Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 174
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Izvanredna konferencija

Istraga će otkriti detalje pada helikoptera: 'Iznad ziplinea ide dalekovod i to je ucrtano na karte'

U okolici Pakova Sela srušio se helikopter
Foto: Dusko Jaramaz/PIXSELL
1/14
21.06.2023.
u 16:41

Mađarski helikopter Griffon, koji se nalazio na obuci u Međunarodnom središtu za obuku specijalnih zračnih snaga u vojarni “Pukovnik Mirko Vukušić”, srušio se oko 12 sati na povratku sa zadaće na matični aerodrom u Zemuniku Donjem

U vojarni "Pukovnik Mirko Vukušić" u Zemuniku ministar obrane Mario Banožić, načelnik Glavnog stožera OSRH admiral Robert Hranj, zapovjednik Hrvatskog ratnog zrakoplovstva brigadni general Michael Križanec i direktor Međunarodnog središta za obuku specijalnih zračnih snaga pukovnik Tomislav Pušnik održali su konferenciju za novinare u povodu pada mađarskog vojnog helikoptera kod Pakova Sela.

"Bili su na obuci koja se provodila ovdje u središtu. Poznato nam je da je riječ o tri pilota. Uskoro će započeti istraga koja će otkriti detalje kako je došlo do ovoga. Nama je najbitnije izraziti sućut zbog onoga što se dogodilo", kazao je uvodno Banožić. 

Robert Hranj također je izrazio sućut obiteljima stradalih pilota i njihovim kolegama. "Ovaj nesretni događaj zbio se u tijeku obučnog događaja. Istraga će se odvijati u skladu sa standardima NATO-a. Očekujemo da se pridruže istražitelji iz Mađarske", naveo je. 

U okolici Pakova Sela srušio se helikopter
1/43

"Obuka je bila planirana. Dva mađarska helikoptera provodila su obuku u istoj zoni. Informacija o tome što je uzrok nema. Možemo reći da se nesreća dogodila na povratku prema aerodromu. Pustimo istražnim tijelima da naprave istragu i dođu do rezultata", naveo je Tomislav Pušnik. 

"U pravilima letenja na visinama ispod 1000 feeta, obveza posade jest da promatra zračni prostor oko sebe i aktivno izbjegava prepreke. Ne možemo upirati prstom ni u koga jer onda bismo morali sve ptice označiti i sve drugo što je u zraku. Pravilo je "vidi i izbjegni". Dobivamo informacije, ažuriramo karte. Međutim, ne možeš nikada na visinama manjima od 300 metara biti siguran da ništa nije u zraku", tvrdi Michael Križanec, a Pušnik je potvrdio da su karte ažurirane. 

"Označeni su svi dalekovodi i prepreke", kazao je te nastavio: "Što se tiče ziplinea, nalazi se u kanalu, dalekovod ide iznad toga i sve je ucrtano."

VEZANI ČLANCI:

"Vojni helikopteri nemaju crne kutije. Imaju uređaje koji prate parametre leta. Ona će se uzeti kao jedna od relevantnih stvari za analizu, ako je pronađu", dodaje Pušnik.

Županijski centar 112 dojavu o padu helikoptera u kanjon rijeke Čikole dobio je u 11.51. U akciji potrage i spašavanja angažirano je više od 50 ljudi. Pronađena je olupina u kanjonu rijeke između Pakova Sela i Miljevaca, a pronađena su i dva tijela članova posade dok se za trećim traga, potvrdio je u srijedu Hini pročelnik Hrvatske gorske službe spašavanja Josip Brozičević.

VIDEO U okolici Pakova Sela u Šibensko-kninskoj županiji srušio se vojni helikopter

Mađarski helikopter Griffon, koji se nalazio na obuci u Međunarodnom središtu za obuku specijalnih zračnih snaga u vojarni “Pukovnik Mirko Vukušić”, srušio se oko 12 sati na povratku sa zadaće na matični aerodrom u Zemuniku Donjem.

Neslužbeno smo doznali da je mađarski helikopter u letu pogodio zipline. Više o tome čitajte OVDJE.

Situaciju iz minute u minutu pratite OVDJE.

Komentara 8

DU
Deleted user
20:21 21.06.2023.

Pazi ovog pokemona kako lupeta,..prvo koliko je to 1000 feet a,a drugo pilot u niskom letu osmatra okolinu ,reljef a ne razapete sajle a da ce ptica oboriti helikopter ...hm,mozda ali morala bi biti leteca moa

KU
Kuglana
23:21 21.06.2023.

Izvanredna konferencija? Znaci konferencija je predobra, prekrasna, predivna.

DU
Deleted user
20:18 21.06.2023.

NATO standardi sve se više približavaju balkanskom javašluku. Dobro da Nato ne ratuje u Ukrajini osramotili bi se kao i Rusi

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije