Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 12
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Premijerkin komentar

J. Kosor: Prošlo je vrijeme kada se Beograd pitalo za dopuštenje

Jadranka Kosor u Obučnom centru vodiča i službenih pasa u Dugom Selu (1)
Foto: Željko Hadika/PIXSELL
1/4
26.08.2011.
u 13:48

Boris Tadić u dva intervjua ističe kako je neeuropski pozdravljati optuženike za ratni zločin.

Hrvatska i Srbija zbog Kosova su ponovno zaoštrile odnose, a danas je javni dijalog dobio nove elemente izjavama premijerke Jadranke Kosor i predsjednika Ive Josipovića koji joj daje podršku te napadom srbijanskog predsjednika Borisa Tadića.

Premijerka je uzvratila na oštre riječi srbijanskog ministra Vuka Jeremića koji je rekao “kome je Kosor prijatelj, ne trebaju mu neprijatelji”. J. Kosor njemu, ali i koalicijskom partneru Miloradu Pupovcu, uzvraća mekše te i Pupovca i Jeremića svrstava u neku vrstu jugonostalgičara.

Bez riječi o Pupovcu

– Neki političari i u Hrvatskoj i u Srbiji, nažalost, ni nakon 20 godina hrvatske samostalnosti nisu shvatili da hrvatski narod i hrvatski premijeri neće više nikada dolaziti u Beograd pitati za savjet ili molbu, za dopuštenje ili zabranu da čine ovo ili ono. Ta su vremena, srećom, zauvijek prošla – rekla je J. Kosor, a na pitanje misli li pri tome i na Pupovca i je li koalicija time poljuljana nije željela odgovoriti.

Srbijanski predsjednik Boris Tadić raspričao se u dva intervjua, Tanjugu i Politici, optuživši hrvatsku premijerku za nedemokratsko i neeuropsko ponašanje! Glavni su razlozi za to podrška Kosovu te pozdravi Gotovini i Markaču.

– Ja kao predsjednik sebi nikad ne bih dopustio da pozdravim optužene ili osuđene na Haaškom sudu jer u Haagu su osuđeni ljudi koji su učinili mnogo protiv civilizacije. Nemoguće je, ako ste demokrat, upućivati pozdrave ljudima koji su optuženi za zločine protiv čovječnosti – rekao je Tadić.

Istaknuo je i kako “neeuropsko ponašanje gospođe Kosor, veličanje ratnih zločinaca, kao i njezin posjet Kosovu, svakako ne mogu biti doprinos unapređenju odnosa Hrvatske i Srbije”. Predsjednik Ivo Josipović i dalje podržava premijerku, ali ističe i kako sa svim susjedima trebamo imati dobre odnose.

– Potpuno je jasno da Hrvatska vodi dosljednu politiku koja želi što bolje odnose sa svim svojim susjedima, naravno, i sa Srbijom, a s druge strane mi smo priznali Kosovo i tako se i ponašamo. Naša cjelokupna vanjska politika, pa i ona regionalna, koja je u nadležnosti Vlade i mene kao predsjednika Republike, na tom je tragu i nema razloga da itko bude nezadovoljan onim što je rekla gospođa premijerka – izjavio je Josipović u Kneževu dvoru u Dubrovniku na dodjeli nagrada Orlando.

Vesna Pusić, koja će vjerojatno preuzeti vanjske poslove ako Kukuriku koalicija dođe na vlast, ističe kako je u interesu Hrvatske njegovati dobre odnose sa svim susjedima, dakle i sa Srbijom i s Kosovom.

Soliranje nije dobro

– Tu nije riječ o bilo čijem diktatu, nego o interesu zemlje. Glavni princip mora biti nula konflikata sa zemljama u regiji – kaže, a na pitanje je li to moguće kad je riječ o tako složenom pitanju kao što je kosovsko, kaže kako je to moguće, ali da za to valja imati sustavnu vanjsku politiku. Manjkavu vanjsku politiku u Hrvatskoj vidi i politolog Damir Grubiša, ističući kako je očito da prije premijerkina posjeta Kosovu nije bilo konzultacija s Pantovčakom.

– Najmanje tri mjeseca prije ovakvog posjeta obavljaju se konzultacije jer soliranje nije dobro ako Vlada i predsjednik zajedno vode vanjsku politiku – kaže Grubiša, dodajući kako je i predsjednik imao sličnih solističkih istupa. Istup Vuka Jeremića primjer je loše vanjske politike, ističe Vesna Pusić. – Ozbiljna bi politika prije posjeta obavila konzultacije i s Beogradom i s Prištinom – napominje Pusić.

Komentara 591

MA
MacPravde
19:22 26.08.2011.

Tko ti to kaze, pojasni.

VO
Vorosmart
19:38 26.08.2011.

Zna ćuko tko je *** čovjek...

VF
vferari
14:26 26.08.2011.

Za vlast naša premjerka pojesti će i samu sebe ipak vlast u slast

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije