Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Vijesti Hrvatska

'Neprihvatljive definicije': Evo što HBK misli o Istanbulskoj konvenciji

Očito je da u Konvenciji navedena definicija 'roda' odudara od uvriježenoga shvaćanja da je rod identičan spolu i može biti muški ili ženski, stoji u dokumentu iz 2017. godine
14. ožujka 2018. u 13:40 111 komentara 10550 prikaza
Kardinal Josip Bozanić
Foto: Patrik Macek/PIXSELL

Zbog mnoštva upita o stajalištu Katoličke crkve u Hrvatskoj o Istanbulskoj konvenciji, Hrvatska biskupska konferencija (HBK) objavila je na svojim stranicama četiri dokumenta pojedinih svojih tijela o tom pitanju.

Andrej Plenković Istanbulska konvencija Plenković: U Hrastu su se ušušurali i više nego što su trebali

Najstariji od tih dokumenata je Poruka biskupa HBK "Muško i žensko stvori ih" od 15. listopada 2014. godine, a najnoviji Poruka biskupa HBK "Založiti se za temeljne vrjednote obrazovanja i obitelji" od 30. studenoga prošle godine.

U potonjem dokumentu navodi se kako pitanje zaštite posebno ranjivih skupina ne smije biti podložno nikakvim ideologijama te izražavaju zabrinutost što se u Istanbulskoj konvenciji "pojavljuju neprihvatljive definicije, prema kojima bi trebalo poimati 'obitelj', 'rod' i 'rodno nasilje'".

Kardinal Josip Bozanić
1 / 25
Noćni marš u Zagrebu

– Očito je da u Konvenciji navedena definicija 'roda' odudara od uvriježenoga shvaćanja da je rod identičan spolu i može biti muški ili ženski. Biti žena ili biti muškarac način je postojanja, a ne tek puki "atribut" ljudskoga bića – stoji u poruci biskupa, koji kažu da se ne mogu "oteti dojmu da se potiho, nedovoljno pojašnjenim pojmovima, na mala vrata uvodi rodna ideologija u naše društvo". 

Pozivaju da se o ratifikaciji Konvencije otvori javna rasprava u hrvatskome društvu te da se u otvorenome razgovoru razmotre sve nedoumice koje ona ostavlja, kako bi se izbjegle dugoročne štetne posljedice, osobito u zakonodavnome i obrazovnome sustavu te time i posljedice za cjelokupno hrvatsko društvo.

– Uostalom, nositelji javnih vlasti, i bez ratifikacije Istanbulske konvencije u Hrvatskome saboru, pozvani su u nacionalno zakonodavstvo ugraditi najviše standarde zaštite od obiteljskoga nasilja i nasilja prema ženama i djeci te osigurati učinkovitu prevenciju promičući jednakost ljudskoga dostojanstva žena i muškaraca – navodi se u poruci biskupa

Sva četiri dokumenta možete pronaći ovdje.

Bruna Esih Objavljeno na Fejsu Esih demantirala da je građane pozvala na prosvjed protiv Konvencije žene Što je i kako radi GREVIO Ovih 10 žena nadzire provedbu Istanbulske konvencije Tomislav Karamarko OGLASIO SE I KARAMARKO 'Istanbulska konvencija duboko poništava kršćanske korijene hrvatskog bitka '
VELIKA TUGA
Preminuo Damir iz ŽNV: Bio je samohrani otac koji je prije 14 godina postao udovac
Konzum
NOVO NORMALNO
Mijenjanje navika? Kako je nemoguće postalo moguće
 • Avatar Prskator.Vlado
  Prskator.Vlado:

  Čekamo nedjelju da se preuzvišeni biskup Košić nemilice istovari po ljevičarčadi i protuprirodnašima. Nakon istovara ćemo uz kokice gledati salve njihova bjesomučna meketa i rike, :)

 • Avatar Amfilohije von kradilofije
  Amfilohije von kradilofije:

  Vrijeme je da crkva sa svetog oltara da ( bar nezvanično ) podršku nekoj drugoj opciji osim HDZ-u koji je to, što narod kaže - " proćerdao". To bi možda bio impuls nekoj demokršćanskoj stranci koju i sam podržavam da krene malo žešće !

 • yixi:

  Procitajte "Uspon i pad 3. rajha". Sve u pocetku izgleda bezazleno, ali manijaci, sektaši i inkvizitori znaju što im je cilj. Obican , fini svijet, ne bu se štel mešat'. Najprije su došli po zidove, pa... Ali jednog dana (da ... prikaži još! ne ponavljam onu pricu iz pocetka) doci ce i po svakog od nas. To im je cilj. To je sekta. Inkvizicija.