je i Splitski festival, hoteli su popunjeni: točan broj gostiju znat ćemo u ponedjeljak – rekao nam je Matošić. Prije tjedan dana u Splitu je boravilo 4000 gostiju, a vjerojatno ih je sada malo više. Matošić očekuje da će turistička sezona koja je upravo započela za Split ponovno biti rekordna, možda i 10 posto bolja od lanjske.

– Sudeći prema najavama, mislim da ćemo odraditi još jednu dobru sezonu –zaključio je Matošić.

Od približno 170.000 turista koliko ih ovih dana boravi u Istri, najčešće se gosti odlučuju za romantični Rovinj u kojeg dolazi približno 15 posto svih turista Istre. U Rovinju je posljednjih dana približno 20.000 gostiju, što je 25 posto više nego prošle godine, navodi direktorica tamošnje turističke zajednice Odete Sapač. 

Na cijeni seoske kuće

Iako se Istra profilirala kao skuplja destinacija, barem kada su hoteli posrijedi, i seoske su kuće na cijeni. U seoskim domaćinstvima koja se, umjesto zvjezdicama kite šparugama, boravi 3000 turista ili oko 8 posto više nego prošle godine. Unutrašnjost Istre nudi oko 350 seoskih kuća za odmor turistima koji žele mir i domaću atmosferu.

Mnoga poznata imena, pak, umjesto da plaćaju skupe hotele, u Istri imaju svoju kućicu, pa će i ovog ljeta poluotok biti mali raj za odmor Vesni Pusić, koja ima kuću u Sovinjaku, Tariku Filipoviću koji ima vikendicu u Rakovcima, braći Schummacher koji se očekuju u kući u Oprtlju, ili planetarno poznati glumac Antony Hopkins koji je suvlasnik luksuzne kuće na Bujštini.

Komentara 40

OB
-obrisani-
23:02 03.07.2011.

Kakvi Srbi pa tamo rade za 100 eura mjesec dana ne misle valjda srpsku mafiju i bandite poput Paravanje dovest na jadran?

JU
julika22
23:19 03.07.2011.

kakav Paravanja ima daleko jačih imena poput Željko Rutović,Dragan Gagi Nikolić, Nenad Branković,Ljubomir Manojlović Buca,Kristijan Golubović,Bojan Petrović.

PA
patuljčica..
08:56 04.07.2011.

Oger Uzrok tome što pišeš je siromaštvo Hrvata a ne želja stranaca za životom na Jadranu. Odnosno, željeli stranci doći ili ne željeli Hrvati na more ne mogu jer nemaju novaca.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije