Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 36
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
PLATI PA SE BUNI

Italija: Porez na prosvjede

demonstracije liječnika u Rimu
AFP
17.08.2010.
u 13:41

Iz cijele se zemlje dolazi prosvjedovati u glavni grad, a to građane Rima stoji i u novcu i u normalnom odvijanju svakodnevnog života. Mnoge su ulice zatvorene, javni promet je izmijenjen, a sve to trpe građani Rima.

RIM – Svi koji dolaze prosvjedovati u Rim trebali bi platiti određen porez za pokriće troškova koje plaća grad, predložio je gradonačelnik Rima Gianni Alemanno, predstavnik Stranke sloboda, čime je izazvao polemiku. Odmah je odgovorila oporbena Demokratska stranka kazavši kako su "prosvjedi zajamčeni Ustavom". Predsjednica regije Lazio Renata Polverini, također članica desnog centra, izjavila je kako je Alemanno samo htio upozoriti na probleme s kojima se suočavaju Rim i njegovi građani zbog brojnih manifestacija.

– Organizatori prosvjeda trebali bi platiti neke troškove, a ne da sve plaćaju građani Rima – rekao je Alemanno i naglasio kako je u prvih šest mjeseci ove godine bilo 525 nacionalnih manifestacija u glavnome gradu Italije. Iz cijele se zemlje dolazi prosvjedovati u glavni grad, a to građane Rima stoji i u novcu i u normalnom odvijanju svakodnevnog života. Mnoge su ulice zatvorene, javni promet je izmijenjen, a sve to trpe građani Rima.

A, evo i koliko grad stoje razne manifestacije. Za prosvjed od 10.000 osoba grad mora platiti 7000 eura prekovremenog rada gradskim policajcima, zatim 5000 eura dodatnog posla za gradsku čistoću (AMA), daljnjih 5000 eura za jamstvo zdravstvene usluge itd., odnosno ukupno 18.000 eura za manifestaciju sa samo deset tisuća osoba. Za manifestacije u kojima sudjeluje 100.000 osoba grad mora potrošiti 100.000 eura, a za manifestacije većeg broja osoba grad izdvaja oko 215.000 eura. Godišnje se u Rimu održi više od tisuću prosvjeda, odnosno u prosjeku više od tri dnevno, što utječe i na stanje u gradskoj blagajni.

– U glavnom gradu su sve nacionalne institucije i logično je da se pred njima prosvjeduje. Na troškove je upozorio gradonačelnik, ali ne vjerujem da prosvjednici, koji na primjer brane svoja radna mjesta, trebaju platiti za iskazivanje svojih potreba i želja – izjavila je Polverini.

U Italiji, kao uostalom u Francuskoj, Velikoj Britaniji i Njemačkoj, prosvjednici ne moraju plaćati za organiziranje manifestacija. Uglavnom je svugdje potrebno prijaviti neku manifestaciju najmanje tjedan dana ranije kako bi se prosvjednicima osigurali svi uvjeti za iskazivanje svoga stajališta.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije