Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 94
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Istraga USKOK-a

I državni djelatnici u bandi koja je varala banke za 7 milijuna kuna

\'zaba--------141103 sla ( nova poslovnica zagrebacka banka na usluzi brodjanima,uz tekst M.Krpana) snimio:ivica galovic    (slav.brod)\'
Ivica Galović/PIXSELL
03.05.2012.
u 22:30

Nakon što budu svi ispitani u USKOK-u, osumnjičeni bi u petak trebali biti dovedeni sucu istrage zagrebačkog Županijskog suda radi određivanja jednomjesečnog istražnog zatvora.

U zajedničkoj akciji USKOK-a i policije razbijena je na području Zagreba organizirana kriminalna grupa od 12 osoba za koju postoje ozbiljne sumnje da je dulje vrijeme varala banke pri podizanju kredita. Kako neslužbeno doznajemo, riječ je o tome da su se osumnjičeni udružili kako bi na temelju dobro razrađene taktike podizali kredite koje na kraju nisu uopće vraćali.

Dio priznao krivnju

Na taj su način, prema neslužbenim informacijama, u vlastite džepove strpali najmanje sedam milijuna kuna. Uhićenima je policija pretražila domove te su kasnije dovedeni pritvorskom nadzorniku na Oranicama, odakle su pak u četvrtak dovođeni u sjedište USKOK-a na dalje ispitivanje.

Koliko se zna, neki od ispitanih pred tužiteljima su priznali počinjenje kaznenog djela te detaljno opisali način na koji su dolazili do kredita koje u nekim normalnim okolnostima ne bi nikako uspjeli realizirati.

Nakon što budu svi ispitani u USKOK-u, osumnjičeni bi u petak trebali biti dovedeni sucu istrage zagrebačkog Županijskog suda radi određivanja jednomjesečnog istražnog zatvora. S obzirom na to da su već u četvrtak imali priznanja dijela uhićenika, vrlo je vjerojatno da tužitelji neće za njih sve tražiti mjesec dana boravka u Remetincu, već bi se neki u nastavku postupka mogli braniti sa slobode. Osumnjičeni su, prema neslužbenim informacijama, imali i razgranatu mrežu pomagača od kojih su neki bili u državnim institucijama zaduženima za financije.

Početkom veljače, podsjetimo, pod istragom USKOK-a, također zbog prijevara, ali s nešto drugačijim kreditima, našla se peteročlana kriminalna grupa koja je zadarskim poduzetnicima jamčila dobivanje kredita iz fondova Europske unije. Mozak čitave operacije u ovom slučaju, prema sumnjama istražitelja, bio je Dalibor R. (47) koji je povezao ostale osumnjičene kako bi se na temelju krivotvorenih isprava predstavljali kao osobe koje mogu ishoditi nepovratne kredite namijenjene malim poduzetnicima i obrtnicima.

Imali i svoju agenciju

Prevaranti su koristili agenciju za koju su zainteresiranima govorili da je ovlaštena za posredovanje prema Ministarstvu financija, koje odobrava takve kredite, te da toj agenciji tijekom rješavanja predmeta trebaju podmiriti tekuće troškove kao što su pristojbe, ovjera dokumenata i izrada elaborata.

Po nalogu Dalibora R., na području Zadra Azemina M. (36) pronalazila je zainteresirane vlasnike trgovačkih društava i obrta, kojima je lažno predočavala mogućnost brze realizacije nepovratnih kredita posredstvom agencije.

Upućivala ih je Daliboru R. koji im je predstavljao način na koji će dobiti kredit. On im je također ostale pripadnike grupe lažno predstavljao kao osobe nadležne za odobrenje kredita, izradu dokumentacije, revizorske poslove i rad agencije.

Komentara 29

Avatar ReTuRn Of ThE AlieN
ReTuRn Of ThE AlieN
22:44 03.05.2012.

Ajme, jadne banke, što će sad jadnici? Jao, kako mi je žao......Ma rokaj samo bagru

GO
google
22:51 03.05.2012.

mogli ste objaviti puno ime i prezime, nisu maloljetnici , a ako vam nije dostupno , prozovite one koji vam ne daju imena jer se po tome vidi da oni štite kriminalce i iz te prevare dobivaju naknade

HE
hellbani
22:36 03.05.2012.

I nakon toga Banditos i svi njegovi rodaci imaju place po 15 000 kn :D

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije