Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Vijesti Hrvatska

Esih demantirala da je građane pozvala na prosvjed protiv Konvencije

Za sada, dok ne znam tko su organizatiori ni inicijatori i koje su njihove namjere, ne mogu podržati prosvjed, a još manje pozivati bilo koga, izjavila je Esih.
14. ožujka 2018. u 15:15 80 komentara 5578 prikaza
Bruna Esih
Foto: Patrik Macek/PIXSELL
Pogledajte galeriju 1/5

Bruna Esih, saborska zastupnica Nezavisnih za Hrvatsku, demantirala je medijske objave o svom Facebook pozivu građanima na veliki prosvjed u Zagrebu protiv ratifikacije Istanbulske konvencije, te ističe da ne zna tko stoji iza poziva na prosvjed i s kojim namjerama.

Sabor Izvori bliski Plenkoviću: I predsjednica i dio HDZ-a prije su bili za Istanbulsku

Za sada, dok ne znam tko su organizatiori ni inicijatori i koje su njihove namjere, ne mogu podržati prosvjed, a još manje pozivati bilo koga, izjavila je Esih za Hinu nakon što su pojedini mediji prenijeli poziv na ulicu upućen protivnicima ratifikacije, objavljen na neslužbenoj Facebook stranici potpore Bruni Esih.

Na toj stranici građane se poziva na veliki prosvjedni skup protiv ratifikacije konvencije, u subotu, 24. ožujka, na Trgu bana Josipa Jelačića,  s početkom u 11 sati.

Iako je na Facebook stranici na kojoj je poziv objavljen jasno navedeno da se radi o stranici potpore, to, kaže Esih, nije zaustavilo neke medije da taj poziv prenesu kao njezin.

Bruna Esih
1 / 8
Bruna Esih

Bruna Esih naglašava  da razumije zabrinutost i ljutnju građana jer je upravo na tom tragu i upozoravala u raspravama koje su se vodile u javnom prostoru vezano uz Istanbulsku konvenciju. No niti ona osobno, niti ostali akteri koji su sudjelovali u tim prethodnim raspravama, ne znaju tko stoji iza poziva na prosvjed i s kojim namjerama.

Ne znam na koji ga se način to misli učiniti, ni u čije ime. No ako se pokaže da ga se misli voditi na tragu prethodne rasprave u javnosti, da će uključiti i druge aktere koji su u njoj sudjelovali te da će biti u interesu hrvatskog naroda, onda bismo mogli razmišljati da damo svoju potporu najavljenom skupu, rekla je Esih.

Pod tim akterima, pojašnjava, misli na niz ozbiljnih političkih čimbenika i stranaka koji su se posljednjih dana usprotivili toj ratifikaciji, među ostalima na udrugu U ime obitelji, Hrast, te niz europarlamentaraca među kojima je i Marijana Petir.

"To su ljudi koji su na jedan ozbiljan način artikulirali stavove o Istanbulskoj konvenciji, uz Neovisne za Hrvatsku koji su o tome već i ranije prije progovarali u Saboru prije nego što se digla bura koju je inicirao premijer svojim najavama da će konvencija uskoro  doći na Vladu, a potom i u Sabor", rekla je Esih. .

 

Iva Boban Valečić, Ladislav Ilčić i Goran Beus Richembergh Večernji TV Beus Richembergh upitao Ilčića: Što se to loše dogodilo čime vi plašite hrvatsku javnost? Pavić je rekao da meritum Istanbulske konvencije nije rodna ideologija Pavić: Meritum Istanbulske konvencije je zaštita žena od nasilja, a ne rodna ideologija žene Što je i kako radi GREVIO Ovih 10 žena nadzire provedbu Istanbulske konvencije
Generacija NOW
Donacijski program Hrvatskog Telekoma
Generacija NOW: 700 tisuća kuna za obrazovanje STEM kadrova