Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 56
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
30 ministara u beču

Klisović s ruskim i ukrajinskim ministrima pokušava naći rješenje ukrajinske krize

Joško Klisović
Foto: Patrik Macek/PIXSELL
06.05.2014.
u 12:48

Austrijski mediji sastanak na vrhu najavljenih 30 ministara zemalja članica VE u Beču koji se održava pod posebnim policijskim i sigurnosnim mjerama, nazivaju ''posljednjom šansom“ u potrazi za rješenjem ukrajinske krize

Ukrajinska kriza glavna je tema 124. sastanka ministarskog Odbora Vijeća Europe, koji se održava u utorak u Beču. Prije početka sastanka austrijski ministar vanjskih poslova i integracije i trenutačni predsjedatelj VE Sebastian Kurz izjavio je novinarima na ulasku u bečku palaču Hofburg kako očekuje da sastanak bude ''jasan statement većine članica Vijeća Europe za slobodne i fer izbore“ u Ukrajini, 25. ovoga mjeseca. Istoga mišljenja bili su i njegovi kolege iz Velike Britanije i Ukrajine, William Hague  i Andrij Deščicja, dok je ruski ministar vanjskih poslova Sergej Lavrov šutke ušao u Hofburg.

- Ukrajinci imaju pravo izabrati svog predsjednika i parlament, a čini se da Rusija želi spriječiti predsjedničke izbore, što je posve pogrešno - rekao je Hague. Dodao je kako očekuje da će se velika većina sudionika skupa izjasniti u korist podrške predstojećim predsjedničkim izborima. Šef diplomacije Velike Britanije istaknuo je da su u Beču ''diplomatska vrata“ za rješenje ukrajinske krize ''otvorena“. Najavio da će iz Beča otputovati u Ukrajinu gdje će se sastati s predsjedničkim kandidatima. Ukrajinski ministar vanjskih poslova smo je kratko poručio kako očekuje ''jasnu podršku ministara VE za predstojeće predsjedničke izbore“.

S hrvatske strane na konferenciji u Beču sudjeluje zamjenik hrvatske ministrice vanjskih poslova Joško Klisović. Na godišnjem zasjedanju u Beču, koje se održava pod sloganom ''Vrijednost VE i stabilnost u Europi – aktualni izazovi“ i pod posebnim policijskim i sigurnosnim mjerama, nazočno je 30 od ukupno 47 ministara vanjskih poslova zemalja članica VE. Na kraju konferencije, u ponedjeljak poslijepodne, austrijski ministar Sebastian Kurz predat će predsjedanje Vijećem Europe Azerbajdžanu.

>>Poslovanje je ugroženo, ali iz Ukrajine se ne povlačimo

Komentara 34

DR
draxy
07:43 06.05.2014.

Kakva posljednja šansa-kriza je tek počela.Rusija neće dozvoliti da zemlje koje su nastale raspadom SSSR-a bez problema postanu članice NATO saveza i takav stav neće promjeniti nikakve sankcije.

AA
aabbcc
14:36 06.05.2014.

Majdan je vec izabrao svoju Vlast i sada treba prvo omoguciti i preostalim Majdanima da i oni izaberu svoju Vlast i to bi bilo nekako demokratski prije novih izbora .

Avatar Josip Kir
Josip Kir
13:55 06.05.2014.

El Indio (06.05.2014 u 07:44h) od lažnog azilanta koji stalno pljuje na pravdu i nemože se očekivati komentar zdravog razuma ( verovatno si lažno i svedočio u Hagu pa sad pokušavaš da opravdaš svoj azil) . . . . nekazil) . . . . neka prvo polože proamerički talibani u Kijevu pa da se razgovara .

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije