Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 166
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Ekologija

Hrvat Bojan Šlat počinje veliko čišćenje Pacifika

ocean
25.07.2018.
u 19:21

Njegov projekt već je dobio ime Pac Man jer funkcionira kao “žderač” iz popularne igrice

The Ocean Cleanup našeg mladog znanstvenika s adresom u Nizozemskoj Bojana Šlata postaje opipljivim.

Sustav kojim će se najprije počistiti nešto što se zove Velika pacifička nakupina smeća a onda iz oceana ukloniti 90 posto plastike do 2040. godine dobio je svoj oblik te će 21-godišnji Šlat konačno početi s testiranjem svoje ideje.

Velik kao tri Francuske

U stranim je medijima njegov projekt već dobio ime – Pac Man! Nije bez razloga, sustav je doista pomalo sličan “žderaču” iz čak i danas popularne igrice, a i funkcionira na sličan način. Odnosno tako je njegovo funkcioniranje nazvao sam Bojan Šlat: – Pogonjen vjetrom i valovima, moj će se sustav kretati oko velike pacifičke nakupine kao golemi Pac-Man – rekao je, a svjetski mediji to na simpatičan način i prihvatili.

ocean
1/5

Na polukružno oblikovane plastične cijevi koje će plutati površinom oceana duljine 600 metara obješen je tri metra dubok skut na koji će se hvatati plastični otpad. Skut će se kroz gusti pojas plastike kretati inercijom mora te energijom vjetra, a svakih nekoliko mjeseci posjećivat će ga brodovi kako bi pokupili “uhvaćenu” plastiku te je odvesti na kopno gdje će se reciklirati. Procjena je kako je ova najveća nakupina otpada na površini mora velika otprilike kao tri Francuske, odnosno ima površinu od 1,6 milijuna kvadratnih kilometara.

Za pet godina tek polovica

Sustav koji će se sada testirati dosta je izmijenjen u odnosu na originalnu ideju Bojana Šlata te se sada kreće puno stabilnije pa je njime moguće prikupiti više plastike. – Završili smo redizajn prošlog ljeta, dali ga na recenziju trećim stranama te je ovo sustav koji će do jeseni krenuti u obračun s velikom nakupinom – rekao je Šlat.

Jasno, jedan sustav neće biti dovoljan da u neko razumno vrijeme ukloni najveću nakupinu otpada u povijesti svijeta. Planira se postaviti čak 60, a o kolikoj je količini riječ, govori i proračun prema kojem će za pet godina ta velika flota uspjeti počistiti tek polovicu velike nakupine.

Skuta ispod cijevi oblikovana je tako da prikupi plastiku ispod površine zajedno s lakšim komadima koji plutaju, a može “uhvatiti” i one od tek nekoliko milimetara pa do ostavljenih ribarskih mreža koje su velike i nekoliko desetaka metara. Ukupno je to 1,8 bilijuna komada ukupno teških 80.000 tona, dakle kao 500 Jumbo Jetova.

Komentara 2

NO
nogogaz
19:43 25.07.2018.

Nije to nesto novo nit je prvi nit zadnji koji zeli ocistit plastiku u oceanima. Skoro svi "zderaci" rade po slicnom sistemu. Nije potrebno dosta pameti za takav projekat vec ogromno novca. Ali svaka cast Bojanu i svima koji imaju isti interes! Da nas bar ima vise!

KP
koraljka.polacek
19:36 28.07.2018.

Bravo za Bojana, more ocajnicki treba pomoc. Btw.Bojan je Nizozemac hrvatskog porijekla. Svi koji prate novosti o zagadjenju mora, akcijama ciscenja itd, znaju da je Bojanova opcija prisutna tj. njegov plan krenuo prije dobrih 5 godina.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije