Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 6
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
STATISTIČKI PODACI

Hrvatska europski rekorder po rastu cijena nekretnina: Zagreb ipak prvi put zabilježio pad cijena

Zagreb stan
Foto: Igor Šoban/PIXSELL, Ilustracija
1/3
05.07.2023.
u 12:08

Litva i Hrvatska jedine su dvije članice EU gdje je rast cijena nekretnina na godišnjoj razini bio dvoznamenkast

Hrvatska je europski rekorder po kretanju cijena nekretnina u prvom tromjesečju ove godine u odnosu na prošlu, sa stopom rasta od visokih 14 posto u odnosu na cijene s početka 2022 godine. Za to vrijeme cijene su na godišnjoj razini u EU i eurozoni porasle svega 0,4, odnosno 0,8 posto. Uz Hrvatsku, velik skok cijena bilježi i Litva, jedine dvije članice EU gdje je rast cijena nekretnina na godišnjoj razini bio dvoznamenkast.

S druge strane najveći pad cijena nekretnina bilježe Njemačka i Danska, nešto sitno ispod 7 posto, a minusi se redaju i u Finskoj, Nizozemskoj, zemljama Beneluxa. Ipak, i kod nas je došlo po prvih vidljivih znakova usporavanja. U prvom tromjesečju ove godine, cijene u Zagrebu su prvi put pale za 0,3 posto u odnosu na zadnje tromjesečje prošle godine.

VEZANI ČLANCI:

Na Jadranu se i dalje tražilo više, i to 3,6 posto više nego na kraju 2022. godine, a osjetan skok cijena od 5,5 posto bilježe i ostali dijelovi Hrvatske, navodi Državni zavod za statistiku. Istovremeno, u prvom tromjesečju 2023. cijene stambenih nekretnina u EU pale su za 0,7 posto u usporedbi s četvrtim kvartalom 2022. godine, dok su najamnine porasle za 0,9 posto. Ovo je drugi tromjesečni pad cijena stanova i kuća zaredom u EU nakon pada od -1,4 posto u četvrtom kvartalu 2022. 

Nakon 2010. godine cijene nekretnina su se više nego udvostručile u Estoniji (+200%), Mađarskoj (+180%), Litvi (+146%), Latviji (+132%), Luksemburgu (+126%), Češkoj (+123%) i Austriji (+ 122%). U tom periodu nekretnine su pojeftinile jedino u Grčkoj,  14 posto, Italiji (9%) i Cipru (2%). U Hrvatskoj  su se u gradu Zagrebu cijene nekretnina udvostručile nakon 2015. godine, dok su na Jadranu porasle 66 posto, a ostalim dijelovima zemlje 54 posto. 

VIDEO Baka iz Zagreba osvojila 80.000 eura: "Sve dajem svojim unucima kako bi njima bilo malo lakše"


 

Komentara 1

DZ
Dzasmin
13:39 05.07.2023.

Nema sanse da bih platio tu bezobrazluk cijenu u ZG, za tu cijenu mozes kupiti kvadrat stana u Parizu, Madridu, Rimu, Becu, Stuttgartu......sto bih i ucinio, nema tu domoljublja kad se o novcu i omjeru placeno dobijeno radi!

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije