Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 86
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Macronov zakon

Francuska zabranila mobitele u školi, u RH odlučuju učitelji

Emmanuel Macron
Foto: Reuters/PIXSELL
1/2
01.08.2018.
u 09:27

Hrvatski učenici takvih zakona poput francuskoga nemaju, ali imaju kućni red po kojem mobitel mora biti isključen

Francuski učenici u školama više ne smiju koristiti mobitele. Stroga zabrana, prihvaćena u francuskom parlamentu, čiji su inicijatori, predsjednik Emmanuel Macron i ministar zdravstva Jean-Michel Blanquer, pripremana je još od početka godine, a odnosi se na sve učenike osnovnih škola.

Zabrana ne znači samo činjenicu da učenici mobitele ne smiju koristiti za vrijeme nastave, već se ona odnosi na svo vrijeme provedeno u školskim ustanovama uključujući i odmore kao i vrijeme koje učenici provode na školskim igralištima, menzama, i u izvanškolskim aktivnostima!

Zdravstveno pitanje

Štoviše, Francuzi su zabranu prometnuli u zdravstveno pitanje, potkrepljujući je činjenicom da 90 posto njihovih učenika ima mobitele, nosi ih redovito u škole, a zbog te su se navike i vremena utrošenog na mobitelima, zaboravili igrati.
Zato ih potpuno izbacuju iz škola!

– Mobiteli predstavljaju tehnološki napredak, no ne smiju monopolizirati naš život. Ne možete se snalaziti u tehnološkom svijetu ako ne znate čitati, pisati, računati, poštovati druge i raditi u timu – kazao je ministar zdravlja Jean-Michel Blanquer.

Zabrana utkana u izmjene Zakona u školstvu koja osnovnoškolcima uz mobitele zabranjuje i nošenje tableta i laptopa ima naravno iznimke, koje se odnose na dio sata kada se takvi uređaji u školama koriste u “pedagoške svrhe”.Kada će se mobiteli i laptopi koristiti, na kojem satu, i u kojem predmetu, prepušteno je školskim ustanovama i nastavnicima da sami definiraju kada je riječ o “pedagoškim mjerama” i praćenju nastavnog sadržaja uz pomoć tehnologije.

 

Takva zabrana koja je ujedno bila i jedno od Macronovih predizbornih obećanja, nije oduševila oporbenjake koji su izmjene zakona prozvali “komunikacijskom operacijom”, “političkim oglasom” i “posebnim zakonom” koji “neće ništa promijeniti”.

Nove izmjene francuskog zakona ne odnose se na učenike srednjih škola – njima je prepušteno na volju da same odluče hoće li braniti ili dopustiti srednjoškolcima donošenje mobitela i drugih uređaja s mogućnošću mrežnog povezivanja iako se i ti učenici moraju pridržavati zakonskog članka usvojenog još 2010. godine koji je branio korištenje mobitela tijekom nastave.

Plan u New Yorku propao

Istu inicijativu – potpunu zabranu nošenja mobitela u škole – još 2006. godine predlagao je i gradonačelnik New Yorka Michael Bloomberg, no njegova inicijativa nije zaživjela jer su joj se protivili roditelji učenika želeći da su im djeca uvijek dostupna.

Zabrana koja je ugrađena u francuski školski zakon, u Hrvatskoj nije, niti će u skoroj budućnosti biti dio Zakona o osnovnom i srednjem obrazovanju. Nošenje mobitela u škole kod nas nije zabranjeno, ali sve osnovne i srednje škole kao dio svojeg kućnog reda imaju jasno propisani pravilnik o korištenju mobitela.

Naime za trajanja nastave on mora biti isključen, učenici ga ne smiju koristiti, a na profesorima, učiteljima i nastavnicima je da paze na poštovanje pravila kućnog reda. Svaka škola u svom kućnom redu propisuje i kazne za učenike ne pridržavaju li se tih pravila, poneke osnovne škole tako zbog korištenja mobitela na nastavi, a nakon upozorenja dijele opomene i ukore, poneku ocjenu za loše vladanje. Štoviše u Pravilniku o načinu postupanja odgojno-obrazovnih radnika školskih ustanova propisano je da učenik može koristiti uređaje kojima je moguć pristup mrežnom povezivanju i mrežnim komunikacijama tijekom rada samo uz odobrenje nastavnika.

A uz odobrenje nastavnika Hrvatska od jeseni dio nastavnog sadržaja prebacuje upravo na tablete i laptope.

Predsjednica Grabar-Kitarović u loži s Putinom i Macronom

Emmanuel Macron
1/9

Komentara 20

Avatar Mica Trofrtaljka
Mica Trofrtaljka
11:38 01.08.2018.

Ja sam za jednaku zabranu i u našem obrazovnom sustavu samo bi ju proširio i na saborske zastupnike!

DO
Dolinski
09:31 01.08.2018.

Evo jedne dobre iz Francuske. Apsolutni bi to volio da se uvede i kod nas, sa ciljem da se djeca nauče socijalizirati

GV
golub Vaso
09:56 01.08.2018.

u nas djeca i roditelji vode škole, to nam je demokracija i sloboda dala

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije