Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 60
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Ivan Sinčić

'Ivo Josipović je potrošeni političar i nije konkurencija Živom zidu'

ivan sinčić
Foto: Davor Puklavec/PIXSELL
23.02.2015.
u 09:16

O micanju Titove biste iz Predsjedničkih dvora Sinčić je rekao da je to još jedno od pitanja koja dijele narod po ideološkom karakteru te da je to u ovom času posve nevažno

Ivan Sinčić iz Živog zida jutros je gostovao u emisiji Novi dan N1 televizije. Iznenadila ga je najava da bi se parlamentarni izbori mogli održati već na proljeće.

"Malo jesam iznenađen jer u Hrvatskoj još nismo imali prijevremene izbore. Ipak očekujem da će oni biti poslije ljeta, za vladajuće ne bi bilo dobro da se to dogodi ranije. S druge strane ne iznenađuje jer se još osjećaju efekti povećanja plaća i oprosta dugova koji još nisu provedeni, to su pozitivni pomaci zbog čega je SDP-u porasla popularnost, no vrlo brzo će se pokazati da su to bile tek kozmetičke promjene", rekao je Sinčić.

Na pitanje kakva je njihova procjena trenutačne snage Živog zida, Sinčić je odgovorio da se prema vanjskim anketama, ali i svojima, kreću na 10-ak posto u svim izbornim jedinicama.

"Stalno smo u blagom rastu, no pravo stanje pokazat će izbori. Mi ćemo se prilagoditi svakom terminu izbora", rekao je Sinčić i dodao da će izaći i na lokalne izbore i to u onim gradovima u kojima su najspremniji i u kojima se lokalna ekipa odlučila organizirati.

"To su Rab, Pag, Novi Marof, Zlatar. U Dubrovniku imamo svoga kandidata za gradonačelnika koji je skupio 1200 potpisa za kandidaturu, riječ je o Hrvoju Kukuljici – rekao je Sinčić. Trenutačno imaju 8000 članova, a osnovali su ogranak u Velikoj Gorici dok su u drugim dijelovima zemlje u osnivanju.

"U Karlovcu smo puno radili, i ondje imamo koordinatora. Ne možemo svugdje odmah osnovati ogranke s predsjedništvom, nego najprije koordinatore koji se trebaju iskazati. Pokazati da rade u duhu stranke i da imaju viziju", rekao je Sinčić.

Je li moguća koalicija s istorodnim strankama?

"Do izbora je svašta moguće, no to prije svega mogu biti neokaljane nove mlade opcije koje nas nisu dovele u ovo stanje", rekao je Sinčić i dodao da Ivu Josipovića kao vođu trećeg puta ne vidi kao konkurenciju Živom Zidu.

"Sjetimo se samo Milana Bandića. On na parlamentarnim izborima nije uspio prijeći prag. Potpuno je druga tehnologija izbora i struktura glasova na predsjedničkim te na parlamentarnim izborima. Smatram da je Ivo Josipović pokazao u pet godina koliko može i da je potrošen u političkom smislu, da nema što ponuditi i narod će to prepoznati. Očekivao sam da će se vratiti u SDP. To je ipak njegova jezgra, ovaj manevar je neobičan, vidjet ćemo što će postići", rekao je Sinčić. Smatra i da je predsjednica Kolinda Grabar Kitarović iznevjerila birače obećanjem preseljenja u Visoku.

"Znalo se otprije kakve uvjete treba zadovoljiti predsjednička rezidencija. Osim Visoke i Pantovčaka postoji još i prostor na Tuškancu koji nije primjeren. Ona je po tome željela biti drugačija i takva se predstaviti biračima, no Pantovčak je zbog arhive i drugih stvari jedina prava lokacija za smještaj predsjednika", rekao je Sinčić.

Najave Tomislava Karamarka da treba pokrenuti novi Domovinski rat za radna mjesta, Sinčić je prokomentirao riječima:

"Mislim da je to neprimjereno, Domovinski rat je završio, mi smo u drugoj vrsti rata, to je prije svega tiha okupacija ekonomska od strane stranih kreditora koji raskućuju naše stanovništvo, i trebala bi se javiti konkurencija koja će se tome suprostaviti, a ne da se govori o ratovima", kaže Ivan Sinčić.

O micanju Titove biste iz Predsjedničkih dvora Sinčić je rekao da je to još jedno od pitanja koje dijele narod po ideološkom karakteru te da je to u ovom času posve nebitno pitanje.

Za prosvjed branitelja i protuprosvjed koji se dogodilo ovog vikenda Sinčić kaže da nam ne trebaju nove podjele te da tek treba vidjeti kako je policija postupala jer je i sam jednom uhićen iako nije pružao otpor i nije se nalazio na javnom nego privatnom prostoru.

Sinčić ne očekuje da suradnja Kolinde Grabar Kitarović i Zorana Milanovića može donijeti promjene. "Bez promjene društvenih i ekonomskih odnosa neće biti bolje za ovo zemlju. Živi zid se bavi i zaštitom okoliša, taj šlampavi projekt bušenja nafte gura se na silu gura bez javne rasprave. Mi smo protiv toga. Zašto riskirati sedam milijardi eura od turizma za eventualnih 5 milijardi kuna od nafte? Mi smo za to da se pita narod, nije u mandatu Vlade da potpuno promijeni život na Jadranu. Za to nitko nema legitimitet u jednom mandatu, a da ne pita ljude koji žive na Jadranu."

>> Odgođena deložacija obitelji Cvjetković

Komentara 95

NZ
NAĐI-zaZAGREBbezkumova
09:24 23.02.2015.

Tko je šarena laža: Živi zid ili SDP-Orah?

VL
09:22 23.02.2015.

Ivo Josipović je potrošeni političar a Živi zid je MRTAV zid

BA
balic
09:29 23.02.2015.

Bandic nije presao izborni prag,nisi ni ti da jesi isao bi u drugi krug. Bas smo na njega cekali sincica anarhistu i njegove metode. raste im podrska kao i Holy koja se topi,ajd radi nesto za hrvatsku a ne se uhljebit na racun hrvatske u Sabor..

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije