Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 43
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
USPJELA AKCIJA

Hugo Chávez isposlovao još jedno puštanje talaca

Oslobođeni taoci pjevaju s predsjednikom Hugom Chavezom u palači u Caracasu
import
28.02.2008.
u 17:23

Četvero bivših parlamentarnih zastupnika iz Kolumbije, koje su otele marksističke Kolumbijske revolucionarne oružane snage (FARC), oslobođeno je u srijedu na jugoistoku Kolumbije. Riječ je o bivšim parlamentarcima Gloriji Polanco, Orlandu Beltranu, Luisu Eladiju Perezu i Jorgeu Gechemu, za koje se govorilo da imaju srčanih problema.

Posredovao Chávez
U pregovorima o oslobađanju talaca sudjelovale su Venezuela i Kolumbija, uz pokroviteljstvo ICRC-a. Predvodila ih je kolumbijska senatorica Piedad Córdoba, uz venezuelskog predsjednika Huga Cháveza i njegova ministra unutarnjih poslova Ramona Rodrigueza Chacina, koordinatora spasilačke operacije.

Šef francuske diplomacije Bernard Kouchner ocijenio je ovaj događaj "snažnim poticajem" za oslobađanje drugih talaca, među kojima je i Ingrid Betancourt, koja je oteta još u veljači 2002.

Bolesna zatočenica
Oslobođeni zastupnici potvrdili su da je ta kolumbijska političarka, koja ima i francusko državljanstvo, ozbiljno bolesna. Gloria Polanco je predsjednika Cháveza zamolila da se izbori za njeno što skorije oslobađanje jer je ona "vrlo, vrlo bolesna".

Boluje od hepatitisa B i, kažu oslobođeni taoci, "vrlo je blizu kraja". Nakon što je čuo te riječi, Hugo Chávez je "iz srca pozvao lidera FARC-a da premjesti Ingrid Betancourt na sigurniju lokaciju dok radimo na njenu definitivnom puštanju".

Francuski predsjednik Nicolas Sarkozy poručio je da je spreman osobno otići po nju. Marksistička gerila je, međutim, u srijedu odbila mogućnost oslobađanja drugih talaca dok se ne provede "demilitarizacija" Pradere i Floride, i to u roku od 45 dana. Tada bi, navode, vlada i FARC mogli razmijeniti zatočenike. (S. D.)

Ključne riječi

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije