Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 1
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Predsjednik Vrhovnog suda

Branko Hrvatin: Svakom je njegov predmet najvažniji

Foto: HRT Screenshot
1/2
07.11.2014.
u 19:15

Predmet žalbe udruge Franak nastojat ćemo riješiti u primjerenom roku, no ne na uštrb drugih predmeta, kazao je Hrvatin

Predsjednik Vrhovnoga suda RH i DIP-a Branko Hrvatin gostuje u emisiji Javna stvar HTV-a u kojoj je dao ocjenu sudbene vlasti u Hrvatskoj. Komentirao je i  povjerenje hrvatskih građana prema sudovima te ovlasti DIP-a.

Na početku emisije osvrnuo se na slučaj Franak i žalbu Udruge Franak i Potrošač na odluku Visokog trgovačkog suda.

 - Vrhovni sud odlučuje o reviziji i predmet je stigao na sud te je ušao u veliki broj predmeta koji čekaju da se riješe, no dobio je sudsko vijeće. On je vezan uz iznimno velik broj osoba i kojima je to egzistentno važno. Nastojat ćemo ga riješiti u primjerenom roku, no ne na uštrb drugih predmeta. Svakom je čovjeku, njegov predmet najvažniji, kazao je Hrvatin i dodao kako se ponekad osjeća kao boksač koji u ring ulazi s jednom rukom vezanom iza leđa.

O iznosima jamčevina Hrvatin je kazao:

 - Najgore je kada se o tome polulaički razgovara. Kako je sudac istrage obrazložio, to ćemo tek vidjeti. Jamstvom se ne osigurava buduća naplate imovinske koristi nastale kaznenim djelom. Jamčevina uvijek glasi na novčani iznos, a polaganje je moguće u vrijednostima koje se mogu unovčiti. Taj se novčani iznos može pretvoriti u hipoteku, kazao je Hrvatin.

Predsjednik Vrhovnog suda kazao je kako su svi građani dužni odazvati se svjedočenju na sudu.

 - Postoji mogućnost da se netko opravda, ako postoje opravdani razlozi nedolaska. Premijer se odazvao pozivu suda, a da to nije učinio, a nije se opravdao, postoje određene disciplinske mjere. Može vas se novčano kazniti i malo pritvoriti.

O svojoj ulozi kao šefu DIP-a kazao je kako je prva zadaća DIP-a primiti kandidaturu, napraviti listu kandidata, tehnički pripremiti izbore.

Na pitanje zna li datum izbora kazao je kako 'Vlada raspisuje izbore'.

O troškovima iz pretkampanje rekao je kako u ovom trenutku nema promidžbe te je se ne može kontrolirati, ali da će se moći vršiti kontrola troškova stranačkih kandidata.

Na pitanje može li teoretski prvi krug biti 11. siječnja kazao je kako o tome odlučuje Vlada, a da bi o pitanju ispravnosti termina eventualno trebao odlučiti Ustavni sud.

O smanjivanju mreže sudova kazao je kako je to nastavak jednog procesa.

 - To je jedan kontinuitet. To se mora učiniti tako da se građanima ne umanji mogućnost pristup sudovima. Moramo specijalizirati suce, a to možemo samo na velikim sudovima, kazao je Hrvatin.

>> Hrvatin: DIP nije mogao provjeriti račun Milana Bandića

>> Trebaju li u DIP-u biti isključivo pravnici?

Komentara 9

Avatar TvojUjko
TvojUjko
19:16 07.11.2014.

Najbolje se preseliti na Velebit i ne čitiati i ne gledati vijesti..

TR
to.rijeka
21:53 07.11.2014.

jel to onaj što za partiju namješta rezultate izbora ??????

Avatar bambam
bambam
19:28 07.11.2014.

Svi moraju cekati svoj red osim ako se ne prezivas Perkovic.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije