Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Vijesti Hrvatska

HRT se ispričao zbog emisije o spolnom odgoju i okrivio urednicu

Urednica Vidović Krišto pročitala je pismo gledatelja Žarka koji je uvođenje spolnog odgoja u hrvatske škole poistovjetio sa seksualnim zlostavljanjem mladih i djece. Potom su prikazani isječci iz filma ''The Kinsey Syndrome''
30. prosinca 2012. u 10:54 137 komentara 2496 prikaza
slike hrvatske
Foto: Screenshot HRT
Pogledajte galeriju 1/3

Protiv Karoline Vidović Krišto, urednice HTV-ove emisije Slika Hrvatske u kojoj je obrađena tema uvođenja spolnog odgoja u školski sustav, bit će poduzete oštre mjere. Potvrdila je to glasnogovornica HRT-a Dorotea Lazanin Jelenc koja je ujedno svim gledateljima uputila ispriku zbog stavova iznesenih u posljednjoj epizodi koja je pod nazivom ''Pedofilija kao temelj spolnog odgoja?'' emitirana u subotu navečer.

U nizu izjava sugovornika započetih isticanjem dijela božićne poruke kardinala Josipa Bozanića koja govori da ''politička vlast koja, zanemarujući temeljne antropološke istine, pokušava riješiti društvene probleme, neophodno dovodi do razaranja čovjeka i nesreće za Hrvatsku'', Vidović Krišto pročitala je i pismo gledatelja Žarka koji je uvođenje spolnog odgoja u hrvatske škole poistovjetio sa seksualnim zlostavljanjem mladih i djece. Potom je uslijedilo i prikazivanje pojedinih isječaka iz po nekima kontroverznog filma'' The Kinsey Syndrome'' u kojem autor Christian J. Pinto nastoji moralno devalvirati znanstveni rad pionira seksualne revolucije Alfreda Kinseya. Pinto u filmu iznosi niz tvrdnji poput one da je seksualnu revoluciju potaknuo znanstveni rad seksualnog psihopata koji je surađivao s nacističkim pedofilom te ga poticao na silovanja i moguća ubojstva djevojčica.

- HRT se ispričava gledateljima emisije Slika Hrvatske (koja se emitira za iseljenike) na jučerašnjoj emisiji urednice i voditeljice Karoline Vidović Krišto. Ističemo kako stavovi izneseni u emisiji nisu stavovi HRT-a. Zbog ozbiljnog narušavanja pravila struke te zloupotrebe položaja, HRT će poduzeti oštre mjere - navedeno je u priopćenju te televizijske kuće.

>>Premijeru, spolni odgoj pitanje je svjetonazora a ne higijene!

Nepomireni: HRT-ova isprika je nedemokra

Nepomireni: HRT-ova isprika je nedemokratska

O skandalu na HRT-u oglasila se i građanska inicijativa Nepomireni, dosad najpoznatija po organiziranju prosvjeda protiv predloženog programa zdravstvenog odgoja pod geslom "Ne dirajte mi djetinjstvo" u mnogim hrvatskim gradovima. Ispriku HRT-a smatraju nedemokratskom te zahtijevaju obustavu svih potencijalnih sankcija i javnu ispriku novinarki Karolini Vidović Krišto.

"Smatramo da je isprika u potpunosti nepotrebna i neprikladna jer insinuira da je novinarka bila neprofesionalna i tendenciozna. Takve insinuacije su netočne i nepravedno štete reputaciji gospođe Vidović Krišto. Iznošenje svih potencijalno relevantnih informacija u vezi s temom zdravstvenog odgoja, pa tako i emitiranog dokumentarca, mora biti tekovina koju bi jedna javna televizija trebala njegovati. U cijeloj emisiji, voditeljica nije niti u jednom trenutku pozivala na mržnju ili netoleranciju, već je argumentirano prikazala drugu stranu priče koju se ne može vidjeti u medijima, a važna je za javnu raspravu", poručili su Nepomireni. (ba/VLM)

GLOBALNA PANDEMIJA
Korona u Švicarskoj izmiče kontroli, a vlasti ne uvode nikakve mjere. WHO: 'Ne možemo vjerovati'
Generacija NOW
Donacijski program Hrvatskog Telekoma
Generacija NOW: 700 tisuća kuna za obrazovanje STEM kadrova
 • Avatar abakus
  abakus:

  @mravac8 Kardinal Bozanić je uljudan čovjek i zna što je kulturno ponašanje. Ako je već Milanović odlučio doći na misu, ne bi bilo lijepo otjerati ga. Pored toga, s obzirom na to da je Jovanovića četiri puta pozivao na dijalog ... prikaži još!g o ovom programu, na što se neodgojeni Jovanović potpuno oglušio, zaključio je da je to prilika da Milanović barem tako, s oltara, čuje stav Crkve o ovom programu.

 • Avatar maraaa
  maraaa:

  svaka čast Krišto.

 • ralvery:

  Bit će smjena na HRT-u! To se vidi i iz aviona. Ali tako i treba biti. Zašto pustiti neprijatelje da vode taj servis koji bi trebao služiti građanima? Tako da se dragi naši drugovi pripremite na lepršanje.