Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Vijesti Svijet

Postignut sporazum: Google će plaćati naknade francuskim medijima, zakon uskoro i kod nas

Google je pristao na sporazum mjesec dana nakon što mu je francuski sud naredio da obavi pregovore s medijskim nakladnicima
22. siječnja 2021. u 12:24 4 komentara 631 prikaza
Foto: Pixabay

Tvrtka Alphabet, u čijem je vlasništvu najveća internetska tražilica Google, potpisala je ugovor o prijenosu autorskih prava sa šest francuskih novina i časopisa, među kojima su neki od najvećih medija u toj zemlji, dnevne novine Le Monde i Le Figaro, prenosi agencija Reuters.

Sporazum je rezultat višemjesečnih pregovora između Googlea, francuskih medijskih nakladnika i novinskih agencija o pojedinostima primjene određenih članaka iz EU direktive o autorskom pravu – koja će do kraja ove godine biti implementirana i u hrvatsko zakonodavstvo u formi novog Zakona o autorskom i srodnim pravima.

Matt Brittin, predsjednik Googlea za Europu, Bliski istok i Afriku IMPACT CHALLENGE Google dijeli 2 milijuna dolara humanitarnim projektima u Hrvatskoj i regiji

Srž je u ovome: medijski nakladnici, prema EU direktivi, imaju pravo tražiti novčanu naknadu za prijenos isječaka iz njihovih novina i portala na tražilicama i svim drugim internetskim platformama koje se koriste njihovim sadržajima.

Google se dugo opirao toj ideji protustavom da mediji imaju korist od prenošenja njihovih sadržaja na najvećoj svjetskoj online tražilici. Sada je pristao na to kad je riječ o sadržajima koji predstavljaju doprinos općoj i političkoj informiranosti, a naknada će se temeljiti na dnevnoj čitanosti medija, količini ostvarenog internetskog prometa te količini prenošenja tih sadržaja na Googleovim stranicama.

željko matić IN MEMORIAM Željko Matić je bio naš 'Google', doista je sve znao!

Google je pregovore proširio i na ostale francuske nacionalne, regionalne i lokalne medije te se nada postizanju općeg ugovora sa svim medijima u Francuskoj. Sporazum s francuskim nakladnicima sličan je onom koji je ta tvrtka već prije postigla s medijskim nakladnicima u Njemačkoj.

Google je pristao na sporazum mjesec dana nakon što mu je francuski sud naredio da obavi pregovore s medijskim nakladnicima.

Severina najavila veliku regionalnu turneju "The Magic Tour"
NIJE JOJ BILO LAKO
Severina nakon 17 godina progovorila o čuvenoj snimci: 'Šest mjeseci nisam izašla iz kuće'
Nikša Bratoš
RAIFFEISEN FUTURE BOOST
Pogled iza scene: Što treba za kvalitetan nastup i kako je biti glazbenik u doba korone?
  • sisavac:

    i kako će sad famozni gugl platiti npr. večernjem listu koji prenosi članak wp-a, dw-a...? tko treba dobiti veći dio kolača, onaj koji je pokazao put tražitelju informacija ili onaj čija je informacija? sve veća regulacija slobodnog interneta. sve više ... prikaži još! ograničenja. nekad smo mogli svašta besplatno dohvatiti, al smo imali bijednu brzinu, danas imamo brzinu, al slobodnog sadržaja sve manje, sve se plaća. gdje je nestala sloboda? kolko će autorska prava trajati, 1.000 godina?!

  • zagabria5:

    Dobri su ti mediji, jedni kradu od drugih i produciraju obične klik navlakuše a očekuju da im se to plaća.

  • Ivan Grozni:

    Znači ništa od love za većinu Hr medija sobzirom da oni ničem ne doprinose osim širenja lažnih informacija .