Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Vijesti Hrvatska

Hrabri pas Vučko obranio dvorište Popovićevih od bijesnih lisica

- Naš pas Vučko jednu je lisicu zadavio, a drugu je uspio potjerati iz dvorišta na cestu, gdje je na njega naletio automobil i ozlijedio ga, kaže Korsa Popović.
14. srpnja 2010. u 17:22 0 komentara 14 prikaza
pas vucko tjera lisice
Foto: Dragutin Šantoši/VLM

SLATINA – Prošle jeseni i zime na širem slatinskom području zabilježeno je samo pet slučajeva bjesnoće u lisica, što potvrđuje tvrdnju veterinarskih stručnjaka da je u šumama i lovištima broj lisica smanjen na potrebnu mjeru te da lisice ne prijete sigurnosti stanovništva i domaćih životinja. No, dva slučaja ulaska lisica u obiteljska dvorišta u Novoj Bukovici i Mikleušu, koja su se dogodila u posljednjih tjedan dana, upozoravaju na nesvakidašnju pojavu ljetne bjesnoće u lisica.

Da su lisice ulovljene u tim dvorištima bijesne, potvrdio je prije nekoliko dana Veterinarski zavod u Vinkovcima, pa su Državni veterinarski inspektor i veterinarske službe na slatinskom području pokrenule mjere za zaštitu stanovništva i domaćih životinja od bjesnoće. U Novoj Bukovici lisica je bila u kontaktu sa psom u dvorištu te je ubijena, a u drugom slučaju dva psa borila su se u obiteljskom dvorištu s dvjema lisicama. Jednu je pas zadavio, a druga je pobjegla.

Vlasnica sedmogodišnjeg psa Vučka Korsa Popović potvrdila je da je su dvije lisice ušle u dvorište oko 23 sata te da su se borile sa psima.

- Trajalo je to petnaestak minuta. Naš pas Vučko, koji je cijepljen, jednu je lisicu zadavio, a drugu je uspio potjerati iz dvorišta na cestu gdje je na njega naletio automobil i ozlijedio ga - kaže Korsa Popović iz Mikleuša pozivajući lokalne lovce da poduzmu mjere kako ubuduće bijesne lisice ne bi šetale po dvorištima usred Mikleuša.

Psa lutalicu terijera, koji se zatekao u dvorištu s bijesnom lisicom, veterinari su eutanazirali, a pas Vučko pod redovitim je nadzorom. Zavod za javno zdravstvo ''Sveti Rok'' preuzeo je nadzor nad članovima domaćinstava u čijim se dvorištima dogodio incident s bijesnim lisicama i prema dosadašnjim potvrdama državnog veterinarskog inspektora Tomislava Perića u ovim slučajevima nitko od građana nije ozlijeđen niti mu je ugroženo zdravlje.

A1
BRZINA JE VRLINA
3 razloga zašto je 5G tehnologija bitna za budućnost gaminga
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.