Naslovnica Vijesti Hrvatska

Iz gradskog budžeta plaćaju i radne bilježnice

Trend koji je nametnuo Milan Bandić sada su prigrlili svi ostali gradonačelnici, načelnici i župani – nema više redova u knjižarama!
03. kolovoza 2018. u 12:12 1 komentara 253 prikaza
Milan Bandić prvi je iz gradskog budžeta sufinancirao udžbenike učenicima koristeći to i kao priliku za samopromociju
Foto: Marko Prpić/PIXSELL

Populistička mjera, obveza političara ili pomoć u rasterećenju kućnog budžeta – kako god bilo – velika većina županija, gradova i općina u sljedećoj školskoj godini iz svojih će gradskih blagajni sufinancirati školske udžbenike za učenike i osnovnih i srednjih škola. Na trošak manje u pripremi uoči nove školske godine – koji nerijetko doseže i iznos od tisuću kuna koliko koštaju udžbenici učenika srednjih škola, mogu računati zagrebački, splitski, makarski, koprivnički, velikogorički, samoborski, križevački učenici...

Emmanuel Macron Macronov zakon Francuska zabranila mobitele u školi, u RH odlučuju učitelji

Dio i predsjedničke kampanje

Trend koji je u Hrvatskoj prvi nametnuo zagrebački gradonačelnik Milan Bandić, koristeći besplatne udžbenike i kao političku populističku mjeru, dugo godina bio je Bandićev zaštitni znak i jedna od mjera koja mu je osigurala dobar postotak u svakom uspješno dobivenom mandatu.

Štoviše, Bandić je svake godine, iako je novac u proračunu osiguravao u posljednji tren, jasno isticao, govoreći o sebi u trećem licu: “Bandić kupuje knjige!”

Takozvani “besplatni Bandićevi udžbenici” toliko su se svidjeli zagrebačkom gradonačelniku da je, podsjetimo, i u svojoj kampanji za predsjednika Hrvatske obećavao istu mjeru nametnuti na razini cijele Hrvatske, a nerijetko je Milan Bandić zagrebačku gradsku blagajnu koristio i za nabavu udžbenika u gradovima gdje je njegova stranka imala šanse za značajnije rezultate i pozicije u gradskim skupštinama. Kao darovnicu!

Škola u Sopotu Uzbuna u Sopotu Pijan došao voziti petaše na izlet pa ga ispred škole policija kaznila

Sada su “zaštitni znak” gradonačelnika Bandića prisvojili mnogi drugi gradonačelnici i načelnici, stvarajući ili barem pokušavajući stvoriti jednake uvjete za sve učenike, ujedno i sebi osiguravajući političke bodove.

Tako će u rujnu, sada prvi put, makarske osnovnoškolce na klupama dočekati udžbenici, radne bilježnice i zbirke zadataka.

Mjera je to kojom, kako poručuju u Gradu Makarskoj, u posljednjih godinu dana sustavno rade na poboljšanju socijalne i demografske slike grada, uostalom, osigurani udžbenici predizborno su obećanje gradonačelnika Makarske, Jure Brkana.

– Prošle godine nismo bili u mogućnosti dijeliti knjige, ali zato smo povećali sredstva za sufinanciranje knjiga i na taj način barem malo olakšali roditeljima. Uz osigurana sredstva iz proračuna Grada Makarske i proračuna Splitsko-dalmatinske županije, ove smo godine uspjeli zatvoriti financijsku konstrukciju i prvi put roditelje lišili briga oko nabavke i kupnje knjiga – izvijestili su iz Grada Makarske. Udžbenike, radne bilježnice i pripadajuća dopunska nastavna pomagala sufinancirat će se i za splitske osnovnoškolce. Tako će se za 14 tisuća učenika splitskih osnovnih škola izdvojiti 12 milijuna kuna.

Nakladnici se javili na natječaj, ali nemaju dovoljno vremena Pisali ministrici Nakladnici: Treba nam više vremena da isporučimo sve udžbenike

– Za učenike prvih, drugih i trećih razreda izdvaja se iznos od 600 kuna, za četvrti razred 650 kuna, za peti i šesti 1050 kuna te za učenike sedmih i osmih razreda 1200 kuna. Zahtjev za sufinanciranje bit će objavljen na internetskim stranicama Grada i osnovnih škola, koji će se popunjen, zajedno s računom predati u školu na obradu – poručili su iz Grada Splita. Dapače, u Splitu naglašavaju kako je ovo partnerski odnos Grada kao osnivača i škola koji svakako rasterećuje roditelje.

Pomoć i gimnazijalcima

– U konzultacijama s ravnateljima i roditeljima došli smo do modela koji će roditeljima dati slobodu u nabavci udžbenika i potrebnih radnih materijala. Od ove godine idemo u partnerski odnos sa školama, odnosno angažman škola u čitavom procesu s obzirom na to da je riječ o svih osam razreda. Škole će prikupljati zahtjeve od 27. kolovoza, obrađivati podatke, a potom isplaćivati namijenjena sredstva roditeljima na bankovne račune – kazala je zamjenica splitskog gradonačelnika Jelena Hrgović. Sufinancirane udžbenike i radne bilježnice dobit će i osnovnovnoškolci Čazme. To je četvrta godina u kojoj ovaj grad iz budžeta izdvaja novac.

Norijada Lana Kovačević Srednjoškolci vjeruju da ih čeka svijetla budućnost, ali ne ovdje

Uz osnovnoškolce u Čazmi, jednokratnu financijsku pomoć u iznosu od tisuću kuna za kupnju udžbenika dobit će i oni koji na jesen kreću u prvi razred gimnazije.

Za 25.523 učenika koji škole pohađaju na području Zagrebačke županije, odlukom župana Kožića, županija će financirati fiksni iznos od 470 kuna po učeniku, dok će gradovi i općine osigurati ostatak sredstava do tržišne vrijednosti udžbenika.

Sufinancirani udžbenici i za škole eksperimenta

Sufinancirane školske udžbenike dobit će i dvije tisuće učenika koji su od jeseni uključeni u eksperimentalni program provedbe reforme. I njih će udžbenici čekati na školskim klupama. Sadržaji tih udžbenika umanjeni su u prosjeku za trideset posto u odnosu na one koji će koristiti učenici koji nisu u eksperimentu. Dapače, svi profesori osnovnih škola ovih su dana birali eksperimentalne udžbenike po kojima će raditi u sljedećoj nastavnoj godini. To je velika promjena u odnosu na dosadašnju praksu, budući da su do sada udžbenici birani kolektivno, dok je sada svaki profesor sam morao birati po kojim će udžbenicima raditi. To ujedno znači da u istoj školi dva profesora istog predmeta mogu raditi po različitim udžbenicima, potvrdili su tako i u Ministarstvu obrazovanja. Ministarstvo će udžbenike osigurati i za učenike srednjih strukovnih škola u eksperimentu bez obzira na to što se u strukovnim predmetima ništa ne mijenja.

Pogledajte video Misteriozni ljudi - tko su zelena djeca, svjedokinja Kennedyjeva ubojstva...

[video: 26181 / Pogledajte video o misterioznim ljudima - tko su zelena djeca, svjedokinja Kennedyjeva ubojstva...]
Autombil, gorivo
Veliki vodič kroz goriva
Kako kaloričnost goriva utječe na vaš motor?

A1 izdvaja za Vas

  • Avatar rubinet
    rubinet:

    Iz gradskog proračuna plaćaju djeci udžbenike? Populizam ili ne? Štogod bilo...olakšava roditeljima....