Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 180
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
PRITISCI NA BIDENA

Iran nastavlja s kršenjem sporazuma: Krenuli s obogaćivanjem uranija naprednim centrifugama

Hassan Rouhani Visits The Bushehr Nuclear Power Plant -  Bushehr
Foto: Parspix/ABACA/PIXSELL
1/3
02.02.2021.
u 18:25

Teheran u posljednje vrijeme sve više i sve češće krši sporazum i tako pritišće američkog predsjednika Joea Bidena

Iran nastavlja sve ozbiljnije kršiti međunarodni nuklearni sporazum iz 2015. te sada obogaćuje uranij naprednim centrifugama u podzemnom postrojenju Natanz, javlja u utorak Reuters.

Teheran u posljednje vrijeme sve više i sve češće krši sporazum i tako pritišće američkog predsjednika Joea Bidena, dodaje agencija i podsjeća da obje strane iskazuju volju za povratkom u okvire sporazuma, ali pod uvjetom da druga strana prva učini iskorak.

VIDEO Tim Moore proglašen vitezom

Iran je počeo kršiti sporazum 2019. kao odgovor na povlačenje SAD-a iz međunarodnog sporazuma te ponovnog uvođenja sankcija režimu u Teheranu.

Prema sporazumu, Iran može pročišćavati uran samo u Natanzu, koristeći pritom centrifuge prve generacije IR-1. Prošle godine, međutim, Iran je počeo obogaćivati uranij s nizom daleko učinkovitijih strojeva, centrifuga nove generacije IR-2m, te najavio instaliranje triju dodatnih klastera ili kaskada naprednih centrifuga.

Međunarodna agencija za atomsku energiju (IAEA) je objavila da je Iran završio instaliranje jedne od triju najavljenih kaskada koja sadrži 174 centrifuge IR-2m, a 30. siječnja je Iran počeo za napajanje centrifuga koristiti uran heksafluorid (UF6).

IAEA je potvrdio da je Iran krenuo u obogaćivanje urana u drugoj kaskadi.

Iranski veleposlanik u IAEA Kazem Gharibabadi je na Twitteru napisao da je Teheran započeo instaliranje centrifuga IR-6 u Fordowu, postrojenju ukopanom duboko u planinu u kojem se uranij obogaćuje do 20 postotne čistoće.

Ranije danas je izraelski ministar energetike upozorio da Iranu sada treba oko šest mjeseci da proizvede dovoljno fizijskog materijala za jednu nuklearno oružje.

Iran opovrgava da iza obogaćivanja urana stoji želja za proizvodnjom nuklearnog oružja te ponavlja da to čini samo za civilne potrebe.

Prema sporazumu iz 2015., Iran smije obogaćivati uranij samo do 3,67 postotne čistoće.

Komentara 5

SI
sisavac
10:26 03.02.2021.

zašto novinar tako smjelo stavlja naslov, iran krši... sporazuma nema! amerikanci iz njega izašli, europa se ne pridržava. dal sporazum uopće postoji?! iran je zadnji u tom sporazumu, koji je stao, kad su svi prije njega prestali se držati odredbi sporazum. zašto eu nije nastavila sa iranom surađivati, kad su ameri lupili sankcije, što nisu sa iranom nastavili trgovati prema sporazumu? kakav je to sporazum, ako se samo jedna strana pridržava preuzetih obveza, a sve ostale ne? eu je ovdje pokazala da nema nikakvu političku težinu, da nije sposoban zaštititi europske tvrtke koje su radile sa iranom, a prestale zbog sankcija i prijetnji amerikanaca svima koji budu surađivali sa iranom. gotovo je ovo, idu nove administracije, neki čekaju nove izbore, bit će i novih ljudi, novih stavova, novih interesa, nove su okolnosti. a licemjerje jednom mora stati, ne može izrael jedini imati atomsko oružje, terorizirati sve susjede, napadati ih svakodnevno, razarati svaki pogon koji bi mogao neko oružje proizvesti (mada ga još i ne proizvodi...), a sam razvijati moderna oružja. drugi ništa, jer su oni prijetnja izraelu... svi takvi slučajevi u povijesti završili su porazom nasilnika. nestao je egipat, rim, kartaga. vidite da i moć amerike kopni, zamjenjuje ju polako nova super sila, superteškaš, kinezi. svijet se uvijek mijenjao, i mijenja se. ništa nije cementirano vječno. i granice država su se mijenjale. zašto bi sad netko tvrdio da se više neće?

Avatar Posjetio Titov muzej-tko sam?
Posjetio Titov muzej-tko sam?
18:34 02.02.2021.

Inače sam protiv nuklearki općenito. Pitam načelno. Zašto Izrael smije imati nuklearku, a Iranu se to pravo osporava?

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije