Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 148
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Eko umjetnik

Iz običnog je drveta stvorio šareni svijet vlakova i leptira

igračke (1)
Foto: Goran Ferbežar/Pixsell
1/5
17.06.2011.
u 13:49

- Prve igračke, lokomotivu i vagon, izradio sam za unuku Veroniku, priča čovjek zlatnih ruku

Već treću godinu Zlatko Šebalj iz Rokovaca izrađuje ekološke igračke od drveta, koje su uz to i edukativne jer potiču kreativnost kod djece. Prve igračke, lokomotivu i vagon izradio je za unuku Veroniku i kada je vidio s koliko se ljubavi ona igra tim igračkama, izradio je još nekoliko za djecu u susjedstvu. Tako je, navodi, krenula priča s drevnim igračkama.

Pomoć supruge

– Dosadile su mi igračke od pliša i plastike, a oduvijek sam zaljubljen u drvo pa sam počeo izrađivati od drveta željeznicu, kamione, avione, konjiće s kolima, kolijevke, ormare za Barbiku i leptire koji klepeću krilima kada ih dijete gura. Neke od igračaka su načinjene od elemenata pa ih djeca mogu rastavljati i sastavljati te praviti predmete iz njihove mašte. Na svakoj igrački ostavljam neobojeni dio kako bi djeca osjetila toplinu drveta. Neki vrtići naručuju igračke neobojene pa ih djeca boje – s ljubavlju opisuje Zlatko Šebalj okružen šarenilom drvenih igračaka , dodajući kako je prije rata napravio i bubnjeve jer se bavio glazbom ali nakon tragične smrti 17-godišnjeg sina prije 12 godina, prestao je svirati.

Redovito obilazi sajmove i crkvene godove, a nedavno je bio u Biogradu na eko-etno-gastro sajmu gdje su zanimanje za ekološke igračke pokazali Austrijanci i Slovenci. Najviše se, kaže, traže vlakići i leptir koji maše krilima.

– Drvo za ove igračke se mora sušiti barem tri do četiri godine, a najbolja je lipa i topola jer su to lagana drva što je važno za djecu, dok krila leptira izrađujem od jasena i bagrema kako bi se čula kada klepeću. Osnovne oblike izrađujem strojno, a ostalo je sve ručno i tu ima najviše posla oko “šmirglanja” jer sve površine moraju biti savršeno glatke. Oko bojanja pomaže i supruga Ana pa to radimo uglavnom navečer, uz televizor. Boje se temelje na ekološkim osnovama i nisu škodljiva za djecu i na to jako pazimo – kaže Šebalj vodeći nas radionicom gdje je na stotine i stotine izrezanih elemenata od kojih će sastaviti vlak ili konjiće koji vuku kola.

Neuništiva igračka

Objašnjava kako radi u “turama” od 20 komada, za što je potrebno i do šest sati rada, a poslije slijedi bojanje.

– Jedina loša osobina ovih igračaka je što dugo traju pa ih uz malo pažnje mogu koristiti više naraštaja, a to nije dobro za proizvođača – šali se na vlastiti račun vrijedni majstor zlatnih ruku dodajući kako se priprema za sajmove u Sloveniji, možda i u Austriji gdje će pokazati ekološke i didaktičke igračke koje preporučuju stručnjaci jer potiču dječju kreativnost, a proizvode se u Slavoniji.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije