Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 54
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
UOČI EUROIZBORA

Istražili smo koliko građani znaju o izborima za Europski parlament

'03.04.2013,Osijek,anketiranje gradjana Osijeka u svezi EU izbora koji su za 11 dana,Hrvoje Grganovic Photo: Davor Javorovic/PIXSELL'
Foto: Davor Javorović/PIXSELL
1/7
04.04.2013.
u 18:53

Ispitali smo stav građana o euroizborima – "Preferencijski glas? Prvi put za to čujem. Biramo 12 zastupnika"

Sead Hasanagić (strojarski tehničar, Karlovac): Znam sve o izborima

Volim znati što se događa pa sam tako puno doznao iz medija i s interneta i o izborima za Europarlament. Znam da ćemo na glasovanje 14. ovog mjeseca i da biramo 12 zastupnika. Koliko sam shvatio, princip glasovanja je kao za naše izbore za lokalnu samoupravu, biramo stranke i pojedince, no ne znam što znači preferencijski glas. Još ne znam kome ću dati glas, ali mislim da moramo birati obrazovane i ozbiljne ljude koji nas neće osramotiti. Glas neću dati onima samo žele dobru plaću, a govorili su protiv EU.

Darko Apel (fotograf u mirovini, Osijek): Znam za koga neću glasati

Izbori su 14. travnja. Znam kako treba glasovati, ili za pojedinca, ili za listu, ili i jedno i drugo. Mislim da imam dovoljno informacija. Biramo 12 zastupnika, ali ne znam što je preferencijski glas. Još nisam siguran koga ću zaokružiti, imam dva ili tri kandidata u užem izboru. No, znam za koga neću glasovati.

Dalija Živić (frizerka, Vukovar): Ne znam mnogo, ne zanimaju me

Iskreno, ne znam mnogo o izborima za Europarlament niti me oni posebno zanimaju. Mnogo su mi bitniji naši lokalni i parlamentarni izbori jer se oni direktno tiču nas. Kada je riječ o izborima za Europarlament, znam da se oni održavaju uskoro, točnije 14. travnja, i da će Hrvatska u tom parlamentu imati 12 svojih zastupnika. Ne znam da postoji neka posebna procedura kako se glasa, a ne znam ni što je preferencijski glas. Ime osoba ili lista kojima ću dati svoj glas na tim izborima zadržat ću zasad za sebe.

Valent Klasić (umirovljenik, Krapina): Glasat ću za pojedinca

Sljedeće nedjelje 14. travnja izaći ću na izbore kada se biraju naši zastupnici u Europarlamentu i glasovat ću za pojedinca. Znam da se može zaokružiti samo lista ili pak lista i određeno ime na toj listi i ja ću glasovati tako. Znam i da se ne može glasovati za jednu listu, a birati pojedinca s druge. Iako još nisam siguran za koga ću glasovati, nadam se da će moj izbor biti među 12 zastupnika koji ulaze u Europarlament.

Dinko Koražija (konobar, Rijeka): Ne znam hoću li na izbore

Izbori su u nedjelju 14. travnja. Bira se lista i kandidat s te ili neke druge liste, a upravo je zaokruživanje kandidata preferencijski glas. Hrvatska daje 12 parlamentaraca u Europarlament, ali ni jedan od njih, bez obzira na to tko su i odakle dolaze, neće tko zna što moći napraviti. Na glasovanje neću izaći jer su naši političari za mene veliko razočaranje, rade po svome i što žele pa se pitam kakvog uopće smisla ima birati kad su svi jednaki i na njihove postupke i odluke narod ne može utjecati. 

Hrvoje Grganović (student, Osijek): Za 'pipl mast trast as' sigurno neću glasati

Ne znam kad su izbori, možda u idućih mjesec dana. Ne znam ni detalje kako treba glasovati. Biramo sedam zastupnika. Nije mi poznato što je preferencijski glas, prvi put čujem za to. Za "pipl mast trast as" sigurno neću glasovati, vidjet ću na listi pa ću onda zaokružiti. Izaći ću na izbore sigurno.

Marijan Risojević (trgovački putnik, Zagreb): Neću izaći, sve je to namješteno po stranačkoj liniji

Ne znam točan datum izbora i detalje, negdje su u travnju. Znam da imaju liste i kandidate i mislim da biramo sedam zastupnika, a o preferencijskom glasu ne znam ništa. Na izbore neću izaći, mislim da je to sve namješteno po stranačkoj pripadnosti i zbog toga sam revoltiran.

Marko Rašić (nezaposlen, Slavonski Brod): Ne znam kako treba glasati

Mislim da će se izbori za Euparlament održati za dva tjedna. Ne znam kako treba glasovati, valjda će sve biti objašnjeno na biračkom mjestu. Mislim da sam pročitao da biramo 13 zastupnika. Za preferencijski glas prvi put čujem, a glasovat ću za Demokratski centar i Brođanina Petra Bašića.

Josip Kustura (službenik, Vukovar): Birat ću osobu, a ne listu

U medijima dosta pratim izbore za Europarlament. Znam da se održavaju 14. travnja. Ne znam nešto posebno o tome kako će se glasovati, ali znam da je rečeno da će na glasačkim mjestima biti osobe koje će građanima pomagati i objašnjavati pravila. Hrvatska će u Europarlamentu imati 12 zastupnika. Koliko sam upoznat, postoji dosta lista za izbore. Ja ću glasovati ne po listama, nego po imenima i prezimenima osoba. Svoj ću glas dati onima za koje znam da su dosad kvalitetno radili.

>>Sve o europskim izborima čitajte i u našem specijalu

>> Milanović: U EU nas čekaju milijarde, ali ne na pladnju

>> Karamarko: Neki misle Beograd zamijeniti s Bruxellesom

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije