Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 177
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
i u saboru o euru

Lovrinović: Hrvatska neće biti spremna za euro još barem deset godina. Brzo uvođenje vodi u grčki scenarij

ivan lovrinović
Foto: Goran Stanzl/PIXSELL
1/11
02.03.2016.
u 15:24

SDP-ovom Gordanu Marasu ne čini se realno uvođenje eura tako brzo

Najavu premijera Tihomira Oreškovića da bi Hrvatska za četiri godine mogla uvesti euro većina saborskih zastupnika nije dočekala s odobravanjem. Podsjetimo, tijekom jučerašnje posjete Berlinu Orešković je rekao kako misli da za dvije godine možemo pokrenuti proces uvođenja eura, a za četiri godine bi to bilo potpuno provedeno.

Ivan Lovrinović iz Mosta ovu premijerovu najavu vidi kao “ubrzani put prema grčkom scenariju” te naglašava da Hrvatska neće biti spremna ni razgovarati o euru još barem deset godina, a kamo li ga uvesti.

– Ne smijemo se zalijetati jer to je jedan od ključnih alata u sklopu ukupne europske politike za održavanje konkurencije nacionalnog gospodarstva iako taj alat, kao što je devizni tečaj domaće valute, HNB i Hrvatska nisu nikad iskoristili. Brzo uvođenje eura bila je strategija prethodnog i sadašnjeg vodstva HNB-a jer su oni poticali brzu i sveobuhvatnu eurizaciju financijskog i sustava čitavog gospodarstva i time su zemlju izložili neviđenom valutnom riziku. Brzo uvođenje eura odgovaralo bi samo bankama i uvoznicima. Čitavo gospodarstvo došlo bi u grčki scenarij – smatra Lovrinović.

SDP-ovu Gordanu Marasu ne čini se realno uvođenje eura tako brzo.

– Moramo zadovoljiti određene kriterije i ti kriteriji su jasni – 60 posto javnog duga, što Hrvatska sada prekoračuje, i trebat će jedno vrijeme da se to vrati. Mislim da to nije realno. Volio bih da premijer objasni kako misli to ostvariti. A s druge strane, Hrvatska je već visoko euroizirana zemlja i mislim da mi ne trebamo juriti u euro i eurozonu jer kod nas je rizik i što se tiče tečaja, tržišta i svega vezano uz euro vrlo nizak, a s druge strane postavlja se pitanje bi li uvođenje eura kao u nekim drugim zemljama dovelo do inflacije, odnosno povećanja cijena – pita se Maras. Podsjeća da je većina zemalja ulaskom u eurozonu dobila i inflaciju, ali i “europske cijene”.

– Je li to Hrvatskoj potrebno i zašto bismo mi jurili u to. Ne moramo juriti, Hrvatska neće imati neke pretjerane benefite. I ponavljam, mislim da nije realno to što gospodin Orešković govori. Ne bih htio docirati, ali neka mu savjetnici malo objasne kako stvari stoje što se tiče ulaska u eurozonu – poručio je Maras premijeru.

HDZ-ov Ivan Šuker ipak ne vidi toliki problem u "skorom" ulasku Hrvatske u eurozonu, ali naglašava da za razmišljanje o uvođenju eura moramo doći do kriterija iz Maastrichta.

– Hrvatska je visoko euroizirana zemlja i da kuda god se okrenemo, sve nam je vezano uz euro. Nama je u interesu da se riješimo niza politikantskih rasprava i priča, da uđemo u eurozonu i, ako nam je interes biti dio zajedničkog tržišta, da se na takav način, kao zemlja koja ima vrlo razvijen turizam, riješimo niza problema kada budemo imali zajedničku valutu – smatra Šuker.

Na pitanje je li realno da sve kriterije prije uvođenja eura ispoštujemo u četiri godine, Šuker odgovara da je najlakše reći da se nešto ne može napraviti.

– Međutim, Europska komisija jasno je poslala poruku onima koji su mislili da su nešto napravili, a evidentno je da se ništa nije napravilo. To je i poruka da se te strukturne reforme konačno moraju napraviti. I ne smijemo dopustiti da nam u javni dug svatko gura što hoće. Nama je cilj smanjiti deficit ispod tri posto, cilj nam je obuzdati rast javnog duga i njegovo smanjivanje – tvrdi Šuker.

>> Makroekonomska kretanja u Hrvatskoj su relativno pozitivna, ali postoje znatni rizici

Komentara 48

LU
lukatia
15:57 02.03.2016.

Hrvatska ide na Euro u lipnju.

SO
Somelier
15:59 02.03.2016.

Lovrinović i Maras. Koji stručnjaci. Neka idu na Kosovo i u Crnu Goru pitati kako su oni to uspjeli bez Grčkoga scenarija. U Grčkoj nitko ne plača porez pa imaju "Grčku situaciju" a u Hrvatskoj 4 puta više se plača porez nego drugdje i pričamo o Grčkome scenariju. Pa kuda ide sav taj silni novac a pogotovo što se i dnevno puni fiškalna blagajna a nigdje niti jedne državne investicije a mi u krizi. Kraj ovakovih političara mi će mo završiti u tunguziji a ne Grčkome scenariju.

BE
berogrga
16:01 02.03.2016.

Tko je ovaj Lovrinović, poduzetnik, izvoznik?

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije