Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Vijesti Hrvatska

Istraživanje HUP-a potvrđuje raskorak politike i života

Izbori bi mogli oboriti apstinencijske rekorde ili razočarati vodeće
17. lipnja 2015. u 12:00 5 komentara 401 prikaza
Jasenovac
Foto: Ured predsjednice

Istraživanje Hrvatske udruge poslodavaca na reprezentativnom uzorku u dijelu koji se odnosi na očekivanja i želje u predstojećoj izbornoj kampanji potvrda je upozorenja koja već dulje vrijeme odašilju brojni intelektualci, analitičari i stručnjaci. Upozorenja koja možemo svesti na temeljno, političke elite i stvarni život u velikom su raskoraku. Možemo govoriti o dvije Hrvatske. Jedna je ona koju nam nude vladajući i oporba, uz podršku medija, a druga je ona Hrvatska koju građani stvarno žele.

Tako su Drugi svjetski rat, partizani i ustaše, Jasenovac i Bleiburg među vodećim političkim, pa onda i medijskim temama te je i istraživanje HUP-a pokazalo da građani očekuju da će to biti druga najvažnija tema u izbornoj kampanji, a zapravo im je tek na 22. mjestu, odnosno tek troje od 1501 ispitanika u reprezentativnom uzorku poželjelo je baš tu temu kao vodeću u kampanji. Isprazna međusobna optuživanja visoko su na listi očekivanja u kampanji.

Na branitelje smo proteklih mjeseci iscrpili velike količine energije i medijskog prostora, ali u istraživanju provedenom prije događaja na Markovu trgu oni su bili u vrhu tematskih očekivanja za predstojeću kampanju, dok je briga o braniteljima stvarno glavna tema tek za 11 ispitanika, ni 0,7 posto. I lustracija bi u konkurenciji sa životnim, aktualnim problemima vjerojatno slično prošla. Uvjerljivo je stvarni život, gospodarski oporavak, zapošljavanje, osobito mladih, skrb o potrebitima, zdravstvo, obrazovanje, pravosuđe... ono što je građanima presudno i to je ono čime žele da se u izbornoj kampanji bave stranke i pojedinci.

Sudeći po temama koje se nameću kao prioritetne u započetoj kampanji, predstojeći parlamentarni izbori mogli bi oboriti rekorde političke apstinencije ili bi rezultati mogli biti razočaravajući za dvije dominantne političke opcije. I rezultat inicijative "Nećete bez naroda" daje to naslutiti, jer su potpise prikupili bez podrške SDP-a i HDZ-a.

>>SDP-ovci traže od Milanovića: Raspustite Sabor nakon ljeta, želimo izbore prije Božića

>>Više od 100.000 radnika iz Hrvatske otići će u Njemačku, 5000 u Španjolsku

Ilustracija
Mjesečna plaća
Bolovanje za koronavirus: Koliku naknadu možete dobiti za mjesec u karanteni ili izolaciji
Kupovina
KVIZ
Otkrij svoj shopping personality
 • cicibela:

  Istina je da građane prvo zanima egzistencija, a ne ideološka prepucavanja. Ali, kvaka je u tome što na političkom terenu imamo 2 momčadi: novi kriminalci i stari yugoudbaški kriminalci. Oni imaju samo jednu temu: kako sakriti opljačkano i nastaviti pljačkati, ... prikaži još! i kako sakriti zločine iz prošlosti svojih očeva. Nisu oni u politički ring ušli da bi štitili nacionalne interese, nego svoje vlastite. To je, nakon 25 godina rastakanja Hrvatske, valjda svima jasno.

 • Avatar Grobar_Baranja
  Grobar_Baranja:

  Kokošinda nam prilikom svog hodočašća u memorijalni centar Jasenovac nije (na fotki) morala gujcu okrenut.

 • Avatar Pravi Hrvat
  Pravi Hrvat:

  Istraživanje HUP-a potvrđuje raskorak između balkanskog štovateljstva thompsonove muzike, svastičarenja i šotoraštva i života u Europi gdje su takve pojave neprimjerene i podvržene kazni umjesto divljenju.