Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Vijesti Hrvatska

Istarska županija prva je po broju žena u hrvatskoj policiji

Policijske službenice bolje se snalaze u specifičnim situacijama te su uspješnije u uspostavljanju odnosa s djecom, osobama starije dobi i maloljetnicima, kaže Mladen Blašković
16. svibnja 2011. u 15:24 0 komentara 26 prikaza
policajke
Foto: Vesna Brnabić

U okviru regionalnog projekta podrške jačanju načela ravnopravnosti spolova u policijskoj praksi u jugoistočnoj Europi danas je u Valbandonu otvoren trodnevni seminar za članice vijeća Mreže policijskih službenica jugoistočne Europe (WPON) pod nazivom ''Spol i sigurnost''.

Otvaranju seminara, na kojem sudjeluje petnaest predstavnica WPON-a, nazočili su zamjenica norveškog veleposlanika Therese Aalberg, predsjednica vijeća Mreže pomoćnica načelnika uprave granične policije MUP-a Srbije Jelena Vasiljević, načelnik Policijske uprave istarske Mladen Blašković i zamjenik šefa ureda UNDP/SEESAC-a dr. Ivan Zveržhanovski, koji su održali i prigodne govore.

Govoreći o demokratizaciji policije, načelnik PU istarske Mladen Blašković naglasio je kako svaka zemlja koja želi biti dijelom europskog ekonomskog prostora zagovara ravnopravnost spolova kao jedno od osnovnih ljudskih prava, a Policijska uprava istarska već godinama prati razvojne trendove te s oko 37 posto žena zauzima prvo mjesto po zastupljenosti žena u hrvatskoj policiji.

– Napredak koji su žene unijele u policijski sustav samim svojim prisustvom je nemjerljiv. Svojim radom pridonijele su poboljšanju i učinkovitosti policije. Istraživanja su pokazala, a i praksa potvrđuje da se policijske službenice, zbog svojih komunikacijskih sposobnosti, više razine tolerancije i razumijevanja, bolje snalaze u specifičnim situacijama te su uspješnije u uspostavljanju odnosa s djecom, osobama starije dobi, maloljetnicima, strancima, žrtvama određenih delikata i drugim posebnim skupinama građana – istaknuo je načelnik Policijske uprave istarske.

Mreža policijskih službenica jugoistočne Europe službeno je osnovana  26. studenog 2010. godine u Sarajevu, gdje je održan prvi godišnji sastanak, na kojem je izabran i izvršni odbor. Mrežu žena čine policijske službenice iz Albanije, Bosne i Hercegovine, Bugarske, Crne Gore, Makedonije, Moldavije, Srbije i Hrvatske, a njezinu  uspostavljanju prethodilo je istraživanje o položaju žena u policiji, koje je provedeno 2009. godine pod okriljem Udruženja šefova policija jugoistočne Europe. Istraživanje je provedeno u osam ministarstava unutarnjih poslova u regiji nad 4000 policijskih službenika, a provedeno je upravo radi podrške novoj regionalnoj mreži žena.

podmukla bolest
HRT-ova voditeljica iznenada završila na hitnoj pa upozorila na veliki problem: 'Ne ignorirajte simptome'
CVH
CVH
Naučite kako samostalno obaviti pregled motocikla i dođite na besplatnu provjeru tehničke ispravnosti
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.