Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 66
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Članovi stožera

SDP-ovci traže od Milanovića: Raspustite Sabor nakon ljeta, želimo izbore prije Božića

Vesna Pusić,Zoran Milanović
Foto: Patrik Macek/PIXSELL
16.06.2015.
u 17:30

Datum se traži i ovisit će o rejtingu, makroekonomskim pokazateljima...

Izbori će se održati u ustavnom roku. Iako ovom rečenicom premijer Zoran Milanović i njegovi ministri "kao papige" odgovaraju mjesecima na legitimno pitanje kad ćemo na birališta sve je jača struja u stranci koja traži da se to obavi prije Božića. Pobornici te ideje, među kojima su i neki članovi Izbornog stožera SDP-a, smatraju da bi se Sabor trebao raspustiti najkasnije krajem studenog. Naš izvor tvrdi da i sam premijer više nije toliko krut u vezi s tom idejom i da je sve manje izgledno da će se izbori održati u siječnju, možda čak i veljači, kako se ranije spominjalo.

Trebamo se hvaliti

– Točan datum još nitko ne zna jer je u načelu ideja da se Sabor raspusti kada Vlada napravi neke konkretne i opipljive rezultate kojim se može naveliko hvaliti. A njih će biti kada se u listopadu vide razmjeri turističke sezone. Usto smo uvjereni da će i BDP rasti i u trećem i četvrtom kvartalu – kaže nam jedan visokopozicionirani SDP-ovac. Osim makroekonomskih pokazatelja, pratit će se i drugi trendovi koji bi SDP-ovcima mogli ići naruku poput rejtinga. Prema zadnjem Crobarometru objavljenom potkraj svibnja, HDZ-ov savez vodio je samo četiri posto u odnosu na Kukuriku koaliciju. Pa je HDZ-ova koalicija bila na 30,1% potpore, a SDP-ova koalicija na 26%. U travnju ta je razlika u korist HDZ-a iznosila vrtoglavih deset posto.

Bude li im rejting rastao i preko ljeta i nakon ljeta i bude li se razlika između Kukuriku koalicije i HDZ-ova bloka i dalje topila, bit će to još jedan razlog zbog kojeg bi se Zoran Milanović lako mogao odlučiti na raniji izlazak na birališta.

Ipak, raspuštanje Sabora ne može se odraditi prerano. Ljetna stanka saborskim zastupnicima traje do 15. rujna, a kada se vrate na posao, morat će donijeti i nekoliko zakona koji se tek pripremaju. A koji su itekako bitni, tiču se Ministarstva financija, koje bi, šuška se, mogli nazvati i "malim predizbornim darovima" građanima.

I SDP-ovi partneri u Kukuriku koaliciji nemaju ništa protiv nove ideje u SDP-u. U HNS-u poručuju da je jasno kako je premijer počeo sve više slušati ljude oko sebe pa se nadaju da će poslušati i ideju da se izbori održe do kraja ove godine.

– Mi ćemo se prilagoditi bilo kojem datumu izbora. To nama nije presudno, ali u jednom trenutku treba jasno reći kada će oni biti, a bilo bi dobro da budu ove godine – kaže nam jedan član predsjedništva HNS-a.

Spasimo blagdane

U Hrvatskoj stranci umirovljenika pak otvoreno kažu da su oni među sobom o datumu izbora razgovarali i, što se njih tiče, najviše im odgovara da se oni održe ili prije Božića ili tek u veljači.

– Na taj bi se način izbjeglo da kampanja, koja će sigurno biti puna niskih udaraca, odvija za vrijeme praznika – Božića, Nove godine, blagdana Tri kralja, pravoslavnog Božića... Ljude treba zaštititi u te dane od politike koliko god je to moguće – smatra Silvano Hrelja, predsjednik HSU-a.

Što će na kraju SDP, odnosno njegov šef Zoran Milanović odlučiti, tek će se vidjeti. U svakom slučaju ova bi se tema trebala razbistriti i na idućoj sjednici Glavnog odbora SDP-a. Zadnja je održana u ožujku nakon koje je predsjednik Glavnog odbora Josip Leko poručio da će o datumu izbora to tijelo raspravljati na idućoj sjednici. A kako se Glavni odbor sastaje jednom u tri mjeseca, sjednica se može očekivati do kraja lipnja.

>>Milanović hoće 831.010 glasova, SDP aktivira baš sve članove

>>Milanka Opačić: Kad će izbori? Čut ćete na vrijeme

Komentara 69

DR
drugPlenky
17:41 16.06.2015.

Nema šanse da izbori budu prije veljače, to su im zadnje državne plaćice i to se ne propušta

ZE
zemljamoja
17:41 16.06.2015.

Topi se prednost HDZ a stvarno ste smješno topi se jer je tako partija napisala a partijski glasnogovornik Ipsos plus to napisao jao nekakvo istraživanje. Nece Ivi drugovi

FR
Franciskoo
17:58 16.06.2015.

Još jedan spin kukurikavaca, jasno je da će izbori biti u veljači ili siječnju jer je kukuriku uhljebima jako bitno biti na vlasti koliko god to dozvoljava ustavni rok. Luzeri sdp-ovski će izgleda umjesto četiri godine državom vladati četiri godine i dva mjeseca. Katastrofa koja agonija i koja pohlepa za vlašću. P.S. Hrvati nisu naivni da zaborave tri godine katastrofe pod sdp-om pa da se zadovolje u zadnjoj godini kukuriku mandata s rastom na nivou staističke greške.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije