Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 139
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
recipročne mjere

Turska će uzvratiti na američke sankcije zbog kupnje ruskog S-400

Foto: UMIT BEKTAS/REUTERS/PIXSELL
1/2
14.06.2019.
u 11:07

Washington je rekao da će to uzrokovati američke sankcije te je upozoroi Ankaru da će biti izbačena iz projekta proizvodnje borbenih zrakoplova F-35.

Turska će "poduzeti recipročne mjere" ako SAD uvede sankcije zbog kupnje ruskog proturaketnog sustava S-400, rekao je turski ministar vanjskih poslova u petak, što je posljednji korak prema slijepoj ulici u odnosima NATO saveznica.

"Ako SAD poduzme bilo kakve negativne mjere protiv nas, mi ćemo mi ćemo također poduzeti recipročne mjere", rekao je ministar vanjskih poslova Mevlut Cavusoglu kada je bio upitan o mogućim američkim sankcijama u intervjuu na turskoj televiziji.

Ankara i Washington mjesecima se javno sukobljavaju oko turske kupnje proturaketnog sustava S-400, za koji se očekuje da će biti dostavljen idućeg mjeseca.

Washington je rekao da će to uzrokovati američke sankcije te je upozoroi Ankaru da će biti izbačena iz projekta proizvodnje borbenih zrakoplova F-35.

Turska je lira oslabila u odnosu na dolar nakon toga te je sada jedan dolar ekvivalent 5, 93 lire, što je najmanja vrijednost lire u posljednja dva tijedna.

"Odlučni smo po pitanju S-400. Nećemo se povući neovisno o rezultatu", rekao je Cavusoglu i dodao kako je nemoguće otkazati narudžbu.

S-400 nije kompatibilan s obrambenim sustavima NATO-a, a Washington kaže da bi ugrozio F-35 koje Turska također planira kupiti.

Turska je predložila da saveznici formiraju radnu grupu koja bi procijenila učinak sustava S-400, ali još nije dobila američki odgovor.

Komentara 21

ST
Stipan
14:47 14.06.2019.

Turci će ih gađati paradajzom .

PU
paul-umpe
11:44 14.06.2019.

Haha sultan gubi zivce

XA
xaron
17:53 14.06.2019.

Turska več ima nekoliko F 35. Ako dobije S 400 moći će direktno testirati taj “ nevidljivi” avion. Od rezultata tog testiranja ovisi 1000 milojardi vrijedan program proizvodnje F 35, kao i dalji razvoj US ratne avijacije. Imaju Ameri dosta razloga da brinu u ovom slučaju.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije