Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 0
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Navijački neredi na A1

Idući tjedan odlučuje se o žalbama, a lani je 77 osoba imalo zabranu dolaska na utakmice

Velika Gorica: Navijači koji su sudjelovali u neredima dovezeni na Županijski sud
Foto: Slaven Branislav Babic/PIXSELL
1/26
02.07.2022.
u 17:45

Među osobama kojima su lani izrečene zabrane uglavnom su bili navijači Dinama i Hajduka

Hoće li žalba ODO-a vezano za navijačke nerede na A1 biti usvojena, trebalo bi se znati idući tjedan kada će o njoj odlučivati izvanraspravno vijeće Županijskog suda u Velikoj Gorici. Nakon što su sutkinje istrage odbile prijedlog tužiteljstva da se 13-orici navijača Hajduka produlji istražni zatvor, smatrajući da će dostatno biti da im se taj istražni zatvor zamijeni mjerama opreza, tužiteljstvo se na tu odluku žalilo. Oni smatraju da razlozi za istražni zatvor, koji je uhićenim navijačima Hajduka bio određen zbog opasnosti od ponavljanja djela, i dalje egzistira.

Žalile se i obrane

Istovremeno, žalbe su uložile i obrane pojedinih osumnjičenika, koji smatraju da bi se mjera opreza trebala odnositi samo na zabranu odlaska na nogometne utakmice, a ne na sva sportska natjecanja.

Kome će Županijski sud u Velikoj Gorici dati za pravo vidjet će se idući tjedan, a priča o navijačkom divljanju na A1, pri čemu je ozlijeđeno 20 policajaca i 14 navijača, od kojih su četvorica propucana iz vatrenog oružja, lagano se pretvorila u policijsko-pravosudnu trakavicu. Jer neviđeno divljanje na A1 dogodilo se 21. svibnja, a javnost još nije dobila odgovore na sva pitanja. Tako se još ne zna gdje su bili policajci koje su huligani napali, zašto su ti policajci uporabili vatreno oružje, je li uporaba vatrenog oružja bila opravdana i zakonita, jesu li među 42 tada privedena navijača Hajduka uistinu ljudi koji su napadali policiju ili je policija privela koga je stigla, je li policija pucala na benzinskoj crpki ili na samoj autocesti kako je tvrdio poveći broj pripadnika Torcide, tko je izdao zapovijed da se puca, zašto policajci nisu imali svu potrebnu opremu...

Podsjetite se: Navijači koji su sudjelovali u neredima na A1 dovezeni na Županijski sud

Odgovore na navedena pitanja trebao bi dati MUP, koji na ponovljene novinarske upite ne odgovara. Istina, odmah nakon huliganskih ispada vrh policije je unisono tvrdio da je sve bilo sukladno zakonu, no takvo što ne može se tvrditi prije okončanja kriminalističkog istraživanja ili nalaza Unutarnje kontrole MUP-a.

Pogotovo kada se zna da je, prema zakonu, policiji zabranjena uporaba vatrenog oružja u masi. Uglavnom, nakon nemilih, divljačkih scena, u kojima samo pukom srećom nije bilo mrtvih, javnost i dalje ne zna što se točno dogodilo na A1, je li bilo propusta u organizaciji utakmice i organiziranoj pratnji navijača Hajduka, te ako jest, tko je za to odgovoran.

Prijavljeno i 10 žena

Inače, iz policijskih statistika proizlazi da je zbog kršenja odredbi Zakona o sprječavanju nereda na športskim natjecanjima, Zakona o prekršajima protiv javnog reda i mira te Zakona o javnom okupljanju koji su povezani s protupravnim ponašanjem na sportskim natjecanjima lani bilo privedeno 365 osoba, što je za 12,7 posto privedenih više nego 2020. Istovremeno su lani zbog istih stvari podneseni optužni prijedlozi protiv 433 osobe, kao i 33 kaznene prijave.

Što se tiče samog Zakona o sprječavanju nereda na športskim natjecanjima, lani je evidentirano 600 prekršaja. Od 600 prijavljenih osoba 10 su bile žene, 59 maloljetnici i 81 recidivist. Lani je 77 osoba imalo zabranu dolaska na sportska natjecanja, a zabrane su uglavnom izricane na područu PU zagrebačke, PU splitsko-dalmatinske i PU osječko-baranjske. Najviše zabrana izrečeno je navijačima Dinama, odnosno Hajduka.

VIDEO: Sukob policije i navijača

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije