Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 123
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
PRIRODNI KOMPAS

Izgubili ste se u šumi? Ne očajavajte jer vam godovi stabala mogu pomoći da se vratite na pravi put

Shutterstock
21.09.2023.
u 12:00

Pustolovina u šumi može biti uzbudljiva, ali ponekad se izgubiti u gustoj šumi može pretvoriti u pravu noćnu moru. Srećom, stabla, koje nam često izgledaju kao običan dio pejzaža, mogu postati naš najbolji saveznik u pronalasku puta natrag.

Zamislite ovo: krećete se kroz bujnu šumu, uživate u zvukovima ptica i mirisu divljeg cvijeća, a onda shvatite da ste se izgubili! Ne brinite, jer stabla, ti visoki i pouzdani prijatelji prirode, su tu da vam pomognu da se vratite kući. U trenucima kada se staze gube i svaka staza izgleda vam isto, godovi stabala postaju tajanstveni i pouzdani vodiči, skrivajući u sebi priču koja će vam pomoći da pronađete pravi put.

Što su to godovi stabala? Godovi stabala su prstenovi koji se vide na presjeku debla. Svaki od tih prstenova predstavlja jednu godinu u životu stabla. Godovi se formiraju kroz sezonske promjene u rastu stabla, s tankim prstenovima za proljeće i ljeto te širim prstenovima za jesen i zimu.

Godovi stabala postaju važni kada tražite smjer. Pogledajte presjek debla, a posebno obratite pažnju na prstenove. Prebrojite godova unatrag od središta debla prema van i zatim koristite prstenove kao prirodni kompas. Deblji prstenovi obično usmjeravaju na južnu stranu stabla jer je tamo najviše sunčeve svjetlosti. Pored pronalaženja južne strane, godovi stabala mogu vam pomoći da odredite i istok i zapad.

Dok gledate prstenove, primijetit ćete da su neki tanji od ostalih. Tanki prstenovi obično se formiraju tijekom proljeća i ljeta, dok su širi prstenovi karakteristični za zimu. Ako su tanji prstenovi bliže vanjskom dijelu debla, to znači da je taj dio prema istoku. Ako su bliže unutarnjem dijelu debla, taj dio je prema zapadu.

Godovi stabala nisu samo korisni za orijentaciju, već su i podsjetnik koliko priroda može biti čarobna. Pomažu vam da se ne izgubite i pronađete pravi put, omogućavajući vam da se divite i cijenite ljepotu šumske okoline dok se krećete.

Sada znate kako godovi stabala postaju vaši tajni vodiči u šumi i pomažu vam da sigurno stignete do cilja, ali nikad ne znate kada možete zalutati šumskim putevima. Upravo zato, već sada si osigurajte siguran povratak kući tako što ćete posaditi stablo.

Pridružite se i vi akciji „Klikni i posadi stablo“ i postanite dio najvećeg ekološkog projekta Rezolucija Zemlja.

Sve što trebate napraviti je na ovom linku popuniti ime, prezime i e-mail adresu a mi se obvezujemo za svakog potpisnika zasaditi jedno stablo.

Nakon prijave na e-mail ćete dobiti lokaciju naše zajedničke šume i „dokument“ Rezolucija Zemlja s vašim digitalnim potpisom za uspomenu.

Rezolucija Zemlja: Pridruži se

Ključne riječi

Komentara 1

Avatar Tombstone
Tombstone
14:58 21.09.2023.

Da. Samo trebate prepiliti stablo I srusiti ga pa da vam godovi pokazu gdje je jug.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije