Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 29
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
MONS. ŽELIMIR PULJIĆ

Imao sam četiri slučaja i nitko nije razmišljao 
o vraćanju u službu

želimir Puljić
Foto: Patrik Macek/PIXSELL
21.02.2015.
u 13:15

Celibat kao institucija neće 
doći u pitanje, ne vjerujem da bi se 
to moglo dogoditi

Na pitanje kako biskupi u praksi postupaju kada se susretnu s problemom svećenika koji želi napustiti službu jer se zaljubio i želi osnovati obitelj, nadbiskup zadarski mons. Želimir Puljić, predsjednik Hrvatske biskupske konferencije, kaže kako se radi o "pravim ljudskim dramama".

– Nisam imao mnogo takvih slučajeva. Točnije, bila su dva u Dubrovniku i dva u Zadru. Nitko od svećenika nije razmišljao o vraćanju u službu, nego su htjeli da im se što prije omogući da budu svedeni na laički stalež i da kao laici mogu sudjelovati u crkvenom životu. Vidio sam da im se prilično žuri da to riješe, ali procedura je prilično duga – kaže mons. Puljić objašnjavajući da se svaki slučaj pojedinačno šalje u Kongregaciju za kler, gdje se treba opravdati ili dokazati razloge napuštanja službe te da im se da šansa da se kao laici uključe u Crkvu.

– Kada se netko zaređuje, onda to ne čini u dječjoj dobi, nego kao odrastao čovjek i svjestan je svih posljedica i traženja koje traži svećeničko zvanje. I kada se traži razrješnica, onda onaj koji to vodi mora pripremiti sve potrebne dokumente i dokazati se da se određena osoba zaletjela, da nije bila zrela ili svjesna što to znači, pa pomoći da se razriješi. Slično je kao i kod braka, gdje treba dokazati da nije bio valjan – objašnjava mons. Puljić.

– Celibat kao institucija neće doći u pitanje. Ne vjerujem da bi se to moglo dogoditi. Bit će ono što je oživio Drugi vatikanski koncil i što je zaživjelo u mnogim biskupijama, a to je ređenje oženjenih muškaraca kao đakona. To je bila praksa s početka Crkve i onda je zamrla. Danas su oni velika pomoć ondje gdje je nestašica klera jer mogu obavljati sve dužnosti poput svećenika osim ispovijedi i svete mise. Dakle, mogu pokapati, krstiti ili držati vjeronauk. I to je samo po sebi velika novost – kaže mons. Puljić. 

>> Puljić: Znakovito je da biskupom postaje kapucin. Dobro došao! 

>> Bivši svećenik: Celibat je glupost, nama trebaju i ljubav i seks

Komentara 17

Avatar d-ano
d-ano
16:36 21.02.2015.

Ne vidim u cemu je problem,pa tkom se svidja da se zeni nek se zeni,nek zivi kako zeli ,,,,,,,,,pravilo ,,,,,,,crkve je takvo da se ........ne zene,........znaci nemozes nametnut svima svoje misljenje izvolite mozete se zelit ili ne ali postovat zakoneat zakone koji postoje stoljecima se moraju postovat,,,,,,,,,,,,,,,,,,

CO
col3na
16:14 21.02.2015.

Sam Krist je sv Petru rekao da ce biti poglavar Njegove crkve i da ju vatra paklena nikad nece razoriti.Sv Petar je bio i prvi Papa zato vi protestanti i ini mrzitelji uzalud blatite sv katolicku crkvu.Gdije je blud nema Duha Svetoga a znamo da su se neki tzv proroci izvan krscanstva zenili s osmogodisnjim curicama.

BA
bajo2
14:17 21.02.2015.

....Nisam imao mnogo takvih slučajeva......boze kako laze tek tako.pa ja znam dok sam bio ministrant u mome mjestu je i svecenik,i dvije sestre su napustile to,a on cuo za 4 slucaja ahahahahahaha.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije