Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 130
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
KADA SE COVID-19 UMIJEŠA

I sudska rasprava prijavljena zbog nepoštivanja epidemioloških mjera!?

Zagreb: Na Županijskom sudu nastavljeno je suđenje Milanu Bandiću i ostalima
Foto: Emica Elvedji/PIXSELL
1/6
07.12.2020.
u 17:00

U zagrebačkoj policiji potvrdili su da su poziv zaprimili i proslijedili ga Stožeru Civilne zaštite Grada Zagreba koji je nadležan za kontrolu provođenja epidemioloških mjera

Sudske rasprave su javne. Kažu Ustav i zakon o kaznenom postupku. No zbog epidemije COVID-19 i Ustav i Zakon o kaznenu postupku stavljeni su u drugi plan, pa je javnost sve češće, iz epidemioloških razloga, ne može nazočiti javnim raspravama.

Posljednji  takav slučaj dogodio se jučer na zagrebačkom Županijskom sudu gdje je nastavljeno suđenje Milanu Bandiću i ostalima optuženim u aferi Agram. Riječ je o postupku koji ima 15 optuženika, koji uglavnom ne nazoče raspravama, jer prema zakonu nisu obavezni. No i da svi odluče  nazočiti raspravama,  pitanje je bi li mogli, iako je to njihovo zakonsko pravo.

Prema odluci Nacionalnog stožera Civilne zaštite u zatvorenim prostorima, može biti najviše 25 osoba. No onaj tko je donosio tu odluku, očito nije mislio na suđenja s većim brojem optuženika, kakvih primjerice samo na zagrebačkom Županijskom sudu u ovom trenutku ima sigurno više od 10.

Pa tako jučer na javnoj raspravi, što nije prvi put, već sve učestalija pojava, nisu mogli nazočiti novinari. Jer je u sudnici, sukladno uputi Vrhovnog suda  mogao biti određen broj osoba , na razmaku od dva metra, a ta je kvota ispunjena  s odvjetnicima, članovima sudskog vijeća, tužiteljima i svjedocima.

A da cirkus bude potpun, netko od nazočnih očito je smatrao da ni činjenica što je u sudnici od 110 metara kvadratnih nazočno 26 osoba plus tri svjedoka na sudskom hodniku, ne znači da se mjere poštuju pa je obavijestio policiju o nepoštivanju epidemioloških mjera!?

U zagrebačkoj policiji potvrdili su da su poziv zaprimili i proslijedili ga Stožeru Civilne zaštite Grada Zagreba koji je nadležan za kontrolu provođenja epidemioloških mjera. Oni su prijavu zaprimili u 10.56, no nisu reagirali jer su je kako kažu kasno vidjeli, a i nemaju predstavnika državnog inspektorata koji kontrolira provođenje mjera.

No ustanovili su da je policija prijavu proslijedila državnom inspektoratu, koji će valjda tek naknadno ustanoviti jesu li epidemiološke mjere kršene ili ne. Kada zaprimi prijavu, jer je kažu, još nisu dobili.

Komentara 3

Avatar Grunf
Grunf
17:12 07.12.2020.

cirkus monty python

JU
jurajuric120
17:24 07.12.2020.

palicija nije nadležna, civilna zaštita nije vidla prijavu, a i da je nemaju koga poslati. jer to mene neko zahebava?

Avatar Grunf
Grunf
17:12 07.12.2020.

cirkus monty python

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije