Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 62
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Novi zapovjednici

Hrvatska vojska pomlađuje se časnicima školovanima u SAD-u i Europi

Vukovar, vojarna, Hrvatska vojska
Foto: Davor Javorović/Pixsell
1/4
12.12.2017.
u 12:30

Strateški potezi: zapovjedni vrh Hrvatske vojske bit će potpuno promijenjen

U idućih tjedan dana zapovjedni vrh Hrvatske vojske bit će potpuno promijenjen jer na čelo Hrvatske kopnene vojske, ratnog zrakoplovstva i ratne mornarice dolaze novi zapovjednici. I u Ministarstvu obrane ovaj, po širini kadrovskih promjena još neviđeni zahvat, ocjenjuju kao “veliko pomlađivanje Hrvatske vojske na strateškoj razini”.

Visoko školovani časnici

Ne zamjenjuju se samo čelnici triju grana HV-a nego i niža zapovjedništva, sveukupno na desetak funkcija. Promjene su, međutim, bile najavljene još u svibnju 2017., tako da neće biti nikakvih drama jer su svi akteri pripremljeni ili za odlazak u mirovinu ili na nove dužnosti. Ove su “tranzicije” prije šest mjeseci usuglašene između vrhovne zapovjednice Kolinde Grabar-Kitarović, ministra obrane Damira Krstičevića i načelnika Glavnog stožera OS RH generala zbora Mirka Šundova.

Pogledajte 26. obljetnicu osnutka HRZ-a i PZO-a:

Vukovar, vojarna, Hrvatska vojska
1/11

Pogledaju li se životopisi i karijere novih zapovjednika i njihovih novih zamjenika, kao i zapovjednika vojnih baza, na zapovjedne dužnosti dolaze visoko školovani časnici (zapovjednici su netom pred rat završili i akademije u JNA), koji su se školovali i u hrvatskim ratnim školama, ali svi, u pravilu, kasnije i na vojnim i ratnim školama SAD-a, kao i europskim školama.

Ministar Krstičević kaže da će pomlađivanje HV-a novim zapovjednim kadrom osigurati bolju budućnost, napredak i nove sposobnosti nužne za odgovor na izazove koji dolaze.

– Potičem i cijenim časnike koji su se školovali u inozemstvu, koji imaju brzinu reakcije, preuzimaju odgovornost i mogu donositi odluke uz vrijedna iskustva koja su stekli u Domovinskom ratu – kaže.

Primopredaja dužnosti u HRZ i PZO-u održat će se danas, 12. prosinca na Plesu, a umirovit će se dosadašnji zapovjednik, brigadni general Miroslav Kovač, a tu dužnost preuzet će njegov brigadir Mato Mikić. Njegov zamjenik i načelnik stožera HRZ i PZO-a bit će aktualni zapovjednik 91. zrakoplovne baze brigadir Michael Križanec, a novi zapovjednik 91. zrakoplovne baze na Plesu je pukovnik Željko Ninić, pilot borbenog aviona.

Primopredaja dužnosti zapovjednika u 93. zrakoplovnoj bazi u Zemuniku već je održana u listopadu između dosadašnjeg zapovjednika brigadira Karola Lučana i novog, pukovnika Marija Pleše. Za novog načelnika stožera i ujedno zamjenika zapovjednika 93. zrakoplovne baze imenovan je pukovnik Davor Turković, dosadašnji zapovjednik Protupožarne eskadrile. Brigadir Lučan raspoređuje se u Zapovjedništvo HRZ i PZO-a. U HRM-u primopredaja je 18. prosinca u Splitu. Kapetan bojnog broda Ivo Raffanellil, dosad zapovjednik Obalne straže RH, preuzet će zapovjedništvo HRM-a, a dosadašnji zapovjednik kontraadmiral Predrag Stipanović dužnost vojnog predstavnika RH u NATO i EU u Bruxellesu. Primopredaja je obavljena i u Obalnoj straži na čelo koje dolazi kapetana bojnog broda Milan Blažević.

Vukovar, vojarna, Hrvatska vojska
1/15

Odlaze u mirovinu

U Hrvatskoj kopnenoj vojsci primopredaja se održava 19. prosinca, kada će biti umirovljen zapovjednik general pukovnik Mate Ostović, a novi zapovjednik HkoV-a postaje brigadni general Siniša Jurković, sadašnji načelnik stožera i zamjenik zapovjednika HKoV-a. Tu pak sada dolazi brigadni general Boris Šerić.

Primopredaja će 20. prosinca biti i na Hrvatskom vojnom učilištu “Dr. Franjo Tuđman”. General pukovnik Slavko Barić odlazi u mirovinu, a zamijenit će ga general bojnik Mate Pađen, do sada vojni predstavnik RH u NATO i EU.

Do kraja godine također u mirovinu odlaze i zamjenik zapovjednika HVU-a brigadni general Zdravko Klanac, načelnik Uprave za logistiku GSl OS RH general bojnik Vlado Šindler i načelnik Uprave za planiranje GS OS RH komodor Marileo Staničić.

Ivo Raffanelli – mornarica

Komodor Ivo Raffanelli rođen je 1965. u Makarskoj. Završio je Mornaričku vojnu akademiju u Splitu 1987. U Domovinskom ratu bio na niz dužnosti, od zapovjednika satnije do zapovjednika Divizijuna desantnih brodova. Donedavno zapovjednik flotile HRM-a, a 2005. završava i Ratnu školu Fuhrungsakademie der Bundeswehr LGAI-04 u Hamburgu.

Mato Mikić – zrakoplovstvo

Brigadir Mato Mikić rođen je 1965. u Trnavi. Zrakoplovnu vojnu akademiju završio je u Zemuniku 1988. U Domovinskom ratu bio je pilot MiG-a 21, poslije nastavnik letenja na Pilatusu PC-9, dosad je bio načelnik stožera – zamjenik zapovjednika HRZ i PZO. Završio je i Squadron Officer School, Air University, SAD (2003.)

Siniša Jurković – kopnena vojska

Brigadni general Siniša Jurković rođen je u Novoj Gradiški 1968. Školovan na vojnoj akademiji u Beogradu. U Domovinskom ratu bio je načelnik oklopno-mehaniziranih postrojbi u Posavini. Završio vojnu diplomatsku i National Defence University u SAD-a. Bio načelnik stožera i zamjenik zapovjednika HkoV-a.

Komentara 15

FI
FidelkastroN
13:31 12.12.2017.

Kada bude pisalo Hrvatska vojska pomlađuje se časnicima školovanim u HRVATSKOJ onda ću bit sritan .Smo u Hrvatskoj šta mi smo retardirana nacija da ne možemo svoj vojni kadar doma školovati .Uvik nama netko triba zato i jesmo tu di jesmo .Guštetska propaganda EU Guzicolizaca

LU
lunar777
14:18 12.12.2017.

A prije toga školovanim u jugoslavenskoj armiji... gotovo svi. Ne kažem da nisu domoljubi ali eto, čisto da se zna...

AN
ante92
12:51 12.12.2017.

Uhljebljivanje u vojsci.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije