Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 5
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
izvorno hrvatsko

Hrvatske kamere 
otkrivat će plantaže koke 
u Kolumbiji

'28.04.2010., Gaj, Sibenik - U sklopu 7.medjunarodnog simpozija o humanitarnom razminiranju odrzana pokazana vjezba u mjstu Gaj. Uz strojeve za razminiranje na vjezbi su ucestvovali i psi tragaci mina
Foto: Hrvoje Jelavić/PIXSELL
1/4
25.01.2012.
u 12:01

Sustav pregleda terena iz zraka proizvod je hrvatske tehnologije i znanja, a žele ga i u Kini, Laosu, Kambodži... Uređaji koji snimaju minski sumnjiva područja koristit će se u žestokoj borbi protiv narkokartela

Naši pirotehničari bi, nakon pročešljavanja brojnih minskih polja po Hrvatskoj, uskoro mogli početi i potragu za eksplozivnim napravama u Aziji, ali i za poljima koke u Kolumbiji. Dio je to projekta zračnog razminiranja, koji je pokrenut u sklopu Hrvatskog centra za razminiranje, za koji su zainteresirane i države u kojima mina nema.

– Kroz naše znanstveno vijeće i tvrtku HCR-CTRO okupili smo brojne ugledne znanstvenike, profesore i doktore te smo postigli veliki uspjeh kao u, primjerice, korištenju strojeva u razminiranju. To je donijelo pravu revoluciju u ovim poslovima i u svijetu nemamo premca. Jadan od sličnih projekata je i zrakoplovni izvid. Riječ je o korištenju letjelica u kojima se nalazi sofisticirana oprema kojom se pregledavaju prostori, a rezultat je isključivanje nekih parcela iz popisa minski sumnjivih ili detekcija nekih novih, nepoznatih, minskih polja. Sve ovo isključivo je produkt hrvatskog znanja i pameti – rekao je Zdravko Modrušan, ravnatelj HCR-a.

Moderne tehnologije

Detalje o brojnim suvremenim tehničkim rješenjima koji se koriste u ovom projektu HCR čuva kao poslovnu tajnu, no poznato je da se pri snimanju terena koriste četiri različite kamere. U praksi sva oprema smještena je u posebnom kontejneru, a uz nju je i stručno osoblje koje prikuplja podatke s kamera i radi prvi krug obrade. Poslije se svi prikupljeni i sortirani podaci analiziraju softverom izrađenim samo za tu namjenu. Pilot-projekti ove metode razminiranja već su provedeni u Hrvatskoj i susjednoj Bosni i Hercegovini.

U praksi, kontejner s opremom i stručnjacima montiran je bio na vojni helikopter Mi-8, kojim su zatim nadlijetana sporna područja. Ovisno o potrebama, kamere snimaju područje koristeći od 7 do čak 15 različitih spektara. Iako je riječ o kombinaciji više modernih tehnologija, iz HCR-a tvrde kako je najvažnija analiza prikupljenih podataka koje stručnjaci nakon preleta obrađuju. Pouzdanost je te metode više od 99 posto. U projektu sudjelovala je i tvrtka Geofoto.

– Sve smo pokrenuli još 2005. uz pomoć norveške vlade. Snimili smo minski sumnjiva područja, uključili vojne karte s crtama razgraničenja i vojnim akcijama te podatke MUP-a i HCR-a. Tako je stvoren GIS, Geoinformacijski sustav. Njime je smanjen minski sumnjiv prostor u Hrvatskoj čak trideset posto, a ušteđeno čak dvije milijarde kuna – rekao je Zvonko Biljecki, direktor Geofota, istaknuvši kako je riječ o najmodernijem informacijskom sustavu na svijetu.

Vrijedno i isplativo

Zbog iznimnih ušteda za ovu metodu zainteresirala se i Međunarodna zaklada za razminiranje i pomoć žrtvama mina ITF, koja se u najvećoj mjeri financira novcem američke vlade.

– Pilot-projekt zrakoplovnog izvida koji smo proveli u Hrvatskoj stajao je otprilike 250.000 eura. Da smo ista područja krenuli razminirati klasičnim metodama, stajalo bi nas čak četrdeset milijuna eura. To govori o golemoj vrijednosti te metode, ali i njezinoj isplativosti. Nije riječ o uštedama od trideset ili četrdeset posto, nego o troškovima koji su otprilike trideset do čak pedeset puta manji – objasnio je Iztok Hočevar, savjetnik za međunarodnu suradnju u ITF-u.

Dogovorom HCR-a i ITF-a zajednički bi se nastupalo na stranim tržištima, za što postoji veliko zanimanje.

– Osim u Bosni, gdje smo već odradili pilot-projekt sličan onom u Hrvatskoj, zainteresirani za zračne izvide su i u jugoistočnoj Aziji. Riječ je o minskim poljima u Kambodži, Laosu, Kini i nekim drugim državama. Kontaktirali su nas i iz europskih agencija koje se bave sličnim poslovima. Zanimljivo je da su interes pokazali i iz Kolumbije. Tamošnje vlasti ovu tehnologiju baziranu na zračnom snimanju žele primijeniti u borbi protiv organizirane trgovine drogom i detektiranju plantaža koke – zaključio je Hočevar.

Ključne riječi

Komentara 2

TO
tomaivan
12:49 25.01.2012.

jel možemo najprije očistit hrvatsku od mina ?

OL
olovka
13:34 25.01.2012.

E ne moze se cistiti hrvatska od mina , bitnije je da amerika vlada kokainskim svijetom ,a ne tamo neki juznoamerikanci ,zato braco rvati pomoc za amere ce da se isplati ,vasa dijecica (tek rodena ) imat ce sansu da uzivaju u americkoj koki a ne nekoj jeftinoj kolumbijskoj ,znaci pomoc ce da se isplati kad tad a mine koga briga za jednog glupog seljaka cija je kravica zalutala u mine.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije