Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 177
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
uskoro slijedi javni poziv

Hrvatska ima najmanje gimnazijalaca u EU: Uvode se velike promjene u strukovne škole

Zagreb: Za više od 445.000 učenika u Republici Hrvatskoj počela nova školska godina
Foto: Patrik Macek/PIXSELL
1/4
08.04.2024.
u 08:02

Uvjet je da obrazuju suficitarni kadar, zahtjev Ministarstvu šalje osnivač

Ministarstvo znanosti i obrazovanja uputilo je dopis hrvatskim srednjim školama u kojem ih informiraju kako strukovne škole koje obrazuju suficitarni kadar mogu predložiti upis jednog razrednog odjela gimnazije. Ujedno, Ministarstvo će uskoro raspisati javni poziv osnivačima za izgradnju ili dogradnju srednjih škola, također s ciljem povećanja obuhvata u gimnazijskim programima.

Jedan od ciljeva Nacionalnog plana oporavka i otpornosti, predstavljenog 2021. godine, jest uvesti cjelodnevnu školu i povećati obuhvat učenika gimnazijskim programima u odnosu na strukovne, i to s postojećih 30 posto na 40 posto. Ministarstvo planira povećati broj gimnazijalaca, kako zbog značajnog zaostajanja postotka za prosjekom EU, ali i, kako su naveli, zbog visoke stope napuštanja studija onih koji ih upisuju.

Gimnazijske programe kojima je svrha daljnji nastavak obrazovanja pohađa oko 30 posto učenika u Hrvatskoj, što je među najnižim udjelom u odnosu na prosjek država članica Europske unije, gdje je prosjek 52 posto, a strukovne programe obrazovanja pohađa 70 posto učenika, što je jedan od najvećih udjela učenika na razini strukovnoga obrazovanja u Europi, obrazložilo je Ministarstvo znanosti i obrazovanja. U Zagrebu je situacija bolja, tu je već sad 40 posto srednjoškolaca upisano u gimnazijske programe.

Ono što se od osnivača očekuje jest da na području svoje županije šire ponudu gimnazijskih programa obrazovanja, istovremeno optimizirajući ponudu suficitarnih strukovnih programa obrazovanja. Svi detalji i kriteriji bit će poznati po objavi poziva, navode iz Ministarstva znanosti i obrazovanja, a prenosi portal srednja.hr, koji piše kako se ranije iz Ministarstva mogla čuti i teza da je jedan od razloga za povećanje obuhvata učenika gimnazijskim programima visoka stopa odustajanja od studija učenika koji su prethodno završili strukovne škole.

POVEZANI ČLANCI:

One strukovne škole koje obrazuju učenike za zanimanja koja su na popisu suficitarnih, u dogovoru sa svojim osnivačem moći će od Ministarstva zatražiti da postanu mješovite jer će organizirati i gimnazijske programe.

Kako su iz Ministarstva znanosti i obrazovanja najavili portalu srednja.hr, uskoro će biti otvoren i javni poziv za osnivače srednjih škola na koji će moći prijavljivati projekte s ciljem ulaganja u izgradnju, rekonstrukciju i opremanje školskih zgrada kako bi se povećao obuhvat gimnazijskim programima. Iz Ministarstva navode i da je planirano vrijeme objave poziva za dogradnju škola tijekom ovog travnja.

VIDEO Zeko i potočić dobili mural u Osijeku

Komentara 19

BO
BozeSacuvaj
07:34 08.04.2024.

Elitistička Primorčeva šema školovanja iz 2006 je odavno doživjela krah..sve gurati na fakultete a bez kvalitetnog obrtništva je malo žešča debilana...

GE
gemist
07:41 08.04.2024.

Ak je tak kak piše,mi imamo bolji prosjek od EU.Svi bi samo studirali i onda s "lijevim fakultetima",ne računam medicinu,inženjere i sl.,peru suđe po Irskoj .Sigurno vani trebaju novinare,umjetnike,pravnike,ekonomiste...Obučeni zanatlija,doduše treba raditi,mlati veće pare nego fakultetlije i to ak gaa uspiješ naći jer ne znaju kud s poslom

IV
Ico_voljevica
07:44 08.04.2024.

Dakle,krenulo i raxyxyxyxye struke.tak siromasi sve manje znaju rukicama delat,treba i to malo rashitati.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije