Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 186
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
U POKRAJINI IDLIB

Rusija i Turska dogovorile prekid vatre između sirijskih snaga i pobunjenika

Sirija
Reuters/Pixsell
13.06.2019.
u 07:07

U zračnim napadima u ponedjeljak je na sjeverozapadu Sirije ubijeno najmanje 25 ljudi, uglavnom civila. Od kraja travnja u bombardiranju sirijskog režima i njegova ruskog saveznika poginulo je više stotina civila, tvrde stanovnici i nevladine udruge

Rusija i Turska dogovorile su potpuni prekid vatre između sirijskih snaga i pobunjenika u sirijskoj pokrajini Idlib, izvijestile su u srijedu ruske novinske agencije, pozivajući se na rusku vojsku. Ruska vojska priopćila je da je prekid vatre primijenjen u takozvanoj demilitariziranoj zoni u Idlibu te da je u srijedu značajno doprinio smanjivanju nasilja, izvijestile su agencije.

Agencije nisu navele koliko dugo bi mogao potrajati prekid vatre.

U zračnim napadima u ponedjeljak je na sjeverozapadu Sirije ubijeno najmanje 25 ljudi, uglavnom civila. Od kraja travnja u bombardiranju sirijskog režima i njegova ruskog saveznika poginulo je više stotina civila, tvrde stanovnici i nevladine udruge.

Nasilje u pokrajini Idlib i obližnjoj Hami obilježilo je najveći sukob između sirijskog predsjednika Bashara al-Assada i njegovih pobunjenika od prošlog lijeta. Otkad su u travnju počeli zračni napadi u Idlibu, na desetke tisuća ljudi bilo je prisiljeno napustiti svoje domove.

Pokrajina Idlib je posljednje veliko džihadističko uporište u Siriji.

U rujnu 2018. Moskva i Ankara koja pomaže nekim pobunjeničkim skupinama, potpisale su ugovor o uspostavi demilitarizirane zone radi razdvajanja pobunjeničkih od vladinih područja.

Prema podacima Sirijskog opservatorija za ljudska prava (SOHR) u ratu u Siriji je u osam godina poginulo više od 370.000 ljudi, a raseljeno ih je više milijuna.

Ključne riječi

Komentara 8

MI
mix2mix
11:33 13.06.2019.

ja cim cujem u clanku " neke" nevladine udruge i slicno, bez jasno recenog izvora vijesti odmah znam da to nema veze sa istinom, sramota za novinarstvo da objavljuje takve stvari. Neka kazu tko je dao tu informaciju itd. , a ne ja sam cuo od jure, kojemu je rekao stef, da mu je rekao netko na placu, a koji je to cuo u konzumu dok su razgovarali dvoje nepoznatih preko puta njega

Avatar nekakav
nekakav
10:30 13.06.2019.

ne kužim, pobunjenici nisu nikog ubili, oni su miroljubivi... znači, u siriji ubija samo 'režim' i rusi! režim je državna regularna vojska. što znači, da je hrvatska vojska režimska vojska. američka također režimska. dal postoji ijedna vojska neke države, a da nije režimska? što je režim uopće? wika kaže da se tim izrazom opisuje obično diktatorski oblik vlasti ili pojedinih vlada i odnosi se na niz uvjeta, najčešće političke prirode. Izraz se koristi često u svrhu omalovažavanja ili u svrhu smanjiti vrijednost jedne vlade. Režimi su uglavnom diktatorski i često se ne radi o demokratski legitimiranoj vladi. Pojam je uglavnom negativno konotiran. e sad, imamo niz velikih jakih država u svijetu koje drugima slabijima postavljaju niz uvjeta, političke i druge prirode. npr. nama neke zemlje brane da surađujemo i trgujemo sa nekim drugim zemljama....

IK
ikbmibm
13:58 13.06.2019.

Ha,ha, što će nekakav, desni i ljievi kazati kad se prof.dr.sc. Primorac kandidira ..

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije