Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 150
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
RAT U EUROPI

Veliki konvoj automobila nakon tri dana pušten iz Mariupolja, Lavrov prijeti: Svi će patiti zbog hibridnog rata protiv Rusije

Rat u Ukrajini
Foto: STRINGER/REUTERS/PIXSELL
1/5
Autori: Vecernji.hr, Hina
14.05.2022.
u 23:00

Niinisto je Putinu rekao da su nedavni potezi Rusije, poput invazije na Ukrajinu, "promijenili sigurnosno okruženje Finske", navodi se u priopćenju finskog predsjednika

Danas je 80. dan od početka ruske invazije na Ukrajinu. Više od šest milijuna ljudi pobjeglo je iz Ukrajine od početka ruske invazije. Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski objavio je da su razgovori s Rusijom o izvlačenju ranjenih branitelja iz tvornice Azovstal u Mariupolju vrlo složeni te da Kijev koristi "utjecajne posrednike". Ukrajina je predložila evakuaciju 38 najteže ranjenih branitelja, a ako im Moskva dopusti, Kijev kaže da će osloboditi brojne ruske ratne zarobljenike. Šefica UN-a za ljudska prava Michelle Bachelet rekla je da je 1000 tijela pronađeno u područjima oko Kijeva.

Poštovani čitatelji, ovaj članak s praćenjem događaja prethodnog dana je završen. Situaciju u Ukrajini iz minute u minutu sada možete pratiti u novom članku

Ključni događaji

  • Skočila je inflacija u Rusiji na gotovo 18 posto
  • Europska komisija želi odustati od pravila EU o tržišnom natjecanja
  • Ukrajina već ima 40 osumnjičenih i 11.000 slučajeva u istrazi ratnih zločina

VIDEO Prvom ruskom vojniku sudi se za ratni zločin

Tijek događanja

22:59 - Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski primio je u Kijevu izaslanstvo američkih parlamentarnih zastupnika na čelu s Mitchom McConnellom, vođom republikanske manjine u američkom Senatu, priopćio je u subotu ured ukrajinskog predsjednika.

 "Nestrpljivo iščekujem američku potporu novim sankcijama. Osim toga, mislimo da Rusiju službeno treba proglasiti državom sponzorom terorizma", rekao je Zelenski na sastanku, navodi se u priopćenju.

Usto je zahvalio "Sjedinjenim Državama na vodstvu u potpori Ukrajini", ocijenivši da ne štite samo njegovu zemlju, "nego i vrijednosti i demokratske slobode, pravo zemalja da slobodno biraju svoju budućnost".

U svojoj svakodnevnoj video poruci Zelenski je tijekom večeri rekao da "ovaj posjet još jednom svjedoči o čvrstoj potpori dviju (američkih) stranaka našoj zemlji i o snažnim vezama američkog i ukrajinskog naroda", dodajući da su razgovarali o "financijskoj i o vojnoj pomoći" Ukrajini i o "sankcijama Rusiji".

Na video snimci objavljenoj na Instagramu Volodimira Zelenskog ranije tijekom dana, vidi se omanja skupina američkih zastupnika dok ide prema ulazu predsjedničke palače u Kijevu, gdje ih dočekuje ukrajinski predsjednik.

Uz Mitcha McConnella u američkom izaslanstvu bilo je više iskusnih republikanskih senatora. Predsjednica Zastupničkog doma Nancy Pelosi nenajavljeno je posjetila Kijev krajem travnja, što je bilo objavljeno tek sutradan.

Ovaj se posjet događa pošto je američki Kongres u utorak svladao prvu etapu u izdvajanju kolosalne pomoći za Ukrajinu vrijedne gotovo 40 milijarda dolara o kojoj još treba glasovati Senat prije nego je odobri predsjednik Joe Biden.


22:20 - Na Telegramu se pojavila informacija kako je veliki konvoj automobila uspio napustiti Mariupol. Tvrdi se kako je u koloni između 500 i 1000 automobila te da su im Rusi nakon tri dana dopustili odlazak u Zaporožje.

20:20 -  Hrvatski ministar vanjskih poslova Gordan Grlić Radman rekao je u subotu u Berlinu kako vjeruje da će se na ministarskom sastanku NATO-a otkloniti dvojbe Turske koja se protivi ulasku Švedske i Finske u Savez. 

"Naravno da moramo vidjeti koji je Turski stav po tom pitanju. Ali siguran sam da će na kraju prevladati zajedništvo kada je u pitanju pristupanje Finske i Švedske, s kojima dijelimo iste vrijednosti i da ćemo naći zajednički jezik", rekao je Grlić Radman uoči sastanka u Berlinu.

Neformalni dvodnevni sastanak ministara vanjskih poslova zemalja članica NATO-a bit će podijeljen u tri bloka: u subotu bi se trebalo raspravljati o najavama Švedske i Finske o aplikaciji za punopravno članstvo, a a u nedjelju o posljedicama ruske agresije na Ukrajinu te o strateškom konceptu NATO-a koji bi trebao biti usvojen na samitu u Madridu krajem lipnja.

18:19 - Luk prijateljstva među narodima, sovjetski spomenik u središtu Kijeva, preimenovan je u subotu u Luk slobode ukrajinskog naroda odlukom gradske skupštine.

"Danas je gradska skupština odlučila 'dekomunizirati' naziv Luka prijateljstva među narodima. Odsad će se zvati Luk slobode ukrajinskog naroda", napisao je na Telegramu gradonačelnik glavnog grada Vitalij Kličko.

Gradski vijećnici su ujedno "potvrdili popis s više od 40 spomenika i oznaka koji će se ukloniti s ulica i sa zgrada u glavnom gradu i premjestiti u muzej totalitarizma", dodao je.

Iako će se mnoga mjesta i spomenici preimenovati, Vitalij Kličko ističe da će za izbor novih imena trebati vremena i da će u njemu sudjelovati stručnjaci, napose povjesničari, "kako se ne bi donosile ishitrene odluke".

Luk prijateljstva među narodima je golem metalni luk visok 35 metara postavljen 1982. u parku u središtu grada. Bio je u sastavu spomenika s kojeg su prošlog mjeseca uklonjeni kipovi ruskog i ukrajinskog radnika.

Godine 2018. proturuski aktivisti stavili su naljepnicu koja prikazuje pukotinu u sredini luka kao znak prekida veza dviju zemalja.

Mnogi stanovnici Kijeva predlažu da se preimenuju i drugi simboli povezani s Rusijom i Bjelorusijom, njezinim saveznikom.

Tako je kijevska podzemna željeznica organizirala konzultiranje putem interneta tijekom kojega su glasači predlagali da se Minska postaja preimenuje u Varšavsku, Brestovska u Bučinsku, a da se ona na Trgu Lava Tolstoja posveti ukrajinskom pjesniku i disidentu Vasilju Stusu koji je umro u gulagu.


18:17 - Kako javlja  Kyiv Independent u čeličani je oko 600 ranjenih branitelja. "Ozlijeđeni vojnici bez udova leže jedni pored drugih u nehigijenskim uvjetima, okruženi su muhama, bolnim jaucima i neugodnim mirisima", kazao je lokalni policajac. Više pročitajte OVDJE


17:54 - Ministri vanjskih poslova Finske i Turske sastat će se kako bi razgovarali o ulasku u NATO.


17:42 - Nova mađarska predsjednica Katalin Novak osudila je u inauguracijskom govoru u subotu rusku invaziju na Ukrajinu te je najavila kako će prvo posjetiti Poljsku, što je očito gesta kojom želi popraviti odnose s Varšavom, piše Reuters.

Mađarsko odbijanje slanja pošiljki oružja susjednoj Ukrajini i njezino protivljenje planiranom embargu Europske unije na uvoz ruske nafte utjecalo je na odnose Budimpešte i Varšave koje su dugogodišnji saveznici u EU-u.

Novak, bivša zastupnica vladajućeg Fidesza Viktora Orbana, izabrana je za, uglavnom ceremonijalnu, predsjedničku funkciju u ožujku, netom prije velike Fideszove pobjede na parlamentarnim izborima 3. travnja.

Prva žena predsjednica Mađarske, Novak je bila potpredsjednica Fidesza i ministrica za obiteljska pitanja u Orbanovoj prethodnoj vladi.

"U utorak 17. svibnja putujem u Varšavu kako bi se susrela s predsjednikom poljskog naroda dragim Andrzejom (Dudom). Zahvaljujem se na prilici da razgovaramo kako priliči prijateljima!", kazala je u inauguracijskom govoru Novak.

"Osuđujemo Putinovu agresiju, oružanu invaziju na suverenu državu. Iskazujemo vječno ne svakom naporu koji ima za cilj obnovu Sovjetskog Saveza", dodala je.

Novak je kazala i da se rat u Ukrajini također "vodi protiv nas miroljubivih Mađara", dodajući da Mađarska traži da se ratni zločini istraže, a počinitelji kazne.

Orban je također osudio ruski napad na Ukrajinu, ali je izbjegao kritizirati predsjednika Vladimira Putina i oštro se protivio bilo kakvim sankcijama na ruske energente.

Ovisnost o ruskoj nafti u Bugarskoj, Češkoj, Mađarskoj i Slovačkoj predstavlja najveću prepreku dogovoru o novim sankcijama koje je Europska komisija predložila početkom svibnja.


17:16 - Turska je ponudila provedbu evakuacije preko mora za ozlijeđene ukrajinske borce zarobljene u čeličani Azovstal u Mariupolju. Glasnogovornik predsjednika Tayyipa Erdogana, Ibrahim Kalin, rekao je Reutersu da su Erdogan i ukrajinski premijer Volodimir Zelenski razgovarali o planu prije dva tjedna i da on ostaje "na stolu".

Plan bi podrazumijevao odvođenje boraca 60-ak km niz obalu preko kopna do Berdjanska, gdje bi ih turski brod odveo do Istanbula s druge strane Crnog mora. "Ako se to može učiniti na taj način, rado ćemo to učiniti. Spremni smo", rekao je Kalin.

"Naš brod je zapravo spreman krenuti i dovesti ozlijeđene vojnike i druge civile u Tursku.", dodao je. 


17:00 - Turska nije zatvorila vrata ulasku Švedske i Finske u NATO, ali želi pregovore sa nordijskim zemljama i suzbijanje onoga što smatra terorističkim aktivnostima, posebno u Stockholmu, rekao je glasnogovornik predsjednika Recep Tayyip Erdoğan. Ibrahim Kalın, koji je također predsjednikov glavni savjetnik za vanjsku politiku, rekao je za Reuters:

"Ne zatvaramo vrata. Ali mi u osnovi pokrećemo ovo pitanje kao pitanje nacionalne sigurnosti Turske", kazao je. 

16:42 - Finski vladajući socijaldemokratni dali su u subotu potporu pridruživanju Finske NATO savezu, navodi se u priopćenju objavljenom ne mrežnim stranicama stranke nakon posebnog sastanka.

Ovim potezom Finska je korak bliže pridruživanju NATO-u, nakon što su predsjednik Sauli Niinistö i premijerka Sanna Marin prošli tjedan izrazili svoju potporu.

Odluka socijaldemokrata znači da postoji velika većina u finskom parlamentu koja zagovara ulazak u NATO, što je odluka koju donosi vlada, ali također zahtijeva odobrenje parlamenta.

Marin je ponovila svoju potporu ulasku u NATO tijekom govora pred stranačkim izaslanicima u subotu, rekavši da je Rusija pokazala da ne poštuje međunarodne sporazume, prenosi Yle. Dodala je da se iz toga može izvući samo jedan zaključak, a to je da je vrijeme za ulazak u NATO.

Finska bi do nedjelje mogla objaviti odluku o tome hoće li se pridružiti NATO-u.


16:17 - Ruski ministar vanjskih poslova Sergej Lavrov izjavio je u subotu da je Zapad objavio "potpuni hibridni rat" protiv Rusije i da je teško predvidjeti koliko će on trajati.

U govoru na 80. dan ruske invazije na Ukrajinu, Lavrov se osvrnuo na zapadne sankcije Moskvi te je Rusiju predstavio kao žrtvu.

"Kolektivni Zapad nam je objavio potpuni hibridni rat i teško je predvidjeti koliko će sve to trajati, ali je jasno da će posljedice osjetiti svi bez iznimke", poručio je Lavrov.

"Nisu nam strane sankcije, one su gotovo uvijek bile tu u jednom ili drugom obliku", dodao je.

Napori Zapada da izolira Rusiju osuđeni su na propast, ustvrdio je Lavrov, ističući važnost odnosa Rusije s Kinom, Indijom, Alžirom i zaljevskim zemljama.


16:30 - Ukrajinske vojne snage krenule su u protuofenzivu nedaleko od ruskoga grada Izjuma, gdje napadaju ključnu rusku liniju napada na istočnu Ukrajinu, rekao je u subotu guverner regije Harkiv.

Velika i uspješna protuofenziva na toj ruskoj liniji napredovanja rezultirala bi teškim neuspjehom Moskve u bitki za Donbas, istočnoj ukrajinskoj regiji koju Rusija nastoji u potpunosti zauzeti.

Ruske snage pokušavaju se probiti južno od grada Izjuma, nastojeći zaobići ukrajinske snage koje drže obranu istočne crte bojišnice.

"Smjer Izjum i dalje je najteži dio", komentirao je guverner regije, Oleh Sinegubov situaciju na društvenim mrežama.

"Naše oružane snage ondje su prešle u protuofenzivu. Neprijatelj se na nekim frontama povlači, što je rezultat ustrajnosti naših oružanih snaga", napisao je.

Ukrajinske su snage ponovno zauzele teritorij na sjeveroistoku zemlje, odbivši Ruse od drugoga najvećeg ukrajinskog grada Harkiva u svom najbržem napredovanju otkako su se moskovske trupe povukle iz Kijeva.

Ukrajinci su uništili dijelove ruske kolone oklopnih vozila dok su ruske snage pokušavale prijeći rijeku u Donbasu, vidjelo se na snimci ukrajinske vojske podijeljenoj u petak. Ukrajinski ministar obrane ranije je predvidio još mnogo tjedana žestokih borbi.


14:30 - Finski predsjednik nazvao je u subotu ruskog predsjednika Vladimira Putina kako bi mu rekao da će Finska podnijeti zahtjev za članstvo u NATO-u u narednim danima, prenosi BBC. Niinisto je Putinu rekao da su nedavni potezi Rusije, poput invazije na Ukrajinu, "promijenili sigurnosno okruženje Finske", navodi se u priopćenju finskog predsjednika.

“Razgovor je bio izravan i otvoren, a vođen je bez zaoštravanja. Zaključeno je da je važno izbjegavati napetosti", kaže Niinisto.

Putin je svom finskom kolegi rekao da bi finsko odustajanje od neutralnosti i pridruživanje NATO-u bilo pogrešno, objavio je Kremlj.

Putin je rekao da ne postoje sigurnosne prijetnje Finskoj, dok bi se potencijalna promjena finske vanjske politike mogla negativno odraziti na bilateralne odnos s Rusijom. Moskva je razgovor opisala kao "iskrenu razmjenu mišljenja".

Rusija već dugo prijeti posljedicama ako se njeni susjedi pridruže NATO-u, zapadnom vojnom savezu osnovanom 1949. zbog prijetnje koju je predstavljao Sovjetski Savez. Niinisto i finska premijerka pozvali su u četvrtak na finsko pridruživanje NATO-u, a očekuje se da će slično postupiti i Švedska u idućih nekoliko dana.


13:25 - Ministri vanjskih poslova država članica skupine G7 obećali su pojačati ekonomsku i političku izolaciju Rusije, nastaviti s opskrbom oružjem i raditi na ublažavanju globalne nestašice hrane koja proizlazi iz rata u Ukrajini, piše Reuters.


13:15 - Rat u Ukrajini "doživjet će prekretnicu" u kolovozu, a Rusija će biti poražena "prije kraja godine", predviđa šef ukrajinske vojne obavještajne službe, uvjeravajući da će Kijev uspjeti ponovno osvojiti cijeli svoj teritorij.

Pobjeda "neće biti laka", ali "će stići", izjavio je Kirilo Budanov u intervjuu za britanski kanal Sky News, objavljen u petak navečer. AFP piše da je pritom djelovao smireno te je rekao da je "optimističan" s obzirom na trenutačan razvoj sukoba.

- Prekretnica će se dogoditi u drugoj polovici kolovoza i većina vojnih operacija bit će završena do kraja godine - predvidio je Budanov.

Na kraju ovoga rata "vratit ćemo ukrajinsku moć na svim teritorijima koje smo izgubili, uključujući Donbas i Krim", kazao je.

Trenutačno u regiji Donbas na istoku Ukrajine bjesne žestoki sukobi. Područje je od 2014. dijelom pod kontrolom proruskih separatista. Moskva je posljednjih tjedana posebno fokusirana na regiju Donbas, no bez znatnog napretka.


12:00 - Napori u čeličani Azovstal sada su usmjereni na evakuaciju oko 60 ljudi, među kojima su najteže ranjeni, kao i medicinsko osoblje, izjavila je za lokalnu TV potpredsjednica ukrajinske vlade Irina Vereščuk. Reuters javlja da su mnogi od onih koji su još u tvornici pripadnici pukovnije Azov. Njegov zamjenik zapovjednika Svjatoslav Palamar ranije je rekao da će njegove snage nastaviti pružati otpor koliko god budu mogli. 


11:30 - Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski istaknuo je da je prema ukrajinskim obavještajnim podacima ruska vojska izgubila 200 aviona, 27.000 vojnika i 3000 tenkova, oklopnih vozila i dronova.


10:13 - Operater finske nacionalne mreže Fingrid, potvrdio je za Sky News da više nema struje koja dolazi iz Rusije. Reima Paivinen, viša potpredsjednica u Fingridu, rekla je da su uvjereni da neće biti velikih problema, a očekuje se da će Švedska pomoći.

Električna energija iz Rusije čini oko 10% ukupne potrošnje Finske.


9:50 - Rusija će reagirati ako NATO rasporedi nuklearne snage i infrastrukturu bliže granici, citira državna novinska agencija RIA zamjenika ministra vanjskih poslova Aleksandra Gruška. Gruško tvrdi da nema neprijateljske namjere prema Finskoj i Švedskoj i da ne vidi "prave" razloge da se te dvije zemlje priključe obrambenom savezu.


9:09 - Ukrajinka Antonina Samoilova ovaj se tjedan popela na Mount Everest u sklopu ekspedicije čiji je cilj bio pokazati "nepobjedivost ukrajinskog duha".

- Nažalost, ove godine nije bilo ukrajinskih ekspedicija na Everest. Rat je uništio snove milijuna ljudi. Nekima je san bio popeti se na Everest, no to se neće 2022. dogoditi - napisala je na Instagramu.

- No smatram da bi se ukrajinska zastava trebala vijoriti na vrhu najviše planine na svijetu, pogotovo ove godine! Kao simbol nepobjedivosti duha, snage vjere i nacionalnoga karaktera.

Nada se da će njezin pothvat podići moral njezinim sunarodnjacima i predsjedniku Vladimiru Zelenskom, kazala je za himalajske novine, dok Rusija nastavlja bombardirati Ukrajinu u ratu koji traje već tri mjeseca. Njezini otac i brat bore se protiv Rusa, kazala je, te dodala da vjeruje da će Ukrajina iz rata izaći kao pobjednik.


9:04 - U Njemačkoj je dosad zabilježeno više od 700.000 migranata iz Ukrajine, objavio je list Welt am Sonntag, pozivajući se na podatke Ministarstva unutarnjih poslova.

Od početka rata 24. veljače do 11. svibnja, 727.205 osoba upisano je u njemački središnji registar stranaca (AZR), od kojih 93 posto ima ukrajinsko državljanstvo, izvijestio je Welt, a prenosi Reuters. Znatan broj je možda otputovao u druge zemlje Europske unije ili se vratio u Ukrajinu, navodi se.


8:52 - Ukrajina već ima 40 osumnjičenih i 11.000 slučajeva u istrazi ratnih zločina, rekla je glavna tužiteljica Irina Venediktova.

- Uvjerena sam da ćemo u bliskoj budućnosti vidjeti i druge slučajeve koji se prenose na sudove, a počinitelji izlaze pred suce. Osigurat ćemo da se ovi slučajevi privedu svom logičnom kraju - rekla je.

Njezini su komentari uslijedili nakon što je Kijev saslušao svoje prvo suđenje za ratne zločine od početka invazije u veljači. Vadim Shisimarin, zapovjednik tenkovske divizije Kantemirovskaja, optužen je da je ubio nenaoružanog čovjeka na biciklu, nakon što mu je naređeno "da ubije civila kako ga ne bi prijavio ukrajinskim braniteljima", tvrde tužitelji.


8:35 - SAD će ovog vikenda nastojati razjasniti protivljenje Turske pridruživanju Švedske i Finske NATO-u. Jučer je turski predsjednik Recep Tayyip Erdogan rekao da njegova zemlja nije naklonjena prema nordijskim nacijama koje se pridružuju savezu. Turska bi mogla iskoristiti svoje članstvo da stavi veto na poteze za primanje Švedske i Finske u NATO.


8:20 - Ukrajinska zastupnica pozvala je SAD da Ukrajini pruže sustave protuzračne obrane i borbene zrakoplove, rekavši da je situacija na bojnom polju daleko gora nego što je bila na početku rata.

- Trenutno je pakao na prvoj crti bojišnice - rekla je Oleksandra Ustinova i dodala da gube mnogo više ljudi nego što je bilo na početku rata.

Ukrajina više ne traži borbene avione MiG iz sovjetske ere jer se "rat promijenio".


8:12 - Činjenica da je Rusija uspjela samo nametnuti prorusko lokalno vodstvo u gradu Hersonu "naglašava neuspjeh ruske invazije da postigne napredak prema svojim političkim ciljevima u Ukrajini", navodi britansko Ministarstvo obrane u svom najnovijem obavještajnom ažuriranju.

Administracija u Hersonu pod ruskom kontrolom priopćila je da planira zatražiti aneksiju Moskve u srijedu. Rusija je okupirala Herson u ožujku i zauzela zgradu gradskog vijeća krajem travnja. Okupacija je naišla na prosvjede stanovnika, unatoč nasilnim pokušajima ruskih snaga da ih rastjeraju. Ministarstvo obrane je priopćilo da je središnji dio ruskog izvornog plana invazije vrlo vjerojatno bio "koristiti namještene referendume kako bi se većina ukrajinskih regija stavila pod dugoročnu prorusku vlast".


8:07 - Viša ruska zastupnica Anna Kuznetsova posjetila je regiju Herson u Ukrajini koju je okupirala Rusija da bi razgovarala o socijalnim i zdravstvenim potrebama lokalnog stanovništva, izvijestila je u subotu državna novinska agencija RIA, prenosi Reuters. Bilo je rijetkih potvrđenih izvještaja o posjetima ruskih visokih dužnosnika područja borbi otkako je Rusija napala svog susjeda 24. veljače. Herson je prva regija koja će biti pripojena nakon što je Moskva u travnju izjavila da je preuzela potpunu kontrolu nad regijom, u kojoj su bili sporadični antiruski prosvjedi.


7:24 - Ukrajina pobjeđuje u bitci za Harkiv, objavio je Institut za proučavanje rata u svojoj posljednjoj procjeni sukoba. Ukrajinske snage spriječile su ruske trupe da opkole, a kamoli da zauzmu Harkov, a zatim su ih protjerale iz okolice grada, kao što su to učinile ruskim snagama koje su pokušavale zauzeti Kijev. Ruske jedinice "općenito nisu pokušavale zadržati tlo protiv ukrajinskih snaga u protunapadu tijekom proteklih nekoliko dana, uz nekoliko iznimaka", piše The Guardian.


7:05 - Godišnja inflacija u Rusiji skočila je u travnju na najviših 17,8 posto u dva desetljeća, potaknuta sankcijama Zapada zbog vojne invazije Moskve na Ukrajinu, prenosi AFP. Otkako je predsjednik Vladimir Putin 24. veljače poslao vojsku u Ukrajinu, Rusija je pogođena nizom međunarodnih sankcija, uključujući embargo na ključni izvoz, ubrzavajući ionako visoku inflaciju.

Inflacija cijena hrane, što najviše brine Ruse s niskim primanjima, dosegnula je 20,5% na godišnjoj razini, prema Rosstatu. Tjestenina je poskupjela za 29,6%, maslac za 26,1%, a voće i povrće za 33%. Godišnja bi inflacija ove godine mogla doseći 23 posto prije nego što se uspori sljedeće godine i vrati na cilj od 4 posto u 2024., prema Centralnoj banci.


7:03 - Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski u petak je objavio da su razgovori s Rusijom o izvlačenju ranjenih branitelja iz tvornice Azovstal u Mariupolju vrlo složeni te da Kijev koristi "utjecajne posrednike". Ukrajina je predložila evakuaciju 38 najteže ranjenih branitelja, a ako im Moskva dopusti, Kijev kaže da će osloboditi brojne ruske ratne zarobljenike.

- Trenutno su u tijeku vrlo složeni pregovori o sljedećoj fazi misije evakuacije, uklanjanju teško ranjenih, medicinara. Riječ je o velikom broju ljudi. Naravno, činimo sve da evakuiramo sve ostale, svakog našeg branitelja. Već smo uključili sve diljem svijeta koji bi mogli biti najutjecajniji posrednici - rekao je Zelenski, ne navodeći detalje.


7:00 - Europska komisija želi odustati od pravila EU o tržišnom natjecanju kako bi omogućila vladama da ograniče cijene za potrošače u slučaju smanjenja isporuke ruskog plina. Državama članicama EU-a trebalo bi biti dopušteno da reguliraju potrošačke cijene u prijelaznom razdoblju kako bi ih zaštitile od skoka i prije akutne nestašice.

Komentara 80

ST
Startrack
17:04 14.05.2022.

Izgleda Rusi su se na pravu adresu obratili sa prosipanjem sile. Kao onomad 38 u Finskoj.

Avatar Hazl113
Hazl113
19:05 14.05.2022.

Ako je informacija točna, a vjerojatno je da će Izrael isporučiti Ukraini protubrodski sustav 5G SSM, onda se drasatično mijenja situacija u Crnom Moru u korist Ukraine.

BO
bohor
18:56 14.05.2022.

Isjum je gradu u Ukrajini a ne ruski grad kako se navodi u tekstu VL.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije