Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 74
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
konferencija

'Hrvatski seljak nije nametnik ove države, što tvrdi ministar Čačić'

dragutin dukić
Duško Mirković/PIXSELL
29.05.2012.
u 12:02

Seljaci traže potpunu isplatu poticaja i promjene propisa o zemljištu i mlijeku

– Stanje je u agraru katastrofalno, 8200 domaćinstava nije dobilo poticaje jer su navodno dužni državi, a poznato je da poticaji ne mogu biti predmet ovrhe pa sve to uzrokuje da seljaci prodaju obiteljsko zlato i srebro kako bi mogli preživjeti u ovim teškim vremenima – istaknuo je Dragutin Dukić, predsjednik Koordinacije seljačkih udruga Požeško-slavonske županije novinarima okupljenim na mjestu prijašnjih seljačkih prosvjeda na raskrižju cesta Požega – Našice i Pleternica – Kutjevo u Ferovcu pokraj Kutjeva gdje su bili i čelnici udruga iz desetak županija kontinentalne Hrvatske zajedno s predsjednikom Hrvatske poljoprivredne komore Matom Brlošićem.

U nastavku je upozorio na rast cijena što uzrokuje teškoće u kućanstvima, zatraživši do kraja tjedna isplatu svih poticaja jer će u protivnom udruge poduzimati druge aktivnosti što uključuje prosvjede seljaka.

– Hrvatski seljak nije nametnik ove države, što tvrdi ministar Čačić i drugi iz Vlade, jer mi godišnje u proračun dajemo osam milijardi kuna, a poticaji kasne uz stalni rast svih cijena – zaključio je Dukić, a Matija Brlošić dodao da država seljacima sada duguje 1,5 milijardi kuna.

– Stočari su očekivali poticaje po grlu stoke, kako je to bilo do sada, no odlučili su da se to sada isplaćuje na drugi način, stočari to nisu znali pa će ostati bez poticaja – naglasio je Brlošić dodajući da traže od Ministarstva poljoprivrede da se poštuje utvrđeno brojčano stanje stoke. Upozorio jer na neriješen problem vlasništva i korištenja državnog zemljišta površine od 80 tisuća hektara, a zbog toga seljaci na tim površinama neće dobiti poticaje. Očekuju da se status državne zemlja trajno riješi te najavljuje da će poljoprivredna komora zaštititi seljake.

Upozoreno je i na probleme mljekara koji su sadašnjim zakonskim propisima dovedeni u bezizlazan položaj.

– Novi pravilnik o kvaliteti i cijeni mlijeka donosi nam gubitke, ne vidimo razloge zbog čega ne koristimo europske praksu pa smatramo da taj pravilnik treba staviti izvan snage – istaknula je Mirjana Pirša, predsjednica Udruge stočara i proizvođača mlijeka Bilogora koja okuplja više desetaka seljaka Bilogorsko-podravske županije. Početkom idućeg tjedna na zajedničkom sastanku koordinacije seljačkih udruga odlučit će o idućim koracima jer tvrde da ne mogu čekati poboljšanje situacije u agraru.

Komentara 8

DA
daydream
12:39 29.05.2012.

Ne mogu se imati poticaji po čhvu, m2, jutrima i sl... nego po količini prihoda određene kulture koji na toj površini uspijevaju. To je bit igre. Kad se to tako postavi, onda bude puno toga jasnije.

JV
j.vojvoda
13:14 29.05.2012.

Kakav poticaj treba seljacima? Zasto? U komunizmu nije bilo poticaja a hrane je bilo.Sad su komunisti na vladi, pa neka nebude poticaja. Samo HDZ je bio tako glup da je dao poticaj, i oni koji su ga dobili sa pravili nerede po cestama, i rusili HDZ.

55
55
12:39 29.05.2012.

Tako vam i treba. Sto ste birali to ste i dobili. Znali ste kakav je ******** Cacic i ostali. Sada uzivajte vasu zabludu da ce vam biti bolje sa Komunjarom.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije