Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 2
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Ministar Krstičević:

'Domovinska sigurnost je interes svakog građanina Hrvatske'

Damir Krstičević
Foto: Petar Glebov/PIXSELL
1/5
06.12.2017.
u 12:13

Ministar Krstičević još je jednom naglasio kako je veliki iskorak Republike Hrvatske učinjen donošenjem Strategije nacionalne sigurnosti i Zakona o sustavu domovinske sigurnosti.

Potpredsjednik Vlade i ministar obrane Republike Hrvatske Damir Krstičević sudjelovao je na Konferenciji o sigurnosti informacijskih sustava u Zagrebu, gdje je održao i prezentaciju pod nazivom "Izazovi i perspektive domovinske sigurnosti", izvijestili su iz MORH-a. 

Organizator Konferencije je Zavod za sigurnost informacijskih sustava (ZSIS) pod pokroviteljstvom Vlade Republike Hrvatske. Konferenciji su, uz ministra Krstičevića, nazočili ministar unutarnjih poslova Davor Božinović, načelnik Glavnog stožera Oružanih snaga RH general zbora Mirko Šundov, ravnatelj Zavod za sigurnost informacijskih sustava Robert Žunac, rektor Sveučilišta u Zagrebu Damir Boras i drugi visoki uzvanici i predstavnici akademske zajednice, tvrtki i institucija.

Damir Krstičević
1/7

Ključne teme konferencije bile su vezane uz daljnji razvoj područja sigurnosti informacijskih sustava i kibernetičke sigurnosti u Republici Hrvatskoj u svjetlu Strategije nacionalne sigurnosti, Zakona o domovinskoj sigurnosti te Nacionalne strategije kibernetičke sigurnosti, kao i izgradnje Republike Hrvatske kao prosperitetnog digitalnog društva.

Veliki iskorak Hrvatske

Ministar Krstičević tom je prigodom još jednom naglasio kako je veliki iskorak Republike Hrvatske učinjen donošenjem Strategije nacionalne sigurnosti i Zakona o sustavu domovinske sigurnosti.

- Upravo Strategija nacionalne sigurnosti naglašava potrebu razvoja mjera jačanja otpornosti informacijskih i komunikacijskih sustava u kibernetičkom prostoru, kao i smanjivanje negativnih posljedica njihova ugrožavanja ili onesposobljavanja. Sukladno strategiji, težište mora biti usmjereno na ključne sustave za normalno funkcioniranje državnih institucija, pohranu, prijenos i razmjenu klasificiranih te osobnih podataka građana - poručuje Krstičević i objašnjava kako Strategija vrlo jasno definira četiri nacionalna interesa i devet strateških ciljeva u ostvarivanju politike nacionalne sigurnosti, stoji u priopćenju iz MORH-a.  

- Jedan od strateških ciljeva je uspostava i razvoj Sustava domovinske sigurnosti. Kako bismo izgradili Sustav domovinske sigurnosti potreban nam je partnerski odnos svih subjekata, odnosno partnerstvo za sigurnost. Domovinska sigurnost je interes svih subjekata države i društva i svakog građanina Republike Hrvatske - rekao je ministar i najavio kako se tijekom prvog kvartala 2018. godine planira održavanje simulacijske vježbe na scenarij kibernetičkog napada kojom će se testirati sve sastavnice Sustava domovinske sigurnosti, dodavši: „Želimo vidjeti eventualne nedostatke postojeće regulative i uvježbati rad Koordinacije u upravljanju u uvjetima krize“. 

Prevencija kibernetičkih napada

Vezano za nove sigurnosne prijetnje,  ministar  Krstičević je istaknuo: „Kako bismo u budućnosti prevenirali kibernetičke napade, nužno je paralelno s izgradnjom i unaprjeđenjem informacijsko-komunikacijskih sustava i digitalizacijom usluga poput e-zdravstva i e-uprave, unaprjeđivati i razvijati sigurnosne mehanizme zaštite“.

Ministar unutarnjih poslova Davor Božinović rekao je kako rizici s kojima se suočava suvremeno društvo  zahtijevaju sveobuhvatan pristup i provođenje zadaća iz okvira procesa upravljanja sigurnosnim rizicima koji su od značaja za nacionalnu sigurnost. - Svjetski je trend da se na državnoj, odnosno nacionalnoj razini dodatno unaprijede zakonski uvjeti koji će omogućiti sustavan, kontinuiran i sveobuhvatan pristup sigurnosnim izazovima - poručuje Božinović.

Konferencija o sigurnosti informacijskih sustava namijenjena je čelnicima i savjetnicima za informacijsku sigurnost državnih tijela te voditeljima i djelatnicima ustrojstvenih jedinstvenih u državnim tijelima, koji se bave informacijskom sigurnošću, odnosno sudjeluju u postupcima planiranja i uspostave informacijskih sustav te upravljanja njihovom sigurnošću.

Komentara 15

DU
Deleted user
13:39 06.12.2017.

Na žalost, to nema veze s "Interesom" jer bez Hrvata, nema ni Hrvatske sigurnosti? No, oni koji bacaju novac za prastare avione i helikoptere u ovakvoj krizi, gdje pola milijuna gladuje, čak je i uvredljivo pisati takve stvari?

JA
Jania
14:04 06.12.2017.

Ministar Krstičević polako, ali sigurno diže status hrvatskoj vojsci i vraća joj sjaj iz '95. Bravo.

Avatar mama mia
mama mia
14:42 06.12.2017.

Joj, gdje ti ipak tako školovani vidiš najveću opasnost od Rusa Srba Bosanaca Slovenaca Kineza

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije