Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 15
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Kriminal u Baranji

Istukli ga, svukli do gola te vodili tako do kuće da im preda novac

Maloljetnik i dijete oteli su drugog maloljetnika
Foto: Damir Spehar/PIXSELL
1/3
05.06.2018.
u 14:10

Dvojica od 15 i 14 godina presrela su u petak 15-godišnjaka u središtu grada, odveli u napuštenu kuću pa polijevali motornim uljem

Dječak od 15 godina, potpuno gol i poliven motornim uljem, u strahu za vlastiti život, korača ulicama Belog Manastira. Slijede ga dvojica vršnjaka, a njihov je plan jasan – kada ga doprate kući, prisilit će ga da im donese novac. Priča kakve se ne bi postidjeli ni okorjeli kriminalci, odigrala se u Baranji u petak navečer, a glavni su akteri – tri dječaka.

Već poznati policiji

Dvojica u dobi od 15 i 14 godina presrela su te večeri 15-godišnjaka na Trgu slobode, u samom središtu grada. Zaprijetili su mu batinama pa ga, sumnjiči se, prisilili da s njima ode do napuštene kuće, od koje ih je dijelilo najmanje desetak minuta hoda.

– Zadržali su ga u kući protiv njegove volje i zadali mu više udaraca po tijelu te mu ukrali mobitel. Prisilili su ga i da skine svu odjeću te polili tekućinom nalik na motorno ulje – izvijestili su iz PU osječko-baranjske ne otkrivajući identitet, kao ni dob maloljetnika. No, kako neslužbeno doznajemo, riječ je o istoj ekipi koja je u veljači, doduše u 'proširenom' sastavu, počinila čak 12 krađa u samo nekoliko dana, i koja je Baranjce, i građane i institucije, dovodila do ludila. Nakon što su ga razodjenuli i polili uljem, odveli su ga, nadalje, do kuće u kojoj stanuje pa, uz prijetnje, zatražili da im donese novac. Plan im se, ipak, izjalovio. Prvi susjed čuo je urlike iz napuštene kuće, zvao policiju koja ih je ubrzo i uhvatila. Zlostavljani je mladić završio u Kliničkom bolničkom centru Osijek, ali s lakšim ozljedama.

Maloljetnik i dijete oteli su drugog maloljetnika
1/10

– Počinitelj je predan pritvorskom nadzorniku, a protiv njega podnosimo kaznenu prijavu zbog razbojstva, protupravnog oduzimanja slobode i tjelesne ozljede – priopćila je policija misleći pri tome na starijeg dječaka jer njegov 'partner', zbog dobi, ne podliježe istim sankcijama.

Strava u maloj sredini

Ruševna kuća u kojoj se drama odigrala napuštena je još prije rata, a ulaz je potpuno otvoren. Velika mrlja motornog ulja nasred je sobe, a nedaleko i tri kanistera. Masni, crni trag jasno vodi iz kuće, razaznaju se čak i otisci stopala, kroz dvorište i na ulicu, a potom se, nekoliko kuća dalje, gubi u travi.

– Policija je u subotu ujutro trakom ogradila kuću, i ostali su sve do popodneva. Djeca se inače tu ne skupljaju. Nisam ništa čula, ali baš sam u šoku, što se još neće zbiti u tako maloj sredini! – iznenađena je jedna susjeda. Ni na Trgu slobode, gdje je sve i počelo, nitko nije te večeri ništa naslutio. – Okupljaju se tu na trgu djeca pa prave nered. Iste te noći prevrnuli su mi posude s cvijećem, sve su počupali – žali nam se jedan ugostitelj.

Zbog maloljetnih delikvenata tražili i pomoć Ministarstva

Zbog vala provala i krađa zimus je u Belom Manastiru reagirala čak i gradska uprava tražeći pomoć od policije, ali i Ministarstva za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku. Riječ je, navodno, o troje maloljetnika, a jedan je od njih trenutačno u ustanovi za odgoj. Nadležne službe reagiraju, ali problem je, kažu nam stručnjaci, 'inertan sustav koji maloljetne delinkvente teško miče s ulica'. Odgojne su ustanove, tvrde nam upućeni, ili prekapacitirane, ili nemaju ljudstva, ili 0peru ruke i prebacuju probleme na druge'. Praksa je da se takvu djecu šalje na dijagnostiku, a potom im se određuje smještaj u ustanovu, što zna potrajati.

 

Komentara 26

GR
grebza
14:21 05.06.2018.

Ovakve primitivne divljake kao i njihove roditelje treba drastično kazniti. Da zapamte za cijeli život.

US
USA
14:29 05.06.2018.

Jesam li pregrubn kad kazem da ta djeca nece nikada postati postena i da jedino sto drustvo moze je trajno ih zatvoriti. Devijantnost bilo urodjena bilo nebrigom stecena se ispraviti ne da, jer takva djeca, a kasnije ljudi nemaju osjecajaa za dobro i zlo inpermamnetna su prijetnja drustvu..

UU
uhljeb u holdingu
14:16 05.06.2018.

Jesu li članovi jedne tamnopute manjine koju dobro štitite ?

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije