Naslovnica Vijesti Svijet

Istanbul 2.0: ključni izbori za opstanak turske demokracije

Ekrem İmamoğlu je već jednom postao gradonačelnik, a nakon što je izbor poništen, iza njega su stali i oni koji ga prije nisu podržali
18. lipnja 2019. u 09:12 2 komentara 305 prikaza
Ekrem Imamoglu
Foto: MURAD SEZER/REUTERS/PIXSELL
Pogledajte galeriju 1/2

Građani Istanbula u nedjelju 23. lipnja ponovno će birati gradonačelnika. Imat će jednak izbor kao i 31. ožujka jer natječu se kandidat turske vladajuće stranke Binali Yildirim i opozicionar Ekrem İmamoğlu. U nedjelju su njih dvojica održali prvu debatu uživo na televiziji u političkoj areni Turske od 2002., a ona je prošla u raspravama tko je koga zakinuo u prethodnom glasanju.

recipročne mjere Turska će uzvratiti na američke sankcije zbog kupnje ruskog S-400

Razlika 13 tisuća glasova

Na izborima u ožujku opozicijski je kandidat pobijedio Yildirima sa samo 13 tisuća glasova prednosti te je proglašen gradonačelnikom, ali je izborna komisija poništila izbore i raspisala novi datum. Recep Tayyip Erdoğan, predsjednik Turske, žalio se na loše brojenje glasova, a potez komisije, za koju se vjeruje da je pod utjecajem Erdoğana, donio mu je lavinu kritika u međunarodnoj zajednici.

Yildirim je ponovio optužbe da su izbori 31. ožujka ukradeni od strane opozicije koja je blokirala ponovno prebrojavanje glasanja.

İmamoğlu je pak svog protukandidata optužio za klevetu te ga je prozvao zbog toga što se proglasio pobjednikom, iako su brojke pokazivale suprotno.

Sirija U POKRAJINI IDLIB Rusija i Turska dogovorile prekid vatre između sirijskih snaga i pobunjenika

Novinar Ismail Küçükkaya bio je moderator debate te je postavio neka škakljiva pitanja kandidatu vladajuće Stranke prava i razvoja (AKP). S obzirom na to da postoje navodi o njegovoj korupciji, Yildirim je rekao da bi javnosti objelodanio svoju imovinu kad bi postao gradonačelnik. No, i sam Yildirim postao je nestrpljiv s moderatorom i svojim sugovornikom te im je upadao u riječ.

U ovom trenutku, pokazuju ankete, İmamoğlu je u blagom vodstvu, ali Erdoğan je već pokazao da su mu izbori u najvećem turskom gradu u kojem je započeo svoj uspon, itekako važni pa se u Europi demokrati brinu hoće li AKP priznati rezultate budu li nepovoljni za nju.

Knjižnica u Ankari ankara Djelatnici čistoće skupljali odbačene knjige iz smeća i otvorili knjižnicu

Erdoğana napustili saveznici

U ovom trenutku izbori u Istanbulu tako su postali jedna od najvažnijih tema demokracije na Starom kontinentu jer su mnogi birači AKP-a napustili tursku vladajuću stranku zbog ponavljanja izbora za gradonačelnika. A od Erdoğana su se distancirali i neki bliski suradnici, poput Ahmeta Davutoğlua, bivšeg premijera.

Digitalna komora
Digitalna komora
Poduzetnici, odsad ključne informacije doznajte klikom miša

A1 izdvaja za Vas

  • viki.liks:

    Prava Demokracija zapravo nigdje ne postoji, jer su ljudima od toliko zakona,pravila i propisa ruke zavezane jer samo oni koji imaju sto za reci odredjuju sto je demokracija.

  • Marko_M:

    Kao da u EU ima demokracije...prestanimo sebe lagat