Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 30
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Granični prijelaz

Ilegalno ulaze psi, ovce i konji

'granica_nnn_dal_230310'
Foto: 'Photoshop'
1/3
25.03.2010.
u 10:20

Uglavnom se pokušavaju prokrijumčariti velike količine cigareta i pirotehnika.

Krijumčarenje lovačkog psa goniča, mješanca, šverc 1226 kutija cigareta te pokušaj ilegalnog unošenja 1102 petarde druge i treće klase preko međunarodne granice Strmice jedina su tri kaznena djela izbjegavanja carinskoga nadzora koja su ove godine evidentirana na tome graničnom prijelazu nedaleko od Knina.

Minirana Dinara

– Imigranti i oni koji se bave organiziranim kriminalom zaobilaze naše područje, prije svega zato što je 80 posto graničnog područja dinarsko i uglavnom miniran planinski lanac, a i zato što nakon što prijeđu granicu i dođu u Šibenik nemaju kamo. Grad nema izravnu trajektnu liniju s Italijom, a oni su usred Dalmacije i lako ih se može uhvatiti – obrazložio je Jadran Škugor, načelnik Odjela pogranične policije PU šibensko-kninske.

Tvrdi da je hrvatska granična policija na 49 kilometara granice Šibensko-kninske županije već dokazala da je spremna štititi vanjsku granicu Europske unije kada postanemo njezina članica.

– Ako se netko i uspije provući neopažen preko granice, moramo reći da će teško zaobići našu danonoćnu dubinsku kontrolu, koja provjerava sve ilegalne puteve u susjednim selima – dodao je Kristijan Gutić, pomoćnik načelnika policijske postaje u Kninu za graničnu kontrolu.

Zbog slabe protočnosti prometa imaju vremena na pretek, svako vozilo ili osobu mogu stoga detaljno pregledati.

Tako su prije dvadesetak dana u jednoj ophodnji na cesti u blizini granice uhitili psa bez putovnice pa su ga morali i zatvoriti. Naime, vlasnik psa Dušan Širko (61) iz jednoga od pograničnih sela nagovorio je muškarca da mu za 50 kuna pješice prevede psa preko granice. Dobio je kaznenu prijavu.

Uhitili psa

– Sve životinje moraju imati odgovarajuće papire da bi mogle preko granice jer baš na taj način mogu se prenijeti neke od opasnih bolesti. Prije nekoliko godina imali smo slučaj ilegalnog prelaska pet ovaca i čak tri konja, na sreću, brzo smo reagirali, a nakon toga su se mještani uozbiljili i disciplinirali – otkrila je Vedrana Mamić, voditeljica Odsjeka za granicu.

Hoće li kriminalci zaobilaziti Strmicu ulaskom Hrvatske u Europsku uniju, tj. nakon što taj granični prijelaz postane Schengenska granica, pokazat će vrijeme pa, granični policajci, odmarajte se dok još ima vremena. Inače, otvaranjem 24. poglavlja pregovora za ulazak Hrvatske u EU povećat će se i zapošljavanje na granici pa će u Strmici još ove godine posao pronaći desetak graničnih policajaca.

Granična policija obiju država tvrdi da im je uvođenje mješovitih policijskih ophodnji uvelike olakšalo posao.

– Nakon potpisivanja protokola između Vlade RH i Vijeća ministarstava BiH riješili smo se brojne papirologije. Ono što je važno, olakšali smo i život stanovnicima okolnih sela, koji bi, primjerice, zbog prelaska državne granice npr. tijekom sprovoda često imali velikih problema – kaže Radenko Sukara, pomoćnik zapovjednika jedinice granične policije Bosansko Grahovo. Tvrdi da poznaju gotovo sve stanovnike koji žive s jedne ili druge strane granice.

– Sve su to osobe starije životne dobi koje uvijek rado pomognu ako nam je pomoć potrebna. Ipak je ovo područje koje nije toliko naseljeno – zaključuje Sukara.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije