Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 118
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Vlast osvojili desni

Islamisti pobijedili u Maroku, ali se neće usuditi uvesti šerijat

'Abdelilah Benkirane, general secretary of the Justice and Development Party (PJD) party hugs a woman at the party\'s headquarters in Rabat, on November 26, 2011. Morocco\'s moderate Islamists said Sa
'ABDELHAK SENNA'
27.11.2011.
u 14:48

Na izborima je glasalo 45 posto od 15 milijuna marokanaca, puno više nego na izborima 2007

Za razliku od Egipta gdje zbog smjene vlasti i nakon revolucije bjesni revolucija, politička slika u Maroku ovih se dana promijenila mirnim putem. Bojeći se nemira i prelijevanja arapskog proljeća na svoju državu, marokanski je kralj Mohammed IV. još sredinom godine liberalizirao Maroko uvevši nove zakone i raspisavši izbore koji su napokon provedeni prošloga petka. Ipak, promjene koje je Mohammed IV. uveo mogle bi uskoro biti povučene. Na vlast je, naime, došla desničarska islamistička partija koja je do sada bila u oporbi.

Turski uzori

Stranka istine i razvoja, koja je na izborima doslovno "pomela" svoje konkurente osvojivši 80 od 288 mjesta u budućem sazivu marokanskog parlamenta, prvi je put "isplivala" na političkoj sceni kao najjača politička opcija. Osnovana još šezdesetih godina prošlog stoljeća pod imenom MPDC, sama je stranka dugo vrijeme bila samo prazna ljuska, minorna neaktivna partija bez ikakva utjecaja na političke prilike u kraljevini na sjeverozapadu Afrike. A onda se osamdesetih godina prošlog stoljeća situacija naglo promijenila. MPDC preuzima tadašnji ministar unutarnjih poslova, konzervativni islamist Driss Basri i povezuje ju s turskim islamističkim pokretom, mijenjajući ime organizacije u Stranka istine i razvoja Maroka, po uzoru na svoje turske kolege. U tome trenutku JDP, kako stranku još nazivaju, doživljava procvat, a već na izborima 2007. postaje najjača oporbena stranka u državi. S procvatom arapskog proljeća i na krilima rasta popularnosti islamizma, JDP je prije nekoliko dana napokon uspio osvojiti relativnu većinu u parlamentu i postati vodeća stranka Maroka.

Upitne promjene

Kralj je liberalizirao državu i raspisao izbore, ali sada su te promjene upitne. Prije samo pola godine ženama je zajamčio građanska i socijalna prava, dopustio je slobodu mišljenja i umjetničkog izražavanja što je bilo zabranjeno. Pitanje je što će JDP, koji je konzervativniji od svojih turskih uzora, sada učiniti, tvrde analitičari. Ipak, vjeruje se da će marokanski islamisti pažljivo pristupati uvođenju vjere u zakonodavstvo jer ipak nemaju apsolutnu većinu u parlamentu.

Komentara 4

TU
tuki
19:34 27.11.2011.

sad će uvesti svima poznatu demokraciju,da ne vjeruješ ,da li su ti ljudi zaista tako zaluđeni vjerom,da sami sebi uskračuju slobodz

RI
Riznica
09:36 28.11.2011.

Jeli to treba da se spmene \"serijat\" pa da se neko prestavi... Serijat je najbolji zakon koji se ikada primjenjivao ... Danas ste opteretili narod sa (papirima, pecatima ) i drugim glupostima . Tog zakona terba da se boje lopovipovi i korumpirani politicari, nasilnici, dileri , silovatelji a ne posten svijet ....

MR
mraf
16:52 28.11.2011.

28.11.2011. u 09:36h Riznica je napisao/la: Serijat je najbolji zakon koji se ikada primjenjivao ... ************************************************************ Šerijat je pravi! Siluješ ženu, ili oslobode tebe, a kamenuju nju, ili oslobode nju, a kamenuju tebe. Treceg nema. A ovdje kod nas (hehehe...)e...) je-be lud zbunjenog, a nitko ne odgovara za silovanje.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije