Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 30
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Istanbulska konvencija

Plenković: U Hrastu su se ušušurali i više nego što su trebali

Andrej Plenković
Foto: Antonio Bronic/REUTERS/PIXSELL
09.03.2018.
u 19:45

Rekao je da nije siguran hoće li Davor Ivo Stier podržati konvenciju: "On tu ima dosta tvrde stavove, malo je uvjereniji u ideološki karakter te konvencije"

Nemojmo se loviti za nijanse izvješća ili optiku kako se percipira. Hrvatska je u 2017. u okolnostima bila uspješna, podigli smo plaće ljudima, napravili velike iskorake u fiskalnoj disciplini i riješili neke obaveze koje su dugi niz godina bile pred nama - rekao je danas premijer Andrej Plenković komentirajući izvješće Europske komisije.

- Puno je toga što je dobro u tom izvješću. Najbitnije je da je 2017. za nas bila jedna godina u kojoj smo u vrlo kompleksnim okolnostima napravili zdrave temelje za strukturne reforme u 2018. - rekao je Plenković u Dnevniku Nove TV, odbacujući tvrdnju da smo najgora ekonomija u EU. Podsjetio je na to da smo u 2017. izašli iz procedure prekomjernog proračunskog manjka.

- Imali smo jednu laganu godinu u kojoj nije bilo nikakvih izazova, nismo spriječili kolaps ekonomije... - rekao je ironično Plenković reagirajući na kritike voditelja Mislava Bage. Rekao je da su zadnjih tri sata sa svim resorima imali analizu te da je broj mjera u tijeku puno veći nego što Bago govori. Rekao je da su ostvarili ubrzano smanjenje javnog duga, proračunski suficit, porast zaposlenosti, smanjenje nezaposlenosti, zdrave temelje za provođenje strukturnih reformi, najbolju turističku sezonu, gospodarski rast, kao i da su nam izgledi kreditnog rejtinga pozitivni i dignuti su. 

Na apel Bage da navede jednu strukturnu reformu istaknuo je poreznu reformu. Rekao je i da očekuje da će ove godine riješiti pitanje plaća u državnom sektoru i mirovinske reforme.

Osvrnuo se i na izjave HDZ-ove europarlamentarke Ivane Maletić, koja je pozvala na provođenje reformi.

- Imala je šansu biti članica Vlade, ona se na tome zahvalila. Mogla je biti ministrica, kandidatkinja za gradonačelnicu Zagreba, pa nije. Mogao sam i ja danas biti u Bruxellesu - rekao je Plenković.

Komentirajući kritike predsjednice Kolinde Grabar-Kitarović rekao je da ona želi poslati poruke da se kao predsjednica brine za funkcioniranje vlasti. Rekao je da nije posebno osjetljiv te da to nisu bili neki veliki udarci. Na pitanje je li moguće da joj, ako predsjednica ovako nastavi, uskrati podršku u utrci za drugi predsjednički mandat odgovorio je:

- Rekao sam joj nekoliko puta da prije svega kaže otvoreno želi li se kandidirati ili ne. Ja do sada taj decidirani odgovor nisam čuo - rekao je Plenković, dodajući da ju je kao europski zastupnik podupro na zadnjim izborima. Na tvrdnju da je ona popularnija od njega rekao je da je riječ o nijansama. Rekao je da predsjednica radi svoj posao, a kad se odredi želi li biti kandidatkinja, stranka će donijeti odluku.

Komentirajući situaciju s Istanbulskom konvencijom Plenković je napomenuo da su hrvatski stručnjaci sudjelovali u inicijalnoj fazi izrade te konvencije za vrijeme HDZ-ove Vlade na kraju prošlog desetljeća te da SDP-ova Vlada nije imala hrabrosti ili političke volje da je ratificiraju. Rekao je da su se u Hrastu ušušurali i više nego što su trebali.

- To je njihovo političko pravo, nije me iznenadila njihova reakcija - rekao je Plenković, ističući važnost postizanja konsenzusa.

Rekao je da nije siguran hoće li Davor Ivo Stier podržati konvenciju.

- On tu ima dosta tvrde stavove, malo je uvjereniji u ideološki karakter te konvencije - rekao je Plenković.

- Tu konvenciju ratificirala je jedna Njemačka, Italija, Francuska, BiH, Srbija. Niz članica Vijeća Europe su tu konvenciju ratificirale. Je li se nešto krupno promijenilo u svakodnevnom životu, u obrazovanju u tim zemljama? Nije - naglasio je Plenković.

Andrej Plenković
1/10

Komentara 105

Avatar ivo587
ivo587
19:55 09.03.2018.

a di je konvencija o zlostavljanju muškaraca?

TR
Trisestrice
20:29 09.03.2018.

Ovaj Bago je nepotrebno bezobrazan - katastrofa od takozvanog novinara. SDPov kadar.

DR
droza
19:52 09.03.2018.

Sve što je čovjek rekao u ovome interviewu je istina. Da je kojim slučajem u Hrvatskoj na vlasti lijevo liberalna opcija i da su kojim slučajem u godinu i pol mandata ostvarili rezultate identične ovima, više od 90% medija, obasipali bi ih hvalospjevima.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije