Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Lifestyle Idemo u školu

Francuska zabranila mobitele u školi, u RH odlučuju učitelji

Hrvatski učenici takvih zakona poput francuskoga nemaju, ali imaju kućni red po kojem mobitel mora biti isključen
01. kolovoza 2018. u 09:27 20 komentara 1630 prikaza
Emmanuel Macron
Foto: Reuters/PIXSELL
Pogledajte galeriju 1/2

Francuski učenici u školama više ne smiju koristiti mobitele. Stroga zabrana, prihvaćena u francuskom parlamentu, čiji su inicijatori, predsjednik Emmanuel Macron i ministar zdravstva Jean-Michel Blanquer, pripremana je još od početka godine, a odnosi se na sve učenike osnovnih škola.

čekaonica Poruka pacijentima Hit na društvenim mrežama: na šalteru bolnice zabranili upotrebu jedne riječi

Zabrana ne znači samo činjenicu da učenici mobitele ne smiju koristiti za vrijeme nastave, već se ona odnosi na svo vrijeme provedeno u školskim ustanovama uključujući i odmore kao i vrijeme koje učenici provode na školskim igralištima, menzama, i u izvanškolskim aktivnostima!

Zdravstveno pitanje

Štoviše, Francuzi su zabranu prometnuli u zdravstveno pitanje, potkrepljujući je činjenicom da 90 posto njihovih učenika ima mobitele, nosi ih redovito u škole, a zbog te su se navike i vremena utrošenog na mobitelima, zaboravili igrati.
Zato ih potpuno izbacuju iz škola!

ilustracija VELIKI USPJEH Hrvatski učenici osvojili broncu na Svjetskom prvenstvu iz debate

– Mobiteli predstavljaju tehnološki napredak, no ne smiju monopolizirati naš život. Ne možete se snalaziti u tehnološkom svijetu ako ne znate čitati, pisati, računati, poštovati druge i raditi u timu – kazao je ministar zdravlja Jean-Michel Blanquer.

Zabrana utkana u izmjene Zakona u školstvu koja osnovnoškolcima uz mobitele zabranjuje i nošenje tableta i laptopa ima naravno iznimke, koje se odnose na dio sata kada se takvi uređaji u školama koriste u “pedagoške svrhe”.Kada će se mobiteli i laptopi koristiti, na kojem satu, i u kojem predmetu, prepušteno je školskim ustanovama i nastavnicima da sami definiraju kada je riječ o “pedagoškim mjerama” i praćenju nastavnog sadržaja uz pomoć tehnologije.

 

Školska ploča Eksperiment u reformi školstva Škole će odlučivati o trajanju praznika, a prvašići će na nastavu nositi tablete

Takva zabrana koja je ujedno bila i jedno od Macronovih predizbornih obećanja, nije oduševila oporbenjake koji su izmjene zakona prozvali “komunikacijskom operacijom”, “političkim oglasom” i “posebnim zakonom” koji “neće ništa promijeniti”.

Nove izmjene francuskog zakona ne odnose se na učenike srednjih škola – njima je prepušteno na volju da same odluče hoće li braniti ili dopustiti srednjoškolcima donošenje mobitela i drugih uređaja s mogućnošću mrežnog povezivanja iako se i ti učenici moraju pridržavati zakonskog članka usvojenog još 2010. godine koji je branio korištenje mobitela tijekom nastave.

Kolinda Grabar-Kitarović SILVIJE TOMAŠEVIĆ Macronu nakon SP-a pada popularnost

Plan u New Yorku propao

Istu inicijativu – potpunu zabranu nošenja mobitela u škole – još 2006. godine predlagao je i gradonačelnik New Yorka Michael Bloomberg, no njegova inicijativa nije zaživjela jer su joj se protivili roditelji učenika želeći da su im djeca uvijek dostupna.

Zabrana koja je ugrađena u francuski školski zakon, u Hrvatskoj nije, niti će u skoroj budućnosti biti dio Zakona o osnovnom i srednjem obrazovanju. Nošenje mobitela u škole kod nas nije zabranjeno, ali sve osnovne i srednje škole kao dio svojeg kućnog reda imaju jasno propisani pravilnik o korištenju mobitela.

Škola Lana Kovačević Sreća u hrvatskim školama ostaje budućnost

Naime za trajanja nastave on mora biti isključen, učenici ga ne smiju koristiti, a na profesorima, učiteljima i nastavnicima je da paze na poštovanje pravila kućnog reda. Svaka škola u svom kućnom redu propisuje i kazne za učenike ne pridržavaju li se tih pravila, poneke osnovne škole tako zbog korištenja mobitela na nastavi, a nakon upozorenja dijele opomene i ukore, poneku ocjenu za loše vladanje. Štoviše u Pravilniku o načinu postupanja odgojno-obrazovnih radnika školskih ustanova propisano je da učenik može koristiti uređaje kojima je moguć pristup mrežnom povezivanju i mrežnim komunikacijama tijekom rada samo uz odobrenje nastavnika.

A uz odobrenje nastavnika Hrvatska od jeseni dio nastavnog sadržaja prebacuje upravo na tablete i laptope.

Predsjednica Grabar-Kitarović u loži s Putinom i Macronom

Emmanuel Macron
1 / 9
Kolinda Grabar Kitarović Rusija Hrvatska
Jelko Kacin
JELKO KACIN
Nakon prijetnji da će Hrvatska na crvenu listu, vratio se na Krk i poručio: 'Brojke koje vi objavljujete nisu prave'
Reakcija iz Novalje:
Cijelo ljeto kontrolira se rad ugostiteljskih objekata, trgovina, javnog prijevoza te klubova na Zrću
 • Avatar Mica Trofrtaljka
  Mica Trofrtaljka:

  Ja sam za jednaku zabranu i u našem obrazovnom sustavu samo bi ju proširio i na saborske zastupnike!

 • Dolinski:

  Evo jedne dobre iz Francuske. Apsolutni bi to volio da se uvede i kod nas, sa ciljem da se djeca nauče socijalizirati

 • golub Vaso:

  u nas djeca i roditelji vode škole, to nam je demokracija i sloboda dala