Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 176
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
NIŠTA OD PRIMIRJA Egipatski prijedlog primirja potaknuo nade, ali kratko trajao

Izraelci nastavili vojne operacije u pojasu Gaze

08.01.2009.
u 08:04

Izraelski borbeni zrakoplovi nastavili su u četvrtak bombardirati ciljeve diljem pojasa Gaze, a tenkovi izraelske vojske napredovati u pojedinim sektorima, dok je egipatski prijedlog primirja potaknuo nade da bi uskoro moglo doći do završetka izraelske ofenzive i prekida borbi.

Dužnosnik Hamasa: Moguće postići primirje u roku od 48 sati

Stanovnici Gaze opisali su noćašnje bombardiranje istočno od grada kao jedno od najtežih u 13-dnevnoj izraelskoj ofenzivi. Na jugu pojasa Gaze izraelski tenkovi su dodatno napredovali prema gradu Khan Younisu, potvrdili su očevici.

Premda je nastavio s vojnim operacijama, Izrael je potvrdio da je suglasan s "načelima" egipatskog prijedloga o prekidu vatre.

Egipatski plan podržali su i SAD i Europska unija, a u četvrtak bi se u Kairu trebali sastati predstavnici Izraela, palestinske samouprave i Hamasa kako bi razgovarali o pojedinostima plana. Očekuje se da će na sastanku sudjelovati nižerangirani dužnosnici.

Planom, koji je ponudio egipatski predsjednik Hosni Mubarak, traži se zaustavljanje izraelske ofenzive, prekid raketnih napada boraca Hamasa na naselja na jugu Izraela, otvaranja graničnih prijelaza za Gazu i prestanak krijumčarenja oružja u Gazu.

Izraelski napadi nastavljeni su nakon kraćeg prekida u srijedu tijekom kojeg je "humanitarnim koridorom" dopremljena pomoć za oko 1,5 milijuna ljudi u Gazi. Bio je to prvi prekid operacija tijekom gotovo dva tjedna duge ofenzive u kojoj je, prema medicinskim izvorima, poginulo 658 Palestinaca.

Analitičari ocjenjuju da bi za provedbu egipatskoga mirovnog prijedloga, čak i da ga ubrzo prihvate sve strane, trebalo nekoliko dana. U međuvremenu su izraelski vojni zapovjednici, kako se čini, odlučni nastaviti pritisak na terenu i pripremiti sve za početak najavljene treće faze borbe protiv militanata Hamasa u urbanim središtima pojasa Gaze.

(Hina)

Ključne riječi

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije